واکسنهاي استنشاقي
نويسنده:دکتر نيما سيفي
براي مقابله با آنفلوآنزاي خوکي
مهمترين خبر اخیر در زمينه آنفلوآنزاي خوکي بدون شک بيانيه جديد سازمان جهاني بهداشت بود. اين سازمان با تجديدنظر در برآوردهاي قبلي خود رسما اعلام کرد که کشورهاي جهان تا يک سال آينده کمتر از 9/4 ميليارد دوز واکسن توليد خواهند کرد. به گفته جرج هارتل، سخنگوي سازمان جهاني بهداشت، پس از يک بررسي ميداني مشخص شده است که 25 شرکت بزرگ داروسازي جهان با به کارگيري تمام توان خود ميتوانند در نهايت هفتهاي 94 ميليون دوز واکسن توليد نمايند. دکتر هارتل برآوردهاي قبلي را ناشي از يک اشتباه محاسباتي ميداند و ميگويد: «توليد 9/4 ميليارد دوز در صورتي امکانپذير است که تمامي خطوط توليد واکسنهاي فصلي آنفلوآنزا به نوع خوکي تغيير کنند، از حاملهاي تحريککننده سيستم ايمني به صورت مشترک استفاده شود و کارخانههاي داروسازي همگي در حداکثر بازدهي باشند. البته رسيدن به اين شرايط عملا ناممکن است.» دکتر هارتل در کنفرانس خبري سازمان خود به نقشه پراکندگي بيماري هم اشارهاي داشته است. به گفته او آنفلوآنزاي خوکي همچنان در حال گسترش در نواحي حارهاي آسيا (مثل هند و بنگلادش) و آمريکاي لاتين (مثل بوليوي و ونزوئلا) است. آمار ابتلا در اروپا ثابت و به طور نسبي پايين است. البته به غير از فرانسه که همچون ژاپن آمار مبتلايان به آنفلوآنزا حتي نوع فصلي در آن معمولا بالاست.
خبر نااميدکننده سازمان جهاني بهداشت درست زماني به رسانههاي گروهي راه يافت که فصل سرما آرامآرام در کشورهاي نيمکرهشمالي از راه ميرسد. هر چند در مقابل نبايد از کنار يک خبر اميدوارکننده هم به سادگي گذشت. خبري که هراس از کمبود واکسن را تا حدودي از بين برد و آن کافي بودن يک دوز براي ايمنيزايي کامل است. براساس کليه نتايج کارآزماييهاي باليني مورد تاييد سازمان جهاني بهداشت برخلاف بسياري از واکسنهاي بيماريهاي ويروسي، تنها يک دوز از اين واکسن کافي خواهد بود.
واکسن آنفلوآنزا چگونه ميآيد؟
دولت فدرال آمريکا تا امروز به شرکتهاي داروسازي خود سفارش 195 ميليون دوز واکسن را داده است. اولين مجموعه اين واکسنها براي 90 هزار مکان از جمله مدارس و کلينيکهاي پزشکي در نظر گرفته شده است.
وقتي واکسن هم اهدا ميشود
شرکت داروسازي گلاکسواسميت کلاين و سانوفي- پاستور هم پيش از اين 120 ميليون دوز از محصولات خود را طبق توافقنامه ژنو در اختيار سازمان جهاني بهداشت قرار داده بودند.
به گفته دکتر هارتل، 85 عضو از 193 عضو سازمان جهاني بهداشت به لحاظ اقتصادي و علمي امکان دسترسي به واکسن را ندارند. البته دريافت اين حجم بالاي واکسن هم منوط به داشتن شرايط کم و بيش سختگيرانهاي در کشورهاي فقير است. اولا اين کشورها بايد برنامههاي مدون و شبکههاي بهداشتي منسجمي داشته باشند تا نسبت به پخش صحيح واکسنها و عدم اتلاف آنها اطمينان وجود داشته باشد. همچنين اين کشورها بايد متعهد شوند تا با راهاندازي سيستمهاي کنترلي، عوارض احتمالي واکسنها را به طور دقيق ثبت کنند.
هرچند استدلالهاي منطقي براي لزوم اين شرطها وجود دارد اما سوال اينجاست که اگر کشوري سيستم بهداشتي کارآمد و سيستمهاي ثبت و کنترل منسجمي داشته باشد اساسا بعيد است فقير باشد.
منبع: http://www.salamat.ir
/خ