راسخون:
• حکومت بعثی عراق با تمسک به دستاویزهای واهی، تبلیغات همه جانبه خود را علیه انقلاب نو پای اسلامی ادامه می دهد و با طرح ادعاهای احمقانه در اواخر سال 1358 به تجاوز خود وسعت می دهد و در توجیه این تهاجمات که نقص آشکار قوانین بین المللی بوده ادعا می کند ایران حقوق مرزی را نادیده گرفته است.
- سال 1359 ده هزار قبضه سلاح کلاشینکف از طریق العماره به شیوخ منطقه دشت آزادگان اهدا می نماید. همزمان با فشارهای سیاسی، شهر مرزی قصرشیرین ودیگر نقاط غرب کشور را با توپخانه خود زیر آتش می گیرد. تعدادی از مردم بی گناه مرزی با گلوله های توپ یا با رگبار هواپیماهای عراقی به شهادت می رسند. ایران نسبت به تجاوزات عراق اعتراض می نماید سفیرعراق ضمن عذرخواهی این تحرکات را به عنوان مانور یاد می کند.
- دیده بانهای ایران سنگرسازی و دیگر تحرکات نظامی عراق را در آن سوی مرزها مشاهده می کنند. کم کم عراق در طول مرزهای خود با ایران آرایش جنگی می گیرد و عملیات نظامی را در خاک ایران و پروازهای شناسایی وغیره را افزایش می دهد.
- برای نخستین بار ضد هوایی های ایران به سوی هواپیماهای عراق شلیک می کنند پاسگاههای مرزی ایران حالت تدافعی و رزمی می گیرند. نقطه های بحران در طول مرزها به خصوص در جنوب حساستر و بحرانی تر می شوند. عراق با آرایش جنگی تمام عیار آماده تهاجم می شود از سوی دیگر عدم عکس العمل مناسب ایران برگستاخی رژیم بعثی می افزاید.
- بنی صدر، رئیس جمهور وقت ایران به رغم هشدارهای مکرر فرماندهان نظامی ودیگر دلسوزان انقلاب وکشور، تحرک وتجاوزات آشکار نظامی عراق را مانور مرزی می نامد. صدام د رحالیکه اختلاف نوار مرزی د رزمان شاه را مطرح کرده و با لحن تهدید آمیز اعلام می کند که ایران باید به حقوق عراق احترام بگذارد ومالکیت عراق بر جزایر تنب بزرگ وکوچک وابوموسی ، همچنین اروند رود را بپذیرد می گوید:
برای توقف حالت جنگ بین ایران وعراق 3 شرط لازم است:
1 - خروج بی قید وشرط ایران از جزایر تنب کوچک وبزرگ وابوموسی
2- بازگرداندن وضعیت اداره وکنترل شط العرب (اروند رود) به حالت قبل از سال 1975
3- به رسمیت شناختن عربی بودن خوزستان (با نام عربستان) (1)
- ستون پنجم با توجه به شرایط پس از انقلاب اسلامی به سران بعثی گزارش می دهد که ارتش ایران به خاطر خروج سی هزار مستشار خارجی و علام وفرار ژنرالهای شاه، توان مقابله ودفاع را ندارد. از سوی دیگر اوضاع نابسامان واقدامهای تجزیه طلبانه درکردستان، خوزستان ، آذربایجان ودیگر بلواها ، عراق وحامیان او را بر آن می دارد که برای براندازی انقلاب اسلامی و تجزیه خوزستان تدارک یک حمله گسترده را ببیند.
- ژاندارمی خلیج فارس و رهبری جهان عرب انگیزه دیگری می شود که صدام به ایران حمله نماید. برای جلب حمایت و کمکهای نظامی، صدام سفرهایی به کشورهای شیخ نشین منطقه، از جمله عربستان انجام می دهد. او به پشتگرمی و حمایت ابرقدرتها وشیوخ منطقه دست به تبلیغات وسیع علیه انقلاب اسلامی ومسئولان ایران می زند. وی در تاریخ 29 تیرماه سال 59 دریک مصاحبه می گوید:
«اکنون ما، نیروهای کافی برای باز پس گیری جزیره عربی اشغال شده توسط ایران را فراهم کرده ایم. و برخلاف تصور عده ای از هنگام اشغال جزایر در مارس 1975 (اسفند 1353) نه سکوت کرده ایم و نه دچار رخوت و سستی شده ایم بلکه از آن زمان و پس از درگیری و جنگ فرسایشی با شاه ، توان وقدرت نظامی واقتصادی خود را در مدت هفت سال افزایش داده ایم» (2)
- هشت روز قبل از تجاوز (14 سپتامبر 1980) عراق برای توجیه تجاوز وایجاد ذهنیت برای هشت شخصیت جهانی وبین المللی نامه می فرستد که عبارتند از: دبیر کل سازمان ملل متحد، رئیس ششمین کنفرانس سران کشورهای غیر متعهد فیدل کاسترو ، سازمان کنفرانس اسلامی درجده ، اتحادیه عرب در تونس، سازمان وحدت افریقا در داکار، بازار مشترک اروپا در بروکسل ، سازمان جنوب شرقی آسیا درجاکارتا وسازمان کشورهای قاره آمریکا در واشنگتن پنج روز قبل از تجاوز (17 سپتامبر 1980) صدام طی یاداشتی به سفارت جمهوری اسلامی ایران در بغداد چنین اعلام می دارد:
سفارت جمهوری اسلامی ایران از طریق مداخله دائمی در مورد امور داخلی جمهوری عراق پناهندگی دادن به عوامل مخالف عراق از نخستین روزهای سقوط شاه، دخالت در امنیت داخلی عراق سوء استفاده از روابط حسن همجواری، تجاوز به خاک عراق ، ومسامحه در اعاده این سرزمین ها به عراق – عراق را مجبور ساخت برای باز پس گرفتن زمین های مزبور از طریق اعمال حق مشروع خود برای دفاع از حاکمیت و تمامیت ارضی خود توسل به زور جوید وتصمیم گرفته است که موافقتنامه الجزایر را که در تاریخ 6مارس 1975 میان دو کشور منعقد گردید کان لم یکن بشمارد.»
- وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران در جواب این یاد داشت اعلام می کند: دولت جمهوری اسلامی ایران همواره به عهد نامه مربوط به مرز دولتها و حسن همجواری مورخه 13 ژوئن 1975 و پروتکل ضمیمه آن وموافقتنامه های چهار گانه تکمیلی مورخه 26 دسامبر 1975 پایبند ومفاد عهد نامه و موافقتنامه های مذکور از طرف ایران لازم الاتباع بوده است و...(3)
- بیست وششم شهریور: دراین شب صدام در تلویزیون بغداد ظاهر و با لغو موافقتنامه الجزایر آن را پاره می کند ومی گوید: این در زمان ضعف عراق تنظیم شده بود وما دیگر احتیاجی به این نداریم(4)
- خبرگزاری فرانسه مورخه 28/6/59از قول خبرگزاری عراق تاکید کرد که کشتیهایی که بر روی شط العرب رفت وآمد می کنند از این پس ملزم هستند پرچم عراق را بر فراز کشتی های خود به اهتراز در آورند (5) رادیو آمریکا مورخه 29/6/59
رادیو بغداد دیروز ادعا کرد که در آینده کنترل تمامی خلیج فارس به دست عراق خواهد افتاد.
طيبه كياني
پی نوشت:
(1) مصاحبه صدام در فروردین 1359(آوریل 1980 ) پیام انقلاب شماره 244 ازل مهر 1368
(2) پیام انقلاب شماره 244 شنبه اول مهر 68
(3) تاریخ سیاسی جنگ تحمیل عراق علیه جمهوری اسلامی ایران (دکتر علی اکبر ولایتی)
( 4) شاهد شماره 69 مهر 1363
(5) پیام انقلاب شماره 222 مهر 1367
1000