عضویت العربیة English
امام صادق علیه‌السلام: صله رحم و نیکى، حساب (قیامت) را آسان و از گناهان جلوگیرى مى‌کند. کافى، ج2، ص157

چه ظروفي بخريم؛ چه ظروفي نخريم؟

چه ظروفي بخريم؛ چه ظروفي نخريم؟
چهارشنبه 27 بهمن 1389  02:31 ب.ظ


نويسنده افسانه بهرامي
همه ظرف هاي موجود در بازار مايب و محاسني دارند و شايد بتوان گفت جمع آوري يک نوع ظرف در آشپزخانه کار صحيحي نباشد. کارشناسان، تب خريد ظروف تفلوني، چدني يا هر ظرف ديگري را که مطابق مد و کلاس يک سال قيمت نجومي پيدا کرده، به نفع مشتري ها نمي داند. در سال هاي اخير پس از تبليغات منفي فراوان عليه ظرف هاي رويي، ورود آنها به منازل کمرت شد اما از انجا که براي پخت و پز به يک جايگزين نياز بود، چدن و تفلون با انواع و اقسام مارک هاي ايرني و خارجي و با کيفيت هاي متفاوت راهي منازل شدند. اين گزارش، نگاهي اجمالي دارد به کيفيت ظروف مختلف.
در سال 1938 پلانک رد شکرت «دوپونت» آمريکا ماده اي پلي مري به نام پلي تترافلوئوراتيلن را کشف و با نام تجاري تفلون معرفي شد. نوع پوشش نچسب که عايق الکتريسيته بود و هم مقاومت حرارتي بالا و هم مقاومت شيميايي خوبي در مقابل اسيدها و بازها داشت. از آنجا که در ميان تمامي پوشش هاي موجود، تفلون از بالاترين ضريب نچسبي برخوردار بوده و هست از آن در توليد ظروف استفاده شد. هر چند که اين موضوع مهم است اما براي پخت و پز کافي نيست. از آن زمان تاکنون بحث هاي زيادي مطرح شد. آيا مواد تفلوني عوارضي براي بشر دارند؟ به علاوه، از موضوعات بحث برانگير وجود فلز کادميوم در ظروف تفلوني است. دکتر کشاورز ر اين باره مي گويد: «معمولا در تهيه ظروف تفلون زا کادميوم استافده مي وشد که از فلزات سينگين است، به ويژه در ظروفي که استاندارد نباشد. ميزان اين فلز بيشتر است. اين ماده به مرور وارد غذا مي شود و احتمال سرطاني، کوتاهي قد و ضايعت پوستي را افزايش ميدهد؛ همچنين در سنتز هموگلوبين دخالت مي کند و کم خوني را به همراه دارد.» علاوه بر موارد گفته شده، دکتر کشاورز در رابطه با استفاده مجدد از ظروف تفلوني که دچار آسيب شده اند و خراش هايي در ظرف در اثر شستشو يا کشيدن قاشق يا غيره ايجاد مي شود ابراز نگراني و تأکيد کرد: «از آنجا که احتمال ورود کادميوم به بدن از طريق ظروف تفلوني که هنگام پخت و پز آسيب ديده اند،؛ بيشتر است بنابراين تأکيد مي شود از ظروفي که کاملا سالم هستند، استفاده شود.»
محدوديت هاي رويي
«برخلاف تصور عموم ظروف روي از آلومينيوم ساخته مي شوند و عوارض حاصل از اين ظروف ناشي از فلز آلومينيوم اين ظرف است.» اين يکي از مهم ترين نکاتي بود که دکتر کشاورز در باره ظروف رويي به آن اشاره کرد. وي بر عدم نگهداري مواد غذايي ترش اسيدي، شور يا طبخ غذا در اين ظروف تأکيد مي کند: «آلومينيم مي تواند از ظرف وارد غذا شود و به دنبال آن ممکن است به عوارضي مثل يبوست، اختلالات گوارشي، پوکي استخوان و آلزايمر دچار شويد.» علاوه بر عوارض يا شده برخي تحقيقات داخلي آلزايمر، کم خوني شديد، راشيتيسم و ايجاد يون هاي آزاد و انتقال شان به بدن را از ديگر عوارض اين ماده مي دانند که اين مشکل با مدت زمان پخت و نوع غذاي مصرفي در اين ظروف مثل سرکه؛ آب ليمو و آب غوره تشديد مي شود.
پيرکس نشکن
ظروف پيرکس از انواع بلور با نوع عمليات حرارتي تنش زداي (دماي 620 تا 630 درجه سانتي گراد) و با افزودن نوعي ماده با نام تجاري «بوراکس» به مواد اوليه توليد مي شود. دکتر کشاورز استفاده از اين ظروف را نسبت به ساير ظروف ها تقريباً مناسب مي داند چرا که تقريباً تمام انواع غذاها را مي توان در آن درست کرد تا جايي که مواد اسيدي يا بازي، روي آنها تأثيري ندارند و در اثر حرارت يون ها وارد غذا نمي شوند اما بايد به اين نکته دقت داشته باشيم که پيرکس حرارت را به خوبي ولي به طور غير يکنواخت منتقل مي کند بنابراين بايد دقت کرد که اين ظروف با المنت هاي برقي و حرارت بسيار زياد به صورت مستقيم تماس نداشته باشند بلکه در ماکروويو گاز به شکل غيرمستقيم حرارت ببينند.
قابلمه هاي مسي
هر چند که مدير گروه تغذيه دانشگاه تهران از کابرد کم ظروف مسي در کشور ما مي گويد و ما شواهد هم تأييد کننده اين گفته هاي وي است اما برخي تحقيقات داخلي کشور ما چندين مور بيماري ذخيره اي مس در کبد را گزارش کرده است که آن را به کاربرد ظروف مسي نسبت داده اند. يکي از اين کارشناسان، دکتر خداداد، فوق تخصص بيماري هاي گوارشي و کبدي است که مي گويد: «عمده ترين علت بروز اين بيماري، استفاده از ظروف مسي به هنگام پختن غذ يا داغ کردن شير يا انتقال شثير در اين نوع ظروف است. اين ظروف باعث اضافه شدن مس در غذاي روزانه افراد مي شود که اين مس اضافي در کبد ذخيره مي شود و باعث از کار افتادن کبد و در نهايت مرگ شخص مي شود.» دکتر کشاورز در ادامه اين بحث افزود: «مس با غذاهاي اسيدي واکنش مي دهد. اگر ظروف مسي با لايه اي از يک فلز ديگر مثل قلع يا فولاد ضدزنگ يا نيکل پوشانده شود از ورود مس به غذا جلوگيري شده  از عوارض افزايش غلظت مس در خون (تهوع، استفراغ و اسهال) کاسته خواهد شد.»
چدن تازه وارد
چدن رساناي حرارتي ضعيفي به شمار مي رود اما با اين وجود براساس اظهارات متخصص تغذيه و رژيم درماني چدن، حرارت در خود نگه داشته و آن را به طور يکنواخت پخش مي کند. وي در ادامه مي افزايد: «در هنگام پخت و پز مقداري از مواد ظروف چدني ممکن است وارد غذا شود. البته از قابلمه جدا نمي شود بلکه مواد غذايي هنگام پختن در مجاورت با قابلمه خواص آن را مي گيرند.» استفاده بيش از حد از اين ظروف توصيه نمي شود. چدن مي تواند بر مواد عذايي تأثير بگذارد، مگر اينکه قبل از پخت و پز تمام سطح داخلي آن با کمي روغن چرب شود و ظرف به مدت دو ساعت در فر يا روي اجاق قرار بگيرد. دکتر کشاورز مي گويد: «فقط اگر اين ظروف لعاب استيل داشته باشند، مشکلي ايجاد نمي کنند.»
منبع: هفته نامه سلامت - ش 239

nikaeen

nikaeen

nikaeen
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1389 
تعداد پست ها : 225
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:چه ظروفي بخريم؛ چه ظروفي نخريم؟
چهارشنبه 27 بهمن 1389  07:19 ب.ظ

معمولا در تهيه ظروف تفلون زا کادميوم استافده مي وشد که از فلزات سينگين است، به ويژه در ظروفي که استاندارد نباشد. ميزان اين فلز بيشتر است. اين ماده به مرور وارد غذا مي شود و احتمال سرطاني، کوتاهي قد و ضايعت پوستي را افزايش ميدهد

 

E-Mail to: Doctor114_Rasekhoon@yahoo.com مدیر تالار ورزش و زیرتالارهای فوتبال راسخون

doctor114

doctor114
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : تیر 1388 
تعداد پست ها : 5489
محل سکونت : فارس
دسترسی سریع به انجمن ها