رييس كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي ضمن ابراز نگراني از بودجه آموزش و پرورش با توجه به افزايش پرسنل رسمي حقوق بگير در سال 90، واگذاري اعتبارات عمراني دانشگاهها به صورت متمركز به وزارت علوم را هم خلاف برنامه پنجم دانست.
علي عباسپور تهراني فرد در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با اشاره به آغاز بررسي بودجه پيشنهادي دولت براي سال 90 در وزارتخانههاي آموزش و پرورش و علوم در كميسيون متبوعش، درباره بودجه وزارت علوم گفت: بر اساس اطلاعات ارايه شده توسط دولت، بودجه جاري وزارت علوم بر اساس بودجه تصويب شده 89 تدوين نشده است بلكه بر اساس بودجه پيشنهادي دولت براي سال 89 تعيين شده است چراكه بودجه پيشنهادي دولت براي اين وزارتخانه در سال 89 در مجلس افزوده شد.
نماينده مردم تهران در خانه ملت با تاكيد بر اينكه البته پيگير قضيه هستيم كه اعتبار وزارتخانههاي علوم و آموزش و پرورش طبق مصوبه قانوني بودجه سال 89 اختصاص يابد، گفت: در بودجه سال 89 ذكر شد كه بودجه مصوب تخصيص يافته تلقي ميگردد به اين معنا كه اگر درآمدهاي دولت كامل حاصل نشود بايد از دستگاههاي ديگر كسر كند و نميتواند بودجه دانشگاهها را كسر كند.
وي افزود: اما آنچه كه دولت در بودجه سال 90 براي اعتبارات هزينهاي دانشگاهها در لايحه پيشنهادي آورده نسبت به بودجهاي كه در سال 89 در لايحه آورده بود حدود 24 درصد افزايش نشان ميدهد اگرچه ما اين رقم را واقعي نميدانيم چراكه افزايش بايد بر اساس اعتبارات مصوب سال 89 باشد نه آن چيزي كه در لايحه بودجه سال 89 آمده بود.
به گفته رييس كميسيون آموزش، ضمن اينكه در بودجه سال 89 دانشگاهها، افزايش ارتقاي حقوقي اساتيد منظور نشده بود كه اين موضوع دانشگاهها را با مشكل پرداخت روبرو كرد كه در نهايت آن را با كسر كردن از اعتبارات ديگر تامين كردند، البته افزايش ارتقاي حقوقي اساتيد در بودجه سال 90 منظور شده كه اگر آن را هم حساب كنيم قاعدتا از 24 درصد كمتر ميشود.
عباسپور با بيان اينكه كميسيون در حال محاسبه جزييات بودجه 90 است، خاطرنشان كرد: بايد بررسي كنيم بودجه دانشگاهها دقيقا بر اساس چه ميزاني افزايش پيدا كرده است، بهرحال رقم واقعي كمتر از 24 درصد است، البته اين بودجه مربوط به دانشگاههاي تحت پوشش وزارت علوم است و بودجه دانشگاههاي علوم پزشكي روز سهشنبه به كميسيون ارايه ميشود.
وي افزود: در برنامه پنجم به دولت تكليف شد كه از 10 دانشگاه برتر حمايت كند كه دولت براي اين كار در بودجه سال 90 معادل 30 ميليارد تومان اختصاص داده است، ضمن اينكه دولت اعتباري معادل 10 ميليارد تومان نيز براي حمايت از دانشگاههايي كه در رتبهبندي دانشگاههاي جهان اسلام داراي رتبه برتر ميشوند پيشنهاد كرده است.
نماينده تهران همچنين خاطرنشان كرد: كل بودجه هزينهاي دانشگاههاي تحت پوشش وزارت علوم در سال 90 توسط دولت رقمي حدود يكهزار و 719 ميليارد تومان در نظر گرفته شده است، بودجه تملك دارايي دانشگاهها كه در سال 89 معادل 373 ميليارد تومان پيشنهاد شده بود براي سال آينده به 564 ميليارد تومان افزايش پيدا كرده است كه از اين رقم 482 ميليارد تومان مربوط به دانشگاهها و موسسات عالي و 81 ميليارد تومان مربوط به ستاد وزارت علوم است.
وي با بيان اينكه متاسفانه در بودجه پيشنهادي دولت خلاف برنامه عمل شده است، اظهار كرد: دولت بودجه دانشگاهها را در اختيار وزارت علوم قرار داده است يعني عملا نميخواهند اعتبارات عمراني دانشگاهها را به دانشگاهها اختصاص دهند اين دقيقا مخالف مصوبات برنامه پنج ساله پنجم است. چراكه بر اساس برنامه پنجم دانشگاهها هيات امنايي اداره ميشوند و بايد داراي رديف مستقل و ملي بوده و مستقيما با معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي مبادله موافقتنامه داشته باشند نه با وزارت علوم.
به گفته عباسپور، اينكه دولت بودجه عمراني دانشگاها را صفر كند و اين اعتبارات را در اختيار وزارت علوم قرار دهد، برگشت به عقب است، تجربه سي سال انقلاب نشان داد كه بايد به سمتي حركت كنيم كه دانشگاههاي كشور مانند دانشگاهاي پيشرفته دنيا به صورت مستقل عمل كنند.
رييس كميسيون آموزش و تحقيقات تاكيد كرد: همانطور كه دانشگاههاي كشور از نظر علمي به بلوغ رسيدهاند و در سطح دانشگاههاي خوب دنيا قرار دارند ميتوانند براي بودجههاي خود تصميمگيري كنند اين واگذاري برخلاف برنامه و روند پيشرفت براي حمايت از دانشگاههاست و به مصلحت نيست. به عنوان مثال صحيح نيست كه دانشگاههايي مانند دانشگاه تهران، شريف، اميركبير، شيراز و دانشگاههايي از اين دست كه كل مديران كشور در اين دانشگاهها تخصص ميبينند و از نظر فكري به دولت كمك ميكنند اعتباراتشان متمركز شود و در اختيار وزارت علوم قرار گيرد.
وي همچنين خبر داد: در ارتباط با بودجه تحقيقات قرار است گزارش مفصلي امروز (سهشنبه) در اختيار كميسيون قرار گيرد اما تخمين زده ميشود كه حدود دو هزار و 700 ميليارد تومان براي كل تحقيقات در نظر گرفتند.
با توجه به افزايش پرسنل رسمي بودجه آموزش و پرورش نگرانكننده است
رييس كميسيون آموزش و تحقيقات بودجه در ارزيابي از بودجه آموزش و پرورش در سال آينده نيز تصريح كرد: بودجه پيشنهادي دولت براي هزينههاي جاري آموزش و پرورش حدود هشت درصد نسبت به سال قبل رشد داشته است كه اين عدد هم بدون در نظر گرفتن مازادي است كه سال گذشته توسط مجلس به بودجه افزوده شد كه هنوز هم به آموزش و پرورش پرداخت نشده است.
عباسپور با اعلام اين خبر كه حدود 12 هزار و پانصد ميليارد تومان بودجه هزينهاي براي آموزش و پرورش در نظر گرفته شده است، ادامه داد: بودجه تملك دارايي آموزش و پرورش حدود هزار و 49 ميليارد تومان است و 900 ميليارد تومان براي اجراي قانون بازسازي و مقاومسازي مدارس پيشنهاد شده است، بر اساس يكي از مصوبات مجلس هفتم قرار شد حدود چهار ميليارد دلار به آموزش و پرورش براي نوسازي و مقاومسازي مدارس اختصاص داده شود كه در كل برنامه پنج ساله چهارم محقق نشد و ما در قانون برنامه پنج ساله پنجم دولت را مكلف كرديم كه اين قانون را به صورت كامل به اجرا در آورد كه براي اولين سال حدود 900 ميليارد تومان توسط دولت در نظر گرفته شده است.
به گفته وي، البته در ماده 22 قانون برنامه دولت مكلف شد معادل كمكهايي كه خيرين مدرسهساز براي ساخت مدارس پرداخت ميكنند دولت هم اعتباري اختصاص دهد اما رقم مشخصي براي اين مساله در گزارش بودجه سال 90 مشاهده نميشود.
نماينده تهران در خانه ملت خاطرنشان كرد: بر اساس گزارشات رسيده در سال 1389 كل پرسنل رسمي آموزش و پرورش حدود 855 هزار نفر است كه در سال 1390 با توجه به تكاليفي كه در ارتباط با استخدام معلمان حقالتدريس و آموزشياران نهضت سوادآموزي به عهده آموزش و پرورش گذاشته شده و 40 هزار نيرويي كه به استخدام وزارت آموزش و پروش درآمدهاند، نيروهاي آموزش و پرورش به 922 هزار نفر خواهد رسيد، بنابراين بيش از 70 هزار نفر در سال 90 به پرسنل رسمي حقوقبگير آموزش و پرورش افزوده ميشوند.
وي گفت: با توجه به اينكه هم اكنون حدود 93 تا 95 درصد از اعتبارات هزينهاي آموزش و پرورش صرف پرداخت حقوق و مزاياي پرسنل ميشود، اگر حقوق و مزاياي اين 70 هزار نفر را هم اضافه كنيم، افزايش فقط 8 درصدي كه براي اعتبارات هزينهاي ديده شده به اين معناست كه احتمال دارد باز درصد اعتبارات پرسنلي آموزش و پرورش از كل اعتبارات هزينهاي افزايش پيدا كند يعني از حدود 95 درصدي كه در سال 89 پيشبيني ميشود بودجه جاري آموزش و پرورش صرف پرسنل شود بيشتر خواهد شد.
عباسپور در خاتمه افزود: به اين ترتيب نگرانيهاي ما اين است كه درصد بسيار كمي حتي كمتر از سال 89 براي فعاليتهاي فوقبرنامه و مسايل پرورشي باقي بماند، كه هماكنون مشكل ما همين است، در حال حاضر معلمان طبق قوانين كشوري از مزايا و حقوق برخوردار ميشوند اما اعتبار نداريم كه ابزار كافي در اختيار آنها قرار گيرد كه بتوانند دانشآموزان را تربيت كنند،
وي گفت: برهمين اساس اعتبارات هزينهاي غير پرسنلي آموزش و پرروش كه بايد براي مسايل پرورشي و ورزشي و فعاليتهاي فوقبرنامه اختصاص يابد نگران كننده است، چون واقعا از نقطه نظر كيفيت در آموزش و پرورش بسيار نگران هستيم، متاسفانه آموزش و پرورش هم در شرايط فعلي فقط به ارايه يكسري مزاياي پرسنلي توجه دارد و به كيفيت آموزش و پرورش توجه كافي نميكند كه نگرانيم در كنار اين افزايش پرسنل افزايش كيفيت در آموزش و پرورش به چه صورت اجرا شود.