عضویت العربیة English
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله: نزدیک‌ترین شما به من در روز قیامت، کسانی هستند که در دنیا بیشتر از دیگران بر من صلوات فرستند.

تایپک جامع ماه رمضان و پزشکی

تایپک جامع ماه رمضان و پزشکی
سه شنبه 21 تیر 1390  07:59 ق.ظ

مطالب مرتبط با  ماه رمضان و پزشکی 

 

 

لطفا همکاریی نمایید

** دارالولایه **

درباره امضاء

amindadaadad

amindadaadad
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 3567
محل سکونت : سیستان و بلوچستان

خواص خرما برای روزه‌دار
سه شنبه 21 تیر 1390  08:00 ق.ظ

 

خواص خرما برای روزه‌دار

كارشناس مسئول تغذيه مركز بهداشت قم گفت: خرما اسيد اضافي معده در ساعات روزه‌داري را خنثي مي‌كند ،’

علي‌اكبر حق‌ويسي  با بيان اينكه بهترين رژيم غذايي در ماه مبارك رمضان، رژيمي است كه حاوي مايعات و قندهاي ساده و قابل جذب سريع باشد، اظهار داشت: در زمان افطار قند خون در پايين‌ترين حد خود قرار دارد كه مي‌تواند يكي از علل سردردهاي نزديك افطار باشد و‌ با اين رژيم مي‌توان از ضعف پيش از افطار جلوگيري كرد ’،

وي با توصيه به شروع افطاري با خرما،‌ آب‌ گرم، ‌چاي‌ كمرنگ و شير‌ گفت: با مصرف اين مواد، نياز شديد بدن به مواد قندي به سرعت برطرف مي‌شود و بدن آمادگي بهتر براي استفاده از مواد غذايي ديگر را پيدا مي‌كند ،’

كارشناس مسئول تغذيه مركز بهداشت قم با اشاره به اينكه نبايد در هنگام افطار حجم زيادي از مايعات را وارد معده كرد، اذعان داشت: اين عمل اتساع ناگهاني معده را درپي دارد كه در جريان خون‌، اندام‌ها و اعضاي بدن اختلال ايجاد مي‌كند و موجب بروز سوء‌هاضمه مي‌شود ’،

حق‌ويسي با تاكيد بر اينكه بايد غذاي اصلي در وعده افطار، ‌كم‌كم و به تدريج صرف شود، خاطرنشان كرد: مصرف زياد نوشيدني‌هاي سرد ممكن است موجب علائم ناراحت‌كننده گوارشي در فرد روزه‌دار شود كه بايد از اين عمل پرهيز كرد ،’

وي هدف از روزه‌ گرفتن را مورد توجه قرار داد و تصريح كرد: يكي از اهداف روزه‌داري حذف يك وعده رژيم غذايي است كه نبايد وعده غذاي حذف شده را با افزايش مصرف غذا در افطار و سحري جبران كرد ’،

كارشناس مسئول تغذيه مركز بهداشت قم در ادامه عنوان كرد: افزايش حجم غذا در افطار و سحر نه‌تنها مفيد نيست بلكه سبب بيماري‌هاي مختلف (اضافه وزن و چاقي) مي‌شود ،’

حق‌ويسي با بيان لزوم كاهش 30 درصد مقدار كالري دريافتي در ماه رمضان اظهار داشت: افطار با غذاي سبك مانند نان، پنير، سبزي، گردو، شير و ‌خرما شروع شود چرا‌كه اين‌ مواد داراي 2.5 درصد فيبر غذايي است ’،

وي با اشاره به اينكه گلوكز و فروكتوز زير مجموعه ساكاروز است، خاطرنشان كرد: اين قندها به راحتي توسط بدن جذب مي‌شوند و بدون نياز به هضم، توليد انرژي مي‌كند ،’

كارشناس مسئول تغذيه مركز بهداشت قم با تاكيد بر اينكه خرما سرشار از املاح آهن، پتاسيم، گوگرد،‌ مس و ‌كلسيم است،‌ افزود: همچنين ‌منيزيم موجود در خرما براي عمل كردن ماهيچه‌هاي ارادي و فسفر براي ساخت عضله و بافت‌هاي عصبي بسيار مفيد است ’،

حق‌ويسي با بيان اينكه خرما سرشار از ويتامين‌هاي b، b2، a ،c و اسيد فوليك است، ‌اذعان داشت: هر يك عدد خرما متوسط حدود 20 كالري انرژي در بدن توليد مي‌كند كه موجب كاهش گرسنگي در هنگام افطار مي‌شود ،’

وي با اشاره به اينكه خرما منبع بسيار مغذي قند،‌ فيبر و كربوهيدرات‌ها است، عنوان كرد: مصرف خرما سبب مي‌شود ‌ويتامين و نمك مورد نياز بدن كه طي ساعات روزه‌داري از دست رفته است، دوباره تامين شود ’،

كارشناس مسئول تغذيه مركز بهداشت قم در ادامه تصريح كرد: قند موجود در خرما زيان شيريني‌ را ندارد و از سوي ديگر فيبر موجود در آن براي بهبود عملكرد سيستم گوارش و هضم مواد غذايي مفيد است،‌ همچنين خرما اسيد اضافي معده كه در ساعات طولاني روزه‌داري سبب ترش كردن و دل درد مي‌شود را خنثي مي‌كند ،’

حق‌ويسي يادآور شد: مطالعات نشان داده است براي بيشتر افراد رژيم پرفيبر بسيار مناسب‌تر و سالم‌تر از رژيم غذايي كم‌فيبر است ’،

** دارالولایه **

درباره امضاء

amindadaadad

amindadaadad
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 3567
محل سکونت : سیستان و بلوچستان

5 نكته مهم در هنگام افطار
سه شنبه 21 تیر 1390  08:03 ق.ظ

 

 
5 نكته مهم در هنگام افطار 


داشتن مواد غذایی حاوی فیبر و قندهای پیچیده از قبیل سبزیجات و نیز انواع میوه به جای استفاده از تركیبات حاوی قندهای ساده و چربی فراوان (از قبیل حلوا آن هم به میزان زیاد) توصیه می‌شود.

روزه علاوه بر آثار معنوی فراوان و تزكیه روحی می‌تواند باعث بركات فراوان از نظر جسمی و فیزیولوژیك باشد. متخصصان علوم پزشكی نیز از جنبه‌های مختلف به آثار مفید روزه‌داری اسلامی پرداخته‌اند.

همانطور كه در فرمایشات معصومین نیز به كرات اشاره شده است روزه باعث ارتقای سلامتی خواهد بود. اما آنچه مهم است برای بهره‌مندی از آثار مفید روزه‌داری از آنجا كه در ایام ماه مبارك رمضان از نظر فیزیولوژیك تغییراتی ایجاد می‌شود بایستی تغییراتی متناظر در شیوه طبیعی زندگی ایجاد كرد تا ان‌شاء‌الله بهره‌مندی بیشتری عاید شود.

یكی از نكاتی كه در تغذیه سالم وبرای تنظیم متابولیسم طبیعی توصیه می‌شود، داشتن یك نظم غذایی و وعده‌های غذایی مكرر در روز می‌باشد. در ایام روزه داری كه افراد طی روز از خوردن امساك می‌نمایند باید در ساعات باقیمانده همین نظم را به نحوی ایجاد كنند.

در هنگام افطار:
1- در مقایسه افطار با وعده‌های معمول غذایی، افطار را می‌توان متناظر با صبحانه در نظر گرفت. لذا مواد غذایی مشابه صبحانه هنگام افطار توصیه می‌شود. شایان ذكر است 15 تا 20 درصد انرژی دریافتی طی روز را باید هنگام افطار مصرف كرد.

2- پس از اذان مغرب بدون تاخیر طولانی روزه را باز نموده و ترجیحا از مواد غذایی مایع و سبك به همراه تركیبی از غلات ترجیحا نان از نوع سبوس‌دار (به طور مثال: نان سنگك) در زمان افطار استفاده شود. توصیه می‌شود از مایعات گرم مانند آبجوش یا چای كم‌رنگ به‌جای آب سرد برای شروع افطار استفاده شود.

3- داشتن مواد غذایی حاوی فیبر و قندهای پیچیده از قبیل سبزیجات و نیز انواع میوه به جای استفاده از تركیبات حاوی قندهای ساده و چربی فراوان (از قبیل حلوا آن هم به میزان زیاد) توصیه می‌شود.

4- استفاده فراوان از آب و نیز انواع شربت‌ها به بهانه كنترل تشنگی نه تنها باعث كنترل تشنگی نخواهد شد، بلكه به ‌علت استفاده از حجم بالایی از مایعات و گنجاندن آن در معده‌ای كه ساعت‌ها خالی بوده است، می‌تواند با عث التهاب معده و دستگاه گوارش شود، لذا پس از چند روز این افراد دچار درد در ناحیه فوقانی شكم شده و گاه باعث می‌شود كه از ترس ناراحتی شدیدتر نتوانند به روزه‌داری ادامه دهند. در مورد مصرف فراوان شربت‌ها نیز با توجه به افزایش قند ناگهانی دریافتی و ترشح شدید هورمون انسولین برای تنظیم قند خون، در فاصله زمانی كمی فرد دچار گرسنگی و ضعف شده و مجددا برای رفع آن به استفاده از مواد غذایی شیرین پرداخته و این سیكل تكرار می‌شود.

سرعت غذا خوردن را نیز در هنگام افطار بایستی كنترل كرد. پیشنهاد می‌شود 15 تا 20 دقیقه را برای افطار باید اختصاص داد تا هم دستگاه گوارش بتواند خود را برای شروع مجدد هضم و جذب آماده نماید و هم طی این مدت تنظیم احساس سیری توسط مغز صورت پذیرد.

** دارالولایه **

درباره امضاء

amindadaadad

amindadaadad
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 3567
محل سکونت : سیستان و بلوچستان

تغذیه در ماه رمضان
سه شنبه 21 تیر 1390  08:18 ق.ظ

 در هر روز از این برنامه غذایی ، پنج گروه اصلی هرم غذایی یعنی گروه نان و غلات، گروه سبزی ها، گروه میوه ها، گروه شیر و لبنیات و گروه گوشت وجود دارد. شما باید روزانه از هر پنج گروه غذایی مصرف کنید تا بتوانید مواد مغذی مورد نیاز بدن خود را که شامل کربوهیدرات، چربی، پروتئین، ویتامین و املاح است، تأمین نمایید. در این صورت بدنی سالم و تندرست خواهید داشت و انرژی کافی برای انجام فعالیت های روزانه ی خود را بدست خواهید آورد. البته هر فردی با توجه به وضعیت جسمی خود ( لاغر یا چاق، پیر یا جوان، داشتن یک بیماری خاص ) می تواند یک ماده ی غذایی را کمتر یا بیشتر مصرف کند یا یک ماده ی غذایی را جانشین دیگری کند ؛ مثلاً فردی که دارای کلسترول خون بالا است ، می تواند به جای گوشت قرمز از گوشت مرغ استفاده کند یا فردی که چاق است و می خواهد لاغر شود می تواند به جای خامه از پنیر استفاده کند. 

در هر صورت این برنامه به عنوان پایه ای برای یک فرد سالم و متناسب می باشد. حال با توجه به این صحبت ها، نکات تغذیه ای لازم را برای شما بیان می کنم : 

1- مهم ترین مسئله این است که هر روز بعد از افطار ( یک تا چند ساعت بعد ) باید 3-2 عدد میوه متوسط مصرف کنید که با توجه به میوه های این فصل می توانید این میوه ها را بخورید : سیب ، گلابی ، انگور ، هلو ، شلیل ، هندوانه ، خربزه ، انجیر و موز و ... . در مورد انگور یک خوشه معمولی معادل یک میوه است و در مورد هندوانه و خربزه یک قاچ 300 تا 400 گرمی معادل یک عدد میوه متوسط است. 

همچنین اگر آبمیوه دوست دارید می توانید به جای یک عدد میوه، نصف تا یک لیوان آبمیوه مصرف کنید. البته به شرطی که آبمیوه طبیعی باشد و بصورت ساندیس و آبمیوه های پاکتی نباشد. ولی اگر تهیه آب میوه طبیعی برایتان سخت بود، می توانید از یک لیوان آب میوه پاکتی یا ساندیس استفاده کنید. 

همچنین اگر اشتها داشتید می توانید در وعده ی سحر هم یک عدد میوه یا یک لیوان آبمیوه مصرف کنید. مثلاً به جای یک لیوان شیر معمولی، یک لیوان شیر موز بخورید. 

2- گروه نان و غلات شامل انواع نان، برنج، ماکارونی و سیب زمینی است. توصیه می کنم تا جایی که می توانید از ناه سبوس دار مثل نان سنگک استفاده کنید ، زیرا بعلت داشتن سبوس منبع خوبی از ویتامین های گروه b و فیبر غذایی است. ویتامین های گروه b در سوخت و ساز بدن و حفظ سلامت اعصاب و پوست و مو نقش مهمی دارند. فیبرهای غذایی هم در جلوگیری از یبوست و حفظ سلامتی روده ها مفید هستند. 

البته اگر تهیه نان سنگک برایتان مشکل است، می توانید از بربری، تافتون ، لواش یا باگت استفاده کنید. 

افرادی که مبتلا به دیابت هستند، باید در مصرف مواد غذایی این گروه احتیاط کنند و طبق دستور پزشک عمل کنند ، چون این مواد غذایی به خصوص نان سفید و سیب زمینی سریعاً قند خون را افزایش می دهند. 

همچنین افرادی که تری گلیسیرید خونشان (یک نوع چربی خون) بالاست، باید در مصرف مواد نشاسته ای (گروه نان و غلات) احتیاط کنند، زیرا کربوهیدرات موجود در این مواد غذایی در بدن تبدیل به تری گلیسیرید می شود. 

3- گروه سبزی ها شامل سالاد، سبزی خوردن، سبزی پخته در غذا مثل سوپ، خورش و کوکو و ... می باشد. سبزی ها منبع خوبی از فیبر غذایی نامحلول، آنتی اکسیدان ها و ویتامین های a و c هستند؛ مثلاً هویج و اسفناج از منابع خوب ویتامین a هستند. 

سبزی ها شامل : خیار، گوجه فرنگی، اسفناج، کرفس ، بامیه ، هویج ، کاهو، انواع کلم، قارچ ، فلفل سبز، فلفل دلمه ای، بادنجان، کدو سبز، پیاز ، سیر و ... است. 

دوستان عزیز در بخش " اجتماعی/ تغذیه / آشپزی اینترنتی " سایت تبیان، طرز تهیه انواع غذاها و سالادهایی وجود دارد که در تهیه آنها از سبزی استفاده شده است . به عنوان نمونه تعدادی از غذاهای و سالادهای موجود در بخش آشپزی سایت را برایتان نام می برم. 

سالادها : سالاد گل کلم – سالاد آلاسکا – سالاد خرما – سالاد روس - سالاد سیب – سالاد اسفناج – سالاد تبوله – سالاد بروکلی – سالاد قارچ – سالاد تابستانی – سالاد بادنجان . 

غذاها : ته چین قارچ و بادنجان – خورش قارچ – خورش آلو و اسفناج – بادنحان و کدوی توپُر – خورش بامیه – خورش کرفس – خورش بادنجان – خورش کنگر – خورش هویج و به – خورش ریواس – کوکوی پیازچه – آش رشته – دلمه برگ مو – دلمه کلم – دلمه گوجه فرنگی – دلمه کرفس – دلمه فلفل سبز – دلمه بادنجان . 

البته اینها نام تعدادی از سالادها و غذاهای موجود در این سایت است. برای مشاهده ی لیست کامل و آشنایی با طرز تهیه هر یک از آنها ، روی کلمات " غذاها " و " سالادها " کلیک کنید. 

4- سعی کنید روزانه یک لیوان شیر و یک لیوان ماست را حتماً مصرف کنید. شیر و لبنیاتمنبع خوبی از کلسیم و ویتامین های a و d و b2 و b12 است. 

افراد چاق و کسانی که کلسترول خونشان بالاست ، بهتر است نوع کم چرب آنها را تهیه کنند. ولی برای کودکان و نوجوانان با وزن متناسب و برای افراد لاغر شیر و ماست پرچرب ، کره و خامه هم مفید است. به جای نوشابه هم از دوغ استفاده کنید. 

کسانی هم که مزه شیرخالی را دوست ندارند، می توانند بصورت شیرعسل، شیر خرما، شیرکاکائو و شیر موز آن را مصرف کنند. 

پنیر با اینکه جزء لبنیات است، ولی در تنظیم برنامه غذایی در گروه گوشت قرار دارد ، یعنی هر 30 گرم گوشت کم چرب ، معادل 30 گرم پنیر است. 

5- گروه گوشت هم شامل گوشت قرمز ، مرغ ، ماهی ، تخم مرغ ، حبوبات و آجیل است. این گروه منبع خوبی از پروتئین ، ویتامین های گروه b و املاحی مانند آهن ، روی و فسفر است. افرادی که دچار نقرس هستند ، باید گوشت و حبوبات را خیلی کم مصرف کنند. افرادی هم که دچار کلسترول خون بالا هستند باید جگر ، دل و قلوه ، کله پاچه و گوشت پرچرب را مصرف نکنند و به جای گوشت قرمز بیشتر از مرغ و ماهی استفاده کنند. ولی برای افراد کم خون مصرف انواع گوشت مفید است. بیماران قلبیهم بهتر است تا حد ممکن گوشت قرمز را کمتر مصرف کنند. 

غیر از بیمارانی که در بالا نام بردم، تمامی افراد سالم می توانند در حد نیاز خود از گوشت، تخم مرغ و حبوبات را مصرف کنند. به خصوص افراد ورزشکار برای ساخت عضله حتماً حتماً در کنار ورزش باید از منابع غنی پروتئینی مصرف کنند. 

6- سبزی و میوه برای سلامتی بدن بسیار مفید هستند، پس تا جایی که می توانید از این مواد غذایی بیشتر مصرف کنید، البته افراد چاق بیشتر از 4-3 عدد میوه در روز مصرف نکنند. 

7- آجیل سرشار از مواد مغذی است، بنابراین می توانید بعد از افطار چند عدد بادام، فندق ، پسته و ... مصرف کنید. 

8- از مصرف انواع دسرها و شیرینی هایی با شکر زیاد در برنامه افطار و سحر خودداری کنید. توصیه می کنم بجای مصرف زولبیا و بامیه، از خرما استفاده کنید، به خصوص در افراد چاق، زیرا زولبیا و بامیه دارای قند و ورغن زیادی هستند و همانطور که می دانید یک فرد سالم باید در حد نیاز از چربی و قند استفاده کند نه بیش از نیاز بدن. 

9- سعی کنید شام را دیر مصرف نکنید، حداکثر تا ساعت 9- 8 شام را بخورید، زیرا اگر با فاصله ی کمی از غذا خوردن بخوابید، هضم مواد غذایی دچار اشکال می شود، به خصوص اینکه با خوابیدن، متابولیسم بدن کاهش می یابد و غذاها بطور مؤثر نمی سوزند تا بدن از انرژی و مواد مغذی آنها استفاد کند. 

10- در صورت دلخواه در سحری و افطار می توانید چای بنوشید ، فقط از مصرف چایزیاد در سحری خودداری کنید ، زیرا کافئین موجود در چای دفع ادرار را افزایش می دهد و از این طریق نمک های معدنی که در طول روز بدن به آنها نیاز دارد، دفع می شوند . 

11- مصرف گردو با پنیر از اثرات شاید مضر پنیر در کاهش حافظه بکاهد، به همین دلیل من سعی کرده ام همراه با مصرف پنیر، حتماً گردو راهم ذکر کنم. 

12- شیره انگور سرشار از مواد مغذی است، به خصوص برای افرادی که دچار ضعف در طی روز می شوند بسیار مفید است. اثرات مفید شیره انگور شامل : افزایش اشتها، تقویت کلی بدن، افزایش شیر در خانم های شیرده و ... است. 

به جای عسل یا مربا می توانید شیره ی انگور را با شیر یا خامه میل کنید. همچنین می توانید مقداری از این شیره، را در آب خنک بریزید و با افزودن کمی آب لیموی ترش به آن، یک شربت خوشمزه درست کنید که برای افزایش اشتها خوب است و به جای نوشابه های گازدار می توانید آن را مصرف کنید. البته افراد دیابتی نباید از این شیره مصرف کنند.

13- بعضی از افراد عادت دارند در سحری هم غذای پخته مصرف کنند . این مسئله بستگی به میل و عادت غذایی آنها دارد. ولی مصرف یک وعده غذایی پخته در طی روز کافی است، مگر اینکه فرد لاغر یا کودک یا نوجوان باشد. در این صورت باید هر دو را هم کامل مصرف کند. 

فراموش نکنید که پرخوری در هنگام سحر نه تنها از احساس گرسنگی در ساعات انتهایی روز جلوگیری نمی کند، بلکه در ساعات ابتدایی بعد از سحر، فشار زیادی را به معده و دستگاه گوارشی فرد وارد می کند که سبب بروز علائمی نظیر سوء هاضمه، درد و نفخ معده می شود. بنابراین سحری را سبک بخورید و از مصرف غذاهای چرب و پرحجم برای سحری پرهیز کنید. 

14- من سعی کرده ام در این برنامه غذایی یک بار خورش سبزی دار، یک بار گوشت قرمز، یک بار گوشت مرغ، یک بار ماهی، یک بار پلو با حبوبات و یک بار پلو با سبزیجات قرار دهم. شما می توانید در هفته های بعدی ، بسته به سلیقه ی خود غذاهایی که معادل با این غذاها هستند را تهیه کنید. مثلاً بجای خورش کرفس، از خورش قورمه سبزی ، به جای لوبیا پلو از کلم پلو، به جای کتلت گوشت از کباب با برنج، به جای ته چین مرغ از جوجه کباب یا مرغ و پلو و به جای قیمه از آبگوشت استفاده کنید. ولی حتماً سعی کنید یک بار در هفته ماهی بخورید که می تواند بصورت ماهی کبابی در فر ، قلیه ماهی ، ماهی شکم پر ، کتلت ماهی یا ماهی سرخ شده در کمی روغن باشد. اگر گاهی اوقات امکان تهیه و پخت ماهی در هفته برای شما وجود نداشت، می توانید به جای آن از تن ماهی استفاده کنید ، البته افراد چاق نباید روغن تن را مصرف کنند. 

15- شما می توانید غیر از غذاهای بالا ، از انواع سوپ، آش، کوکو، املت، دلمه و ... استفاده کنید. ولی سعی کنید تا جایی که امکان دارد خودتان در منزل غذا تهیه کنید و غذای بیرون را نخورید، زیرا در تهیه غذاهای بیرون که بیشتر انواع پیتزا و ساندویچ می باشد، از سوسیس و کالباس و سس زیادی استفاده شده است . این مواد دارای چربی بالا و مواد نگهدارنده هستند که در صورت مصرف زیاد برای سلامتی بدن مضر هستند، خصوصاً افراد چاق ، دارای چربی خون بالا و فشار خون بالا وکسانی که ناراحتی معده دارند ، نباید اصلاً این مواد غذایی را مصرف کنند. 
16- به مقدار کافی بین افطار تا وقت خواب آب بنوشید تا از کم آبی بدن جلوگیری شود.

** دارالولایه **

درباره امضاء

amindadaadad

amindadaadad
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 3567
محل سکونت : سیستان و بلوچستان

بهترین و بدترین شیرینی های ماه مبارک رمضان
سه شنبه 21 تیر 1390  08:21 ق.ظ

 

بهترین و بدترین شیرینی های ماه مبارک رمضان



شیرینی که برای ماه رمضان توصیه می شود، خرما است که هم قند مورد نیاز بدن را تأمین می‌کند و همچنین این نوع قند مضرات قند معمولی را ندارد و دارای نمک‌هایی است که بدن از دست می‌دهد



ایسنا:مدیر گروه تغذیه و بیوشیمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: زولیبا و بامیه بدترین نوع شیرینی است که در ماه رمضان استفاده می‌شود زیرا به دلیل نوع پخت و ترکیبات آن مانند شکر و روغن فراوان، حاوی مقادیر زیادی از کالری است.




سیدعلی 
کشاورز متخصص تغذیه اظهار داشت: شیرینی که برای ماه رمضان توصیه می شود، خرما است که هم قند مورد نیاز بدن را تأمین می‌کند و همچنین این نوع قند مضرات قند معمولی را ندارد و دارای نمک‌هایی است که بدن از دست می‌دهد.

وی در خصوص رژیم غذایی مردم در ماه رمضان گفت: بررسی‌ها نشان داده است در ماه رمضان چربی و قند خون بعضی از روزه داران افزایش می‌یابد و افراد دچار 
اضافه می‌شوند که این به دلیل رفتارهای غلط تغذیه‌ای، پرخوری و افراط در برنامه غذایی است.

دکتر کشاورز ادامه داد: با وجود این نوع از رفتارهای تغذیه‌ای نه تنها انرژی دریافتی کم نمی‌شود بلکه بعضاً انرژی دریافتی افراد روزه دار به علت افراط و پرخوری بیشتر هم می‌شود.

مدیرگروه تغذیه و بیوشیمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با(پاتوق یو) تاکید بر خوردن سحری به منظور سلامتی بدن، مصرف مایعات را نیز در هنگام سحر ضروری دانست و در ادامه افزود: به عنوان منبع پروتئین، افراد روزه دار می توانند 
گوشت، مرغ، ماهی و یک یا دو عدد تخم مرغ و یا حبوبات را در هنگام سحر میل کنند، همچنین استفاده از نان، برنج، ماکارونی و یا یک پیاله ماست و نیز سبزی خوردن در هنگام سحر می‌تواند میزان بروز تشنگی و گرسنگی را در طی روز کاهش دهد.

دکتر کشاورز با اشاره به افراد روزه داری که در طول روز ضعف زیادی دارند، گفت: هر چه میزان مواد غذایی حاوی پروتئین در زمان سحر افزایش یابد، ضعف و گرسنگی در طول روز کمتر می‌شود؛ بنابراین فرد روزه دار باید مقدار پروتئین بیشتری را در هنگام سحر مصرف کند.

وی در خصوص افرادی که احساس تشنگی شدیدی دارند، گفت: 
این افراد باید در هنگام سحر مواد پروتئینی کمتری مصرف کنند و در طول مدت سحر مایعات فراوان را با فاصله بنوشند؛ همچنین مدت زمان سحر را با آرامش و بدون استرس سپری کنند.

این متخصص تغذیه در خصوص زمان افطار اظهار داشت: مهمترین کمبودی که بدن انسان با آن مواجه می‌شود، آب، نمک و مواد قندی است؛ بنابراین فرد روزه دار باید روزه خود را با مایعات گرم مثل شیر، چای، آش و سوپ باز کند. ضمن این که در طبخ سوپ و آش اگر از سبزی استفاده شود نمک‌های مورد نیاز بدن مانند سدیم، پتاسیم و منیزیم که در طول روز از دست رفته است، جبران خواهد شد.

وی در پایان افزود: بهتر است افراد بالغ شام را حداقل دو ساعت پس از افطار صرف کنند، اما نوجوانان و افراد تازه بالغ به دلیل آن که در سن رشد هستند می‌توانند پس از افطار شام را میل کنند

** دارالولایه **

درباره امضاء

amindadaadad

amindadaadad
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 3567
محل سکونت : سیستان و بلوچستان

اهمیت روزه داری از دیدگاه پزشکی
سه شنبه 21 تیر 1390  08:25 ق.ظ

 شهید دكتر سید رضا پاك نژاد در مجموعه ای كه " اولین دانشگاه و آخرین پیامبر" نام دارد و رساله دوره دكترای ایشان بوده، مطالب جالبی در مورد نكات بهداشتی و تربیتی اسلام متذكر شده اند. این شهید بزرگوار، بهره ای كه از دانش پزشكی داشتند، دلایل بسیاری از سنن و فرائض اسلامی را توضیح دادند. كتاب روزه ایشان نیز حاوی نكات پزشكی و علمی ارزشمندی است. به مناسبت حلول مبارك ماه رمضان بخشی از مطالب این كتاب در شماره های مختلف در اختیار بازدیدكنندگان عزیز قرار می گیرد. توجه شما را به آن جلب می نماییم.

روزه چیست؟

روزه ((Fast به معنای كم خوردن نیست ، بلكه به معنای خودداری از خوردن، آشامیدن ، داشتن روابط جنسی، سخن گفتن و بالاخره پرهیز از كار كردن در فرهنگهای مختلف به نام " روزه داری" شده است.
در میان بومیان استرالیا بر هر زنی واجب بوده كه پس از فوت شوهرش به تناسب از چند روز تا یكسال روزه بگیرد و سخن نگوید. روزه در دیانت یهود قبل از مسیحیت بود چنانچه حضرت مریم نیز بر طبق آیات نذر می نماید روزه بگیرد و با احدی سخن نگوید.
صائبی ها و مانویان و مسیحیان از بعضی خوردنیها اجتناب می كنند و ما مسلمانان از خوردن و آشامیدن خودداری می كنیم. و دستورات دیگری نیز در این رابطه هست كه البته با منع از خوردن همین مقدار ماده غذایی كه امعاء و احشاء را به فعالیت وادار می نماید، هدف از روزه حاصل نمی شود.

زمان روزه داری در قرآن كریم چیست؟

قرآن كریم آغاز روزه داری مسلمانان را از زمان بازشناخته شدن رشته های سیاه و سفید آسمانی از یكدیگر تعریف می كند.
مسلمانان در آن زمان ساعت نداشتند و به همین علت بهترین شناسایی شروع وقت روزه داری نظر انداختن به آسمانها بوده .
در حقیقت تعیین زمان روزه یكی از هزاران معجزه ای است كه توسط قرآن مطرح شده است.
طرز طلوع و غروب خورشید در مناطق استوایی چنان است كه از وسط آسمان می گذرد و هر چه به دو قطب نزدیكتر می شویم. خوشید زاویه نشین تر می شود و از گوشه ها عبور می كند و در مكانهایی وجود دارند كه با یك چشمك زدن خورشید و سوسو كردن نور و در حقیقت پیدایش نوارهای سفید و روشن متمایز از سیاه، می توان شب و روز را از یكدیگر باز شناخت و در حقیقت تعیین وقت قرآن را به عنوان اعجاز پذیرفت( تمیز خطوط نورانی خورشید از تاریكی های شب در تمام نقاط مسكونی كره زمین، امكان پذیر و بهترین وسیله شناسایی است) طول روزه مسلمانان از طلوع اولین اشعه خورشید تا غروب آخرین شعاع آن است و بدین ترتیب در كشورهایی كه بین خط استوا تا مدارهای 67 درجه عرض جغرافیایی شمالی و جنوبی تقریباً واقعند، تشخیص زمان آغاز و هنگام پایان روزه داری آسان بوده و اگر كسانی باشند كه در اراضی بین 69 درجه تا قطبین واقعند بر حسب آنچه فقها اظهار داشته اند می توانند تقسیمات متعادلی بمنظور فوق بنمایند بدین ترتیب:
وقت روزه داری مسلمانان از طلوع فجر صادق تا مغرب شرعی بوده و تشخیص ایندو زمان یعنی آغاز و پایان آن برای همه و حتی كسانیكه حس تشخیص شان ضعیف است آسان می باشد.

چرا سی روز روزه می گیریم ؟

سالی چند روز روزه شدن و گاهی در یك ماه یك یا چند روز را انتخاب كردن مدت روزه داری است كه امروز جهانیان هر كدام بنحوی آنرا پذیرفته اند.
در بین مسلمانان روزه واجب هر ساله در انحصار ماه رمضان است كه تقریباً سی روز می شود.
بندیكت (Benedict) دانشمند فیزیولژی یك دوره روزه را سی و یكروز دانسته می گوید در این مدت در تركیب خون هیچگونه اختلاطی بهم نرسیده و آن نوری كه در بعضی از روزه داران دیده می شود یك حالت جوانی و نشاطی است كه برای روزه داران رخ می دهد.
دكتر ژان فروموزان(Jean Fromosan) می گوید ذخایر كلیكوژن كبدی و پروتئین خون و ذخیره چربی كه در مرد سی درصد و در زن بیست درصد است برای یك ماه بدن كافی است.
دكتر الكسیس كارل(222 انسان وجود ناشناخته) در باره روزه 
مطالبی دارد تا آنجا كه می گوید با روزه داری قند خون در كبد میریزد و چربیهائی كه در زیر پوست ذخیره شده اند و پروتئین های عضلات و غدد و سلولهای كبدی آزاد می شوند و بصرف تغذیه می رسند كه چون با سخن ژان فروموزان كه گفت بعضی عناصر ذخیره ای بدن برای سی روز كافیست در كنار یكدیگر قرار داده شود نتیجه می گیریم كه در ظرف مدت یك ماه روزه داری آدمی دارنده یك بدن تازه تعمیر شده و آزاد گردیده از قید و بند سموم و كهنه هاست. بعلاوه نباید اثر فاصله هلال تا محاق و ماه را كه قریب 30 روز می شود فراموش نمود یعنی گردش آسمانها نیز مدت روزه داری را سی روز اعلام داشته و می دارند.
كسانی دیگر نیز از متخصصین هستند كه ذخائر بدنی را برای سی روزه روزه داری مناسب و كافی دانسته اند و می دانیم اولین روز پس از ماه روزه یعنی روز اول شوال را نمی توان روزه گرفت و آنرا حرام شمرده اند، این مسئله برای یكنواخت بودن مسلمانان و تشویق آنها است در اینكه باید هماهنگ و در یك صف بوده و برای حفظ حدود و ثغور دستورات اسلامی كوشا باشد.

** دارالولایه **

درباره امضاء

amindadaadad

amindadaadad
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 3567
محل سکونت : سیستان و بلوچستان

دانستنی های تغذیه ای برای ماه مبارک رمضان
سه شنبه 21 تیر 1390  08:31 ق.ظ

 در ماه رمضان،تغذیه صحیح به شما بسیار کمک می کند تا ضعیف نشوید و جلوی ضعف ناشی از روزه را بگیرد

از مصرف زیاد مواد گوشتی در ماه رمضان بویژه در وعده سحر باید اجتناب کرد.

مسوول کمیته آموزش همگانی انجمن تغذیه گفت: در ماه رمضان، مواد نشاسته‌ای بیشتر از ماده‌های قندی مصرف شود؛ چون نشاسته به تدریج وارد خون می‌شود.

دکتر برلیانت بزرگمهر درباره تغذیه صحیح در ماه رمضان اظهار کرد: به علت ورود تدریجی مواد نشاسته‌ای در خون، انسولین سریع ترشح نمی‌شود و قند خون افت نمی‌کند البته در مصرف مواد نشاسته‌ای مانند نان، آرد، برنج، سیب‌زمینی و ماکارونی نباید افراط کرد.

وی با بیان اینکه با توجه به طولانی بودن مدت زمان روزه‌داری در ماه رمضان سال جاری، یکی از عوارض تغذیه غلط، افت قند خون است، گفت: برخلاف چربی که سال‌ها در بدن ذخیره می شود، قند حدود نصف روز در بدن باقی می‌ماند.

با این حال نباید در مصرف مواد شیرین به ویژه در سحر افراط کرد؛ چون قندهای ساده به سرعت جذب خون و بالا رفتن قند خون را موجب می‌شوند. این امر منجر به ترشح انسولین می‌شود که افت قند خون را در پی دارد. در نتیجه عوارض عصبی در فرد بروز می‌کند؛ چرا که سلولهای عصبی برای تامین انرژی خود به قند و کربوهیدرات نیاز دارند.

بزرگمهر تشنگی را یکی از عوارض تغذیه ناصحیح در روزهای طولانی ماه رمضان سال جاری دانست و اظهار کرد: مایعات مورد نیاز بدن در فاصله افطار تا سحر باید تامین شود که بهترین آن‌ها، آب است. این در حالیست که برخی افراد هنگام افطار و شام، معده خود را با غذا پر می‌کنند و در نتیجه میل به نوشیدن آب ندارند.
این متخصص تغذیه اضافه کرد: چای باعث دفع آب بدن می‌شود بنابراین به مقدار زیاد در وعده سحر نباید نوشیده شود چون منجر به احساس تشنگی می‌شود.

وی یکی از عوامل مهم در احساس تشنگی را مصرف نمک زیاد همراه با غذا دانست و گفت: غذاهای شور باعث تشنگی می‌شود بنابراین بویژه در وعده سحر از خوردن زیاد آن‌ها باید خودداری کرد.
مسوول کمیته آموزش همگانی انجمن تغذیه با اشاره به مصرف گوشت در ماه رمضان گفت: گوشت برای دفع از بدن تبدیل به اوره می‌شود و دفع اوره به مقدار زیادی آب نیاز دارد بنابراین از مصرف زیاد مواد گوشتی در ماه رمضان بویژه در وعده سحر باید اجتناب کرد.

این متخصص تغذیه با بیان اینکه در ماه رمضان بویژه در وعده سحر سالاد و سبزی استفاده شود، اظهار کرد: سالاد و سبزی به علت برخورداری از فیبر، مواد نشاسته‌ای را به تدریج وارد خون می‌کنند در نتیجه انسولین سریع ترشح نمی‌شود.

وی در پاسخ به این پرسش ایسنا که آیا افطاری و شام باید با هم مصرف شوند، گفت: هنگام افطار می‌توان شیر ولرم با یک یا دو خرما و یا مقدار کمی عسل، پنیر بدون نمک و یکی دو مغز گردو مصرف کرد و حدود یک ساعت بعد شام خورد. غذاهای پخته‌، خوراکی‌هایی که مواد آن‌ها به صورت بخارپز یا آب پز تهیه شده‌اند و انواع ساندویچ‌های پخته مانند ساندویچ مرغ، پنیر، گردو، خیار، گوجه فرنگی مفید هستند البته نباید شام را خیلی دیر مصرف کرد؛ چون مانع خوابیدن می‌شود.

وی تاکید کرد: از مصرف غذاهای سرخ کرده در افطار و سحر باید خودداری کرد؛ چون افزایش چربی نامطلوب قند خون را موجب می‌شود و فشار خون را افزایش می‌دهد. خوردن زیاد گوشت قرمز نیز همین پیامدها را دارد. علاوه بر آن برای جلوگیری از یبوست باید مقدار کافی آب نوشید، سالاد و سبزی مصرف کرد و ورزش و پیاده روی نمود.

بزرگمهر در پایان اظهار کرد: نزدیک زمان افطار نباید فعالیت فیزیکی انجام داد؛ چون باعث تعریق زیاد ‌شده و احساس ضعف را به دنبال دارد. بنابراین باید یا پیش از ظهر و یا پس از افطار ورزش و پیاده‌روی کرد.

** دارالولایه **

درباره امضاء

amindadaadad

amindadaadad
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 3567
محل سکونت : سیستان و بلوچستان

فساد مواد غذایی و ماه رمضان
سه شنبه 21 تیر 1390  08:36 ق.ظ

 



در ماه مبارک رمضان به دعلت اینکه بدن کمی ضعیف می شود و تعادل مواد غذایی به هم میخوره فساد مواد غذایی از اهمیت به سزائی برخوردار هست به طوریکه آمار مسمومیت های مواد غذایی در ماه مبارکرمضان بیشتر از بقیه ماه ها است و آن هم به خاطر این است که بدن ضعیف و حساس تر از ماه های دیگر می شود و در نتیجه آسیب پذیر تر است.

در این مقاله با انواع روشها و توصیه‌های بهداشتی مربوط به پیشگیری از آلودگی و نگهداری مواد غذایی آشنا می‌شوید.


استفاده از سرما
سرد کردن از جمله روش هایی است که موجب جلوگیری از تکثیر میکروارگانیسم‌های بیماریزا و به تعویق انداختن فساد در مواد غذائی می‌گردد. نکته حائز اهمیت این است که مدت زمان نگهداری مواد غذائی در یخچال بر حسب شدت فساد پذیری آنها متفاوت است. زمان نگهداری برخی از مواد غذائی با منشاء دامی در یخچال در جدول زیر نشان داده شده است:


زمان نگهداری
درجه حرارت
ماده غذایی
12ساعت
0تا4
گوشت چرخ کرده
2-3روز
0تا2
قطعات گوشت بسته بندی شده
6-8روز
0تا2
گوشت مرغ تازه
6-10روز
4تا6
برش کالباس بسته بندی شده
2-6روز
0تا6
تخم مرغ
4-6هفته
4تا6
سس مایونز
2-3روز
0تا4
شیر پاستوریزه


 انجماد مواد غذایی
انجماد یکی از بهترین روش‌های نگهداری دراز مدت برای مواد غذائی است. منجمد کردن مواد غذائی و نگهداری آنها در فریزر موجب توقف رشد و تکثیر میکروبی شده و نیز واکنش‌های آنزیمی که موجب کاهش ارزش غذائی مواد می‌شود را به حداقل می‌رساند. در جدول ذیل زمان نگهداری انواع گوشت‌ها در فریزر نشان داده شده است:



زمان نگهداری
ماده غذایی منجمد شده
3ماه
گوشت چرخ کرده
7-12ماه
گوشت طیور
9-18ماه
گوشت گاو
3ماه
ماهی پرچرب
4-5ماه
ماهی کم چرب

 استفاده از گرما
مهمترین روش‌های حرارتی برای نگهداری مواد غذائی دو روش پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون میباشد در روش پاستوریزاسیون تا حدودی میکروارگانیسم‌ها از بین رفته و آنزیم‌ها غیر فعال می‌شوند. به همین دلیل فرآورده‌های پاستوریزه مثل شیر پاستوریزه باید حتما در یخچال نگهداری شوند.

در روش استریلیزاسیون، کلیه میکروارگانیسم‌ها از بین رفته و آنزیم‌ها غیر فعال می‌شوند. در نتیجه ماده غذایی برای مدت طولانی قابل نگهداری است. مثل شیرهای استرلیزه شده که به صورت در بسته در خارج از یخچال تا 3-2 ماه قابل نگهداری هستند. (هنگامی که بسته بندی شیر استریلیزه باز شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد باید حتما در یخچال قرار گیرد و ظرف 3-2 روز مصرف شود).
از روش‌های دیگر مانند تهیه کنسرو، خشک کردن، استفاده از پرتوها (تابش اشعه)، نمکسود کردن، دود دادن، تهیه ترشی و مربا، استفاده از مواد نگاهدارنده برای نگهداری و جلوگیری از فساد مواد غذائی نیز استفاده می‌شود.


رعایت اصول بهداشتی برای جلوگیری از آلودگی و فساد مواد غذائی




رعایت بهداشت فردی

افرادی که در کار تهیه و توزیع مواد غذائی هستند از جمله کارکنان بوفه‌های مدارس، رستورانها، اغذیه فروشی‌ها و.. . باید در زمینه رعایت اصول بهداشت فردی آموزش ببینند. انواع آلودگیهای باکتریایی و انگلی از طروق مختلف و در اثر تماس با دست، ترشحات حلق و بینی و حتی لباس افرادی که تهیه و توزیع مواد غذائی را به عهده دارند به مصرف کننده منتقل می‌شود.

بنابراین در آموزش نکات ذیل باید تاکید شود:
1- پوشیدن لباس تمیز در محل کار
2- دور کردن زیور آلات از خود
3- پوشاندن موی سر
4- پوشاندن بینی و دهان هنگام عطسه و سرفه
5- باند پیچی کردن خراش‌ها و زخم‌های روی انگشتان
6- شستن کامل دست‌ها با آب و صابون قبل از تهیه غذا و بعد از اجابت مزاج
7- کوتاه نگهداشتن ناخن ها


 رعایت بهداشت غذا

برای سالم بودن غذا نکات ذیل باید رعایت شود:

خوب پختن غذا:
پخت کامل غذا موجب از بین رفتن میکروارگانیسم‌های بیماریزا که ممکن است در مراحل مختلف تهیه و آماده سازی وارد غذا شده، رشد و تکثیر یابند، می‌شود. زمانی پخت غذا کامل است که همه قسمت‌های آن حداقل 70 درجه سانتی گراد حرارت دیده باشد.


داغ یا سرد نگه داشتن غذا:
برای اینکه غذا سالم بماند باید به صورت کاملا داغ (درجه حرارت 70 درجه سانتیگراد و بالاتر) و یا کاملا سرد (درجه حرارت زیر 10 درجه سانتیگراد یعنی در یخچال) نگهداری شود.


 رعایت بهداشت آشپزخانه:

در محلی که برای تهیه و آماده سازی غذا استفاده می‌شود باید تمام اصول بهداشتی به منظور پیشگیری از انتقال بیماریهای ناشی از غذای آلوده رعایت شود. این محل ممکن است آشپزخانه منازل، رستورانها، اغذیه فروشی‌ها و بوفه‌های مدارس باشد.

نکات ذیل در این محل‌ها باید رعایت شوند.
* تمیز نگهداشتن محوطه آشپزخانه و رستورانها، اغذیه فروشی‌ها و بوفه‌های مدارس باشد. از جمله شستشو و نظافت کف و دیوارها

* تمیز نگهداشتن تخته و سطوحی که برای خرد کردن سبزی‌ها و مواد غذائی از آنها استفاده میشود. به منظور جلوگیری از آلودگی موادغذائی باید دقت شود که تمام سطوح مورد استفاده برای تهیه و آماده سازی غذا بطور مرتب کاملا شسته شده و تمیز باشند.

** دارالولایه **

درباره امضاء

amindadaadad

amindadaadad
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 3567
محل سکونت : سیستان و بلوچستان

پاسخ به:تایپک جامع ماه رمضان و پزشکی
سه شنبه 21 تیر 1390  10:20 ق.ظ

هم یاد ماه مبارک رمضان افتادیم هم یاد عید نوروز

azarian2010

azarian2010
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : فروردین 1389 
تعداد پست ها : 809
محل سکونت : بروجن
دسترسی سریع به انجمن ها