پاسخ مراجع به استفتاتات دعانویسی

اسیر دروغگویان نشوید!

با وجود پیشرفت های علمی که خبر آن را هر روز از گوشه و کنار جهان می شنویم اما دعانویسی، رمالی، فال بینی و ... اتفاقاتی است که همچنان با آن مواجهیم. جالب اینجاست که این اتفاقات نه تنها روز به روز بیشتر می شوند. که حتی
چهارشنبه، 13 شهريور 1392
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: حجت اله مومنی
موارد بیشتر برای شما
اسیر دروغگویان نشوید!
اسیر دروغگویان نشوید!
 





 
با وجود پیشرفت های علمی که خبر آن را هر روز از گوشه و کنار جهان می شنویم اما دعانویسی، رمالی، فال بینی و ... اتفاقاتی است که همچنان با آن مواجهیم. جالب اینجاست که این اتفاقات نه تنها روز به روز بیشتر می شوند. که حتی رنگ و لعاب علمی هم به خود گرفته و متناسب با تکنولوژی پیش رفته و اینترنتی شده اند. کافی است کلمه دعانویسی را به موتور جست و جوی گوگل بسپارید تا انواع و اقسام سایت هایی که با مدیریت رمالان محترم در حال فعالیتند باز شوند. می بینید که آنها هم بیکار ننشسته و کارشان را مرتب به روز می کنند. برخی توجیه می کنند که گاهی اوقات مشکلات آنقدر به آدمیزاد فشار می آورد که تاب مقاومت را از او می گیرد و وادارش می کند به چنین موضوعاتی روی بیاورد اما مؤمنان واقعی تحت هیچ شرایطی امیدشان را از پروردگار از دست نمی دهند و اگر هم قرار باشد دست نیاز به سوی کسی دراز کنند. ترجیح می دهند پروردگارشان باشد و لاغیر. سراغ تعدادی از مراجع تقلید رفته ایم تا نظر این بزرگواران را در مورد بحث دعانویسی بپرسیم. این مطلب را بخوانید تا بفهمید فتوای مراجع تقلید در مورد دعانویسی چیست؟

1- مقام معظم رهبری

نوشتن دعا برای بازکردن گره از مشکلات از نظر اسلام پذیرفته است؟

* اگر دعایی باشد که به نقل از معصوم یا قرآن آورده شده اشکالی ندارد ولی دعای غیرمعصوم از نظر اسلام پذیرفته نیست.

نظر اسلام در مورد سرکتاب باز کردن چیست؟

* هر چیزی که در چارچوب دین گفته شده اشکال ندارد.

اگر بروز مشکلات و گرفتاری دعای ناحق برای مسلمانی نوشته شود تکلیف او چیست؟

* توکل به خدا و توسل به اهل بیت.

2- آیت الله مکارم شیرازی

نوشتن دعا برای امور خیر مثل پیدا کردن کار، رونق در زندگی با ایجاد محبت چه حکمی دارد؟

* نوشتن دعاهایی که از حضرت معصومین (ع) رسیده و در کتب معتبر موجود است اشکالی ندارد ولی دعانویسی حرفه ای که شغل افراد سودجوست صحیح نیست و غالب کتاب هایی که به آن استناد می کنند اعتباری ندارند.
اسیر دروغگویان نشوید!

درآمدی که از راه دعانویسی کسب می شود حلال است؟

* خیر. جایز نیست.

3- آیت الله سیستانی

دعانویسی چه حکمی دارد؟ آیا انجام این کار در اسلام حرام است؟

* کسانی که با استفاده از سحر و جادو دعا می نویسند کذابند. این دسته از افراد جعلیات تحویل مردم می دهند و کارشان اشکال دارد و حرام است اما در صورتی که با استفاده از آیات قرآن و احادیث ائمه (ع) این کار صورت بگیرد اشکالی ندارد.

درآمدی که از راه دعانویسی کسب می شود اشکال دارد؟

* اگر کسانی که دعا را می نویسند با استفاده از سحر و جادو این کار را انجام دهند پولشان حرام و مراجعه به آنان نیز حرام است.

برای چه موضوعاتی می توان به دعانویس مراجعه کرد؟

* برای هیچ موضوعی نمی توان به دعانویس مراجعه کرد. وقتی کتاب های ادعیه که در رأس آن «مفاتیح الجنان» قرار گرفته و به این خوبی راهنمایی می کند دیگر مراجعه به دعانویس لازم نیست.

4- آیت الله وحید خراسانی

دیدگاه اسلام در مورد دعانویسی، نفرین، جادو و.. چیست؟

دعا و ادعیه به دو دسته تقسیم می شوند؛ یکی از طریق آیات قرآنی است که از نظر اسلام مشکلی ندارند و دیگری از طریق سحر و جادوست که حرام است.

درآمدی که از راه دعانویسی کسب می شود حلال است؟

* پولی که افراد از طریق سحر و جادو کسب می کنند اشکال دارد و حرام است.

از نظر اسلام نوشتن دعای ناحق برای دیگران چه حکمی دارد؟

* اگر با استفاده از سحر و جادو دعایی بنویسند. مثلاً بین زن و شوهر اختلاف بیندازند یا بخت کسی را ببندند، مرتکب عمل حرام شده اند.
شیخ انصاری در «مکاسب محرمه» آورده است: « اگر برای مسلمانی سحری نوشته شود که به واسطه آن اتفاق ناگواری برای او بیفتد یا باعث دردسر او شود، قتل کسی که سحر به امر او نوشته شده واجب است» . روایت است زنی خدمت پیامبر (ص) رسید و گفت شوهر بداخلاقی دارم. دعا نوشته ام تا اخلاقش بهتر شود. پیامبر (ص) به قدری ناراحت شدند که به زن فرمودند برو بیرون که اگر به فاصله زمین تا آسمان توبه کنی، توبه ات پذیرفته نیست. در واقع این روایت اشاره به این موضوع دارد که وقتی دعانویسی به نیت خیر این قدر نهی شده و عذاب دارد، دیگر عذاب سحر و جادو به نیت شر بماند.

سرکتاب باز کردن از نظر اسلام پذیرفته است؟

* خیر. کار درستی نیست.

فردی که دعای ناحقی برای او نوشته شده است در شرایطی که در مورد وجود دعا در مورد خودش اطمینان پیدا کند آیا می تواند اقدامی انجام دهد؟

* اگر برای کسی دعای بد نوشته شود مراجعه به اهل این کار برای باطل کردن آن و به عنوان پادزهر ضرورت داشته و از نظر شرعی اشکال ندارد.

5- آیت الله صافی گلپایگانی

عده ای با استفاده از قهوه، شمع، اعداد و... فال هایی می گیرند و حتی درباره ی گذشته یا آینده افراد مسائلی را بازگو می کنند که در اغلب موارد درست است. با توجه به این شرایط مراجعه به آنان اشکال دارد؟

* رمالی و فالگیری جایز نیست. از آنجا که چنین اعمالی وجه شرعی ندارند. رفتن نزد این افراد جایز نیست. حال اینکه یک سری مسائل را کنار هم قرار می دهند و به طور تصادفی موضوعاتی درست از آب در می آید دلیل بر مراجعه به آنان نمی شود.
اسیر دروغگویان نشوید!

درآمدی که از راه دعانویسی کسب می شود حلال است؟

* افرادی که از این راه کسب درآمد می کنند مالک این پول نیستند.

می توان به صحت و سقم دعا مطمئن شد و به کار دعانویس اعتماد کرد؟

* اگر عالمی که دعا را می نویسد به قرآن و احادیث علم کافی داشته و مستند به روایات باشد، اشکال ندارد.

فردی که ناخواسته برای او دعایی نوشته اند می تواند برای باطل کردن سحر اقدام کند؟

* سحر و جادوی بد در حق مسلمان حرام است. اگر مسلمانی به این اطمینان برسد که دعای ناحقی در مورد او نوشته شده مثلاً بختش را با سحر و جادو بسته اند، می تواند برای باطل کردن آن اقدام کند.

نوشتن دعا برای امور خیر مثل پیدا کردن کار، رونق در زندگی و ایجاد محبت چه حکمی دارد؟

* آنچه به غیر از اصول شرعی باشد مورد تأیید نیست. وقتی کار غیر شرعی باشد، دیگر اثر آن مهم نیست که باعث گشایش شده یا مشکلات شخص را مضاعف کرده است.

سرکتاب باز کردن از نظر اسلام پذیرفته است؟

* سرکتاب باز کردن مورد تأیید نیست. در متن دین عنوانی به اسم سرکتاب باز کردن نداریم.

6- آیت الله آقا مجتبی تهرانی

دعانویسی در اسلام چه حکمی دارد؟
* مراجعه به کسانی که با استفاده از سحر و جادو عمل می کنند درست نیست ولی مراجعه به کسانی که با استفاده از قرآن و احادیث دعا می نویسند اشکال ندارد.

سرکتاب باز کردن از نظر اسلام پذیرفته است؟

* درست نیست.

مسلمانی که برای او سحر و جادو نوشته اند چه کاری می تواند انجام دهد؟

* کسانی که سحر کرده اند، مرتکب حرام شده اند و اگر فرد یقین داشته باشد که برای او سحر نوشته شده می تواند با مراجعه به عالم، برای باطل کردن سحر اقدام کند.

اگر به واسطه دعانویسی زندگی یک نفر رو به بهبودی برود یا مشکلش برطرف شود یا اختلاف با همسر یا خانواده همسرش رفع شود، نوشتن دعا اشکالی دارد؟

* سحر حرام است حتی اگر برای امور خیر باشد مراجعه به این افراد هم جایز نیست.
منبع: ماهنامه دین و زندگی همشهری آیه شماره 5

 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.