شامپانزه ها استفاده از ابزار را به هم می آموزند

بنابر تحقیقات جدید، شامپانزه ها به آسانی میتوانند استفاده از ابزارهای ساده را آموخته و فوت و فن استفاده از آن را به یکدیگر بیاموزند. این یافته جدید میتواند شاهد دیگری بر این باشد که این نزدیکترین موجود زنده به انسان، آداب و رسوم خود را در نسلهای متمادی حفظ میکند.
در طبیعت، هر گروه شامپانزه با داشتن مجموعه ای از حدود ۲۰ نوع رفتار سنتی مختص گروه که به نوعی یک فرهنگ خاص قبیله ای را میسازند، از گروههای دیگر متمایز است. این رفتارها شامل انواع روشهای استفاده از ابزارهایی مانند چکش و انواع ابزارهای کوبیدنی، مراسم ابراز علاقه و معاشقه، رفتارهای اجتماعی مانند تمیز کردن بدن یکدیگر و از بین بردن انگلها و موارد مشابه دیگر هستند.
آنتوان اسپیتری (Antoine Spiteri)روانشناس تکاملی در دانشگاه سنت اندروز (St. Andrews) اسکاتلند در حال مشاهده و بررسی شامپانزه ها قصد داشت پاسخ این پرسش را بیابد که آیا میمونها میتوانند مانند انسان، با تماشا کردن دیگران کارهایی را بیاموزند یا اینکه تنها دلیل انجام بعضی امور، دانش غریزی آنهاست؟
اسپیتری و همکارانش به بررسی شش گروه ۸ تا ۱۱ تایی شامپانزه که در تکزاس نگهداری میشوند پرداختند. این محققین به یک شامپانزه از یک گروه آموختند که چگونه توسط ابزاری پیچیده برای خود غذا تهیه کند و برای مثال غذای خود را با ابزاری خرد کند و از درون محفظه بیرون بکشد. سپس این گروه به آموزش روش دیگری برای تهیه غذا با همان ابزار به یک شامپانزه از گروه دیگر پرداختند، این بار این شامپانزه برای رسیدن به غذا، با همان ابزار غذای خود بر روی یک سطح شیب دار هل میداد.
به تدریج این محققان دریافتند که هر روش برای استفاده از ابزار مورد نظر برای استخراج غذا در کل گروه رواج یافته است. در واقع این گروهها هر یک فرهنگ خاص و رسوم داخلی خود را به نمایش میگذاشتند.
تعدادی از این گروههای شامپانزه ها همسایه و در فاصله ای از یکدیگر بودند که میتوانستند به خوبی یکدیگر را ببینند، محققان متوجه شدند که رسوم جدید جذاب و همه گیر هستند و از گروهی به گروه دیگر منتقل میشوند.
به گفته اسپیتری :”این تحقیق به خصوص برای توسعه و پیشرفت علوم روباتیک و هوش مصنوعی اهمیت دارد. درک چگونگی عملکرد مکانیزم تقلید و یادگیری اجتماعی، میتواند در تولید موجودات مصنوعیی که بتوانند مانند ما رفتار کرده و رشد نمایند، به ما کمک کند.
منبع:msn.com