خواص دارویی گیاه نعناع چه می باشد؟

از مهمترین خواص نعناع (Mint) می‌توان به درمان مشکلات دستگاه گوارش نظیر نفخ و سوء هاضمه، حفظ سلامت و خوشبو کردن دهان، کاهش مشکلات تنفسی و آسم اشاره کرد.


نعناع از دسته سبزیجات معطر بوده، به دلیل خواص درمانی فراوان جزو گیاهان دارویی نیز محسوب میگردد. مهمترین خاصیت نعناع کاهش و درمان علایم ناراحتی‌های خفیف گوارشی مانند سوء هاضمه، نفخ و قولنج است. همچنین خوشبو کردن دهان یکی دیگر از شناخته شده‌ترین خواص نعناع میباشد. امروزه از این گیاه در ساخت محصولات بهداشتی دهان و دندان مانند خمیر دندان، آدامس، آب نبات و اسپری هایی که از نعنا تولید می شوند، بسیار استفاده شده و مصارف دارویی بسیار دارد. برای آشنایی بیشتر با خواص نعناع و کاربردهای درمانی آن در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
   
گیاه شناسی نعناع
 نعناع گیاهی علفی ، پایا و دارای ساقه هائی بر دو نوع خزنده و زیرزمینی است. برگهای این گیاه متقابل، بیضوی، نوک تیز، دندانه دار، کمی پوشیده از کرک به درازای 4 تا 7 سانتی متر و به عرض 2 تا 3 سانتی متر است. انواع مختلفی از گیاه نعناع شامل نعناع فلفلی، کوهی، نعناع سیاه یا وحشی و نعناع معمولی معروف به پونه سنبله ای وجود دارد. این گیاه تمام اسانس‌ها و خواص پونه را دارد؛ ولی برگ‌هایش کرک کم‌تری دارند و بریدگی‌های کنار برگ‌های آن بیش‌تر از پونه و اسانس آن نیز ملایم‌تر است.

خواص نعناع (طبیعت و خواص درمانی)
 نعناع دارای طبعی گرم و خشک است. خواص درمانی نعناع شامل خاصیت ضد میکروب، ضد اسپاسم، ضد نفخ، ضد سرطان، ضد التهاب، آرامبخش، ترشح کننده صفرا، متسع کننده عروق، محرک رحم، معطر و خنک کننده است. مهمترین خواص نعناع و کاربردهای درمانی آن به طور خلاصه عبارتند از:

 خواص نعناع برای دستگاه گوارش
 گیاه نعناع و فراورده‌های آن باد شکن است و گاز معده و روده را از بین می برد. کمک به درمان سوء هاضمه، نفخ، روده تحریک پذیر، پیشگیری از عفونتهای دستگاه گوارش و تقویت معده از فواید مصرف نعناع برای سیستم گوارشی بدن است. همچنین مصرف این سبزی بعد از شیمی‌درمانی و رادیوتراپی به کنترل حالت تهوع و استفراغ کمک می‌کند.
 
حفظ سلامت دهان و دندان
 از دیگر کاربردهای مهم گیاه نعناع استفاده از این گیاه معطر و وفراورده های جانبی تهیه شده از آن برای حفظ سلامت دندانها و خوشبو کردن دهان است. سبزی نعناع علاوه بر میکروب کشی و تنفس تازه، با مهار رشد باکتری های مضر در داخل دهان و با تمیز کردن زبان و دندان، تاثیر فوق العاده ای بر سلامت دهان و دندان می گذارد و باعث تازگی و طراوت بخشیدن به تنفس، دهان و از بین بردن بسیاری از میکروب ها می شود. به همین دلیل امروزه در ساخت بیشتر خمیر دندانها و دهانشویه ها از اسانس نعنا استفاده میشود. جویدن برگهای تازه گیاه نعناع نیز این خاصیت را به همراه دارد.
 
تخفیف علایم حساسیت و کمک به درمان سرماخوردگی و آسم
 برگهای تازه نعناع بسیار معطر بوده، عطر قوی و مواد ضد میکروب موجود در برگ و ساقه نعناع، برای رفع حساسیت دستگاه تنفسی مانند گرفتگی بینی، گلو، نای و ریه‌ها بسیار مفید است و باعث باز شدن کانال های تنفسی میگردد. از این خاصیت نعنا برای درمان سرفه های شدید، گرفتگی بینی نوزادان و کودکان، درمان بیماران مبتلا به آسم و ... استفاده میشود. علاوه بر این استفاده از اسپری‌های نعناع ، برای افزایش طراوت و ایجاد هوای مطبوع در منزل و محیط کار بسیار مناسب است.
 
خواص نعناع برای آرامش ذهن
 منتول موجود در گیاه نعناع باعث شده، مصرف این گیاه، عرق و چای تهیه شده از آن برای کاهش فشارهای ذهنی بسیار مفید باشد. همچنین به دلیل داشتن ویژگی ضد التهاب ، باعث کاهش فشار خون و حرارت بدن می شود و به آرامش و تخلیه ذهن از نگرانی ها و کاهش استرس کمک شایانی می کند. در طب سنتی برای درمان سردرد، آرامش ذهن و خواب راحت خوردن روزانه دمنوش نعناع توصیه میگردد.
 
مضرات نعناع (توصیه های پزشکی و موارد منع مصرف)
  با وجودی که یکی از مهمترین خواص نعناع کمک به درمان سوء هاضمه و ناراحتی‌های دستگاه گوارش است، لیکن افراد مبتلا به ترش کردن و رفلاکس مری بهتر است از مصرف بیش از حد نعنا خودداری نموده، چرا که ممکن است باعث تشدید ناراحتی آنها شود. همچنین زیاده روی در مصرف نعناع میتواند سیستم گوارشی را تحریک کند.
زیاده‌روی در مصرف عرق نعناع یا اسانس آن باعث افزایش فشار خون شده، تحریک معده، حالت تهوع و استفراغ را در پی خواهد داشت.
زیاده‌روی در مصرف نعناع و فراورده های آن نظیر عرق و اسانس نعناع برای کودکان و نوزادان مضر بوده بر سیستم گوارش، حرکات تنفسی و قلب کودک تاثیر منفی میگزارد.
به طورکلی پزشکان توصیه میکنند بعداز دو هفته مصرف فراورده های دارویی حاوی نعنا نظیر قرص و ... بهتر است، چند روزی مصرف آن را قطع کرده و دوباره شروع کنید.


منبع:سایت ستاره
نسخه چاپی