نحوه شیردهی به نوزاد در طول شب

۱. شیردهی به نوزاد در شب بسیار مهم است!

بایستی بدانید که شیردهی به نوزاد در شب اهمیت ویژه‌ای دارد. بدن شما هنگام تغذیه نوزاد در شب پرولاکتین (هورمونی که موجب تولید شیر می‌شود) بیشتری تولید می‌کند؛ بنابراین به شیردهی به نوزاد در شب ادامه دهید تا شیر کافی داشته باشید. از آنجایی که میزان شیری که مادران می‌توانند در سینه‌های خود ذخیره کنند، متفاوت است، شیردهی به نوزاد در شب برای تامین شیر مورد نیاز نوزادان ضروری است.

۲. موقعیت مناسب شیردهی را پیدا کنید

در اولین فرصت، شیردهی به صورت دراز کشیده را تمرین کنید. اگر نمی‌توانید در حالت خوابیده شیر دهید، تا جایی که می‌توانید هنگام شیردهی در موقعیت افقی قرار بگیرید.

به پهلو دراز بکشید. یک یا دو بالش زیر سر خود قرار دهید. قرار دادن بالش بین زانو‌ها نیز به احساس راحتی شما کمک می‌کند. کودک را در کنار خود قرار دهید به گونه‌ای که بینی او در کنار نوک پستان قرار بگیرد (اگر در تنظیم ارتفاع کودک مشکل دارید، یک تشک یا بالش مناسب زیر کودک قرار دهید تا بینی او به نوک پستان برسد). با یک دست، نوزاد را به سمت خود بکشید تا چانه‌اش به پستان برسد و سرش کمی عقب بیافتد. می‌توانید با نوک پستان به لب بالایی نوزاد ضربه‌های آرام بزنید تا بتواند پستان را به درستی به دهان بگیرد.


۳. نزدیک نوزاد بخوابید

نوزاد را در شب نزدیک به خود بخوابانید. اینگونه شیردهی به نوزاد در شب آسان‌تر است و دیگر لازم نیست هنگام گریه نوزاد کل سالن را طی کنید تا به او برسید. هم چنین تحقیقات نشان می‌دهد خطر SIDS (خواب مرگی نوزاد) هنگامی که در یک اتاق با نوزاد می‌خوابید کاهش می‌یابد.

برای آسان‌تر شدن شیردهی به نوزاد در شب ممکن است گزینه خوابیدن با نوزاد در تختخواب مشترک (bed sharing) را در نظر بگیرید. در این صورت در نظر داشته باشید که سیگار نکشید، نوشیدنی الکلی مصرف نکنید و دارو‌هایی که شما را خواب‌آلود می‌کنند، استفاده نکنید!

تخت‌های نوزاد که کنار تختخواب مادر قرار می‌گیرند نیز گزینه مناسبی برای شیردهی هستند. آمار‌ها نشان می‌دهد مادرانی که با نوزاد خود در یک تخت می‌خوابند، خواب بهتری دارند و احتمال ادامه شیردهی در این مادران بیشتر است.


۴. ساعت را از دید پنهان کنید

سعی کنید ساعت را به گونه‌ای قرار دهید که شب، هنگام بیدار شدن، قادر به دیدن ساعت نباشید. دلیل آن اینست که فهمیدن اینکه در عرض دو ساعت چند بار برای شیردهی به نوزاد در شب بیدار شده‌اید، شما را بیشتر آشفته می‌کند!


۵. اتاق را تاریک نگه دارید

هنگامی که کودک شما برای شیر خوردن بیدار می‌شود، تاریکی اتاق موجب می‌شود تا سریع‌تر به خواب رود. اگر برای شیردهی به نوزاد نیاز به نور دارید، با یک چراغ خواب با نور کم مشکل را حل کنید تا نیازی به روشن کردن چراغ‌های کل اتاق نداشته باشید.


۶. لباس خواب مناسب شیردهی بپوشید

پیژامه یا لباس خوابی به تن داشته باشید که به راحتی از جلو باز شود (به جای اینکه شما مجبور باشید آن را به بالا یا پایین بکشید). این لباس به کودک دسترسی آسان‌تری می‌دهد و در شب‌های سرد شما را گرم نگه می‌دارد.
بعضی از مادران دوست دارند از سینه بند‌های شیردهی در شب استفاده کنند، مراقب باشید: پوشیدن این لباس‌ها در شب خطر انسداد مجاری شیر و ماستیت را افزایش می‌دهد.


۷. وسایل لازم را آماده کنید

پوشک، دستمال مرطوب، یک بطری آب، حتی یک یا دو میان وعده کوچک در کنار تخت خود داشته باشید، به طوری که نیازی نباشد شب به دنبال این وسایل در خانه بگردید.


۸. از حوله برای تمیز کاری استفاده کنید

آیا از پستان‌هایتان شیر نشت می‌کند؟ آیا کودک شما شیر بالا می‌آورد؟ یک حوله تمیز زیر خودتان و نوزادتان پهن کنید تا در صورت خیس و کثیف شدن، به راحتی آن را تعویض کنید. چند حوله خشک و تمیز را در کنار تخت خود قرار دهید تا در صورت نیاز به راحتی از آن‌ها استفاده کنید.


۹. از دستانتان کمک بگیرید

اگر نوزاد شما در شب زیاد بیدار می‌شود، با پرس کردن پستان مقدار شیر چرب بیشتری در هر بار تغذیه به او بدهید. هنگامی که کودک در حال مکیدن است، پستان خود را بین شست و انگشتانتان فشار دهید، بدین ترتیب شیر چرب بیشتری به دهان نوزاد سرازیر می‌شود.


۱۰. از هر فرصتی برای چرت زدن استفاده کنید

هر زمانی از روز که می‌توانید استراحت کنید. اگر بیش از یک کودک داشته باشید، انجام این کار بسیار سخت می‌شود، اما بایستی بدانید که چرت زدن در طول روز کمک شایانی به حفظ روحیه و انرژی شما می‌کند.
می‌توانید هنگامی که نوزادتان خوابیده است، برای کودک نوپایتان کارتون پخش کنید و شما در کنارش استراحت کنید. از همسرتان بخواهید در روز‌های تعطیل مراقب نوزاد باشد تا شما کمی بیشتر بخوابید.

در نظر داشته باشید، همزمان با رشد کودک، نیاز او به تغذیه شبانه کمتر می‌شود. نوبت شیر ساعت ۲ صبح کم کم به فراموشی سپرده می‌شود و یک روز صبح از خواب بیدار می‌شود، در حالی که هنوز پستان‌هایتان پر از شیر است! بله، درست حدس زدید، او تمام شب را خوابیده و شیر نخورده است! تا آن زمان، با استفاده از روش‌های یاد شده، به شیردهی به نوزاد در شب ادامه دهید.


منبع: سایت ستاره
نسخه چاپی