خواص درمانی و تغذیه ای خربزه

گیاه شناسی خربزه

خربزه گیاهی یک ساله با گونه‌های بسیار متنوع است. این میوه شیرین و آبدار از تیره کدوئیان محسوب شده، بوته آن کوتاه و ساقه‌هایش روی زمین می خوابند. بخش های مورد استفاده این گیاه علاوه بر میوه، تخم خربزه، ریشه و گل آن است که در طب سنتی برای درمان برخی بیماری‌ها استفاده می شود.


ارزش غذایی خربزه

خربزه منبع بسیار خوبی برای ویتامین های (ث)، (آ) و ویتامین (ب3) است. همچنین سرشار از پتاسیم و فیبر غذایی می باشد.

جدول ارزش غذایی و خواص خربزه

خواص درمانی و تغذیه ای خربزه


خواص خربزه (طبیعت و خواص درمانی)

طبیعت خربزه از نظر سردی و گرمی معتدل و تر است که البته هرچه خربزه شیرین تر باشد گرمی و تری آن بیشتر است. برخی از مهم ترین خواص خربزه و فواید مصرف آن شامل موارد زیر می گردد.

اشتها آور: خوردن میوه خربزه برای تقویت اشتها مفید است و خوردن آن باعث هضم بهتر غذا می گردد.

التیام سوختگی: یکی از خواص خربزه کنترل و التیام سوختگی در دقایق اول است. به دلیل آن که گوشت خربزه یک ماده ضد تورم به شمار می رود لذا به شکل ضماد روی سوختگی‌های سطحی پوست بدن استفاده می شود. مالیدن مغز میوه خربزه بر روی ناحیه سوخته باعث التیام و تسکین درد ناحیه آسیب دیده می شود.

کمک به پیشگیری و دفع سنگ کلیه: خاصیت مدر بودن یکی دیگر از خواص خربزه است. این میوه به دلیل دارا بودن پتاسیم بسیار مدر است، لذا باعث دفع مواد زاید و سموم موجود در خون شده و به فعالیت و شستشوی مثانه و کلیه ها کمک کرده و از احتباس ادرار و سنگ مجاری ادرار ممانعت می کند. در طب سنتی از میوه و ریشه آن برای درمان اختلالات مجاری ادرار استفاده می شود.

دفع کرم و انگل روده: خوردن میوه خربزه برای رفع عفونت، کرم و انگل های روده‌ای بسیار مفید است و خاصیت ضد عفونی و ضد میکروب دارد.

رفع خستگی و عطش: خربزه از میوه‌های بی‌نظیر تابستان است که خوردن آن باعث رفع عطش و خستگی از فرد می شود. این میوه به دلیل داشتن محتوای آب بالا، مواد قندی را فورا جذب خون کرده و از همین رو باعث بالا رفتن قند خون، رفع خستگی و گرمازدگی می‌گردد.

درمان یبوست: خربزه خاصیت ملین داشته و برای درمان یبوست مفید است.

مفید برای سلامت و طراوت پوست: میوه خربزه سرشار از انواع ویتامین ها به ویژه ویتامین ث است که در افزایش طراوت و شادابی پوست بسیار مفید است. همچنین خربزه دارای ویتامین A است، از این رو در ترمیم و تجدید سلول‌های بدن نقش دارد.

رفع کم‌خونی: خوردن میوه خربزه برای اشخاص مبتلا به کم‌ خونی بسیار مفید است،

درمان بیماری‌های لثه: مصرف خربزه برای رفع و بهبود بیماری‌های لثه مفید است.

تقویت سیستم ایمنی بدن: ویتامین ها و آنتی اکسیدان‌های موجود در خربزه با آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد در بدن مقابله می‌کند. در نتیجه تمام این ترکیبات مهم درخربزه، از بسیاری سرطان‌ها پیشگیری می‌کند و می تواند در درمان بسیاری از آنها مفید باشد. کاهش خطر ابتلا به سرطان‌های سینه، دهان، ریه و روده بزرگ از جمله مهم ترین خواص خربزه هستند.


مضرات خربزه (توصیه‌های پزشکی و موارد منع مصرف)

مصرف زیاد خربزه در بیشتر افراد ایجاد نفخ و درد در ناحیه معده و روده می کند، بنابراین لازم است از زیاده‌روی در مصرف آن اجتناب نمود.

خوردن خربزه برای بیماران دارای درد سینه و تب زیان دارد و باعث تشدید بیماری و ایجاد تب های صفراوی می گردد.

خوردن زیاد خربزه برای طحال مضر است.

به دلیل بالا بودن میزان قند موجود در خربزه و تقویت اشتها که از مهم ترین خواص خربزه است، افراط در مصرف آن باعث ایجاد چاقی شده و برای بیمارن دیابتی موجب افزایش بیش از حد قند خون می گردد.

خوردن خربزه و عسل به همراه هم مضر است و ایجاد ورم روده می کند.

خوردن خربزه در برخی افراد ایجاد حساسیت کرده، باعث ایجاد سردرد، سوزش گلو و ... می شود.


منبع: سایت ستاره
نسخه چاپی