خواص زالزالک( کویج )
زالزالک یا کویج از گیاهانی دارویی بوده و در ارتفاعات بالای 2500 متر رشد می‌کند. زالزالک در سراسر اروپا، آفریقای شمالی و بریتانیا به وفور یافت می‌شود، در ایران هم در نواحی دامنه‌های جنوبی البرز، گیلان، مازندران، گرگان، آذربایجان، بروجرد، کهکیلویه و بویراحمد، اراک و لرستان می‌روید. این میوه اگرچه اندازه‌ای کوچک دارد ولی بسیار پرفایده و مغذی است و به رنگ‌‌‌های زرد و نارنجی دیده می‌شود. میوه زالزالک سرشار از ویتامین‌های A، B، C بوده و دارای کلسیم نیز هست. فواید دارویی زالزالک بسیار گسترده بوده، مهم‌ترین خواص زالزالک روی قلب، تنظیم کردن حرکات نامنظم آن است و از تپش قلب و ضربان شدید آن جلوگیری می‌کند. تحقیقات نشان داده، مصرف زالزالک در درمان برخی بیماری‌‌ها، از سرطان گرفته تا چاقی اثر مثبت دارد و این تاثیر به دلیل خواص ضد‌ التهابی ماده آنتوسیانین موجود در آن است. قسمت های مورد استفاده این گیاه غیر از میوه، هسته، گل و برگ آن است که در طب سنتی کاربرد دارد.


خواص زالزالک (طبیعت و خواص درمانی) 

طبیعت این گیاه سرد و خشک است. برخی خواص دارویی آن عبارتند از:

مصرف زالزالک برای بیمارن دیابتی مفید است، مصرف خوراکی زالزالک در دیابت قندی باعث کاهش گلوکز و کلسترول می‌‌شود.

میوه زالزالک محرک، قابض، ملایم، مقوی معده و باز کننده گرفتگی‌ها است. همچنین برای تنظیم عمل روده مفید است.

این میوه، ضد خونریزی، تب بر و ضد تشنج است.

هسته زالزالک، اسهال را برطرف و از احتلام شبانه جلوگیری می‌کند.

از خواص زالزالک، تنظیم فشار خون، تقویت قلب، ورم آئورت و رفع نگرانی، بی خوابی و سرگیجه است، به این منظور هر روز 40 گرم از گل زالزالک را در یک لیتر آب جوش دم کرده و بنوشید.

گل زالزالک، داروی مفیدی برای دوران یائسگی به شمار می‌رود و ضد اسپاسم است.

دم‌کرده این گیاه دارویی از لختگی خون، بروز تشنج و چاقی جلوگیری می‌کند.

غرغره آب جوشانده گل زالزالک، تورم و جراحات مخاط دهان و گلو را برطرف می‌کند، هچنین جوشانده برگ این گیاه، برفک دهان را بهبود، درد گلو و آنژین را درمان می‌کند.

بهبود و معالجه سالک از دیگر خواص گیاه زالزالک بوده، بدین منظور،200 گرم از برگ این گیاه را در یک لیتر آب بسیار بجوشانید تا آب آن کم بشود و پس از ته نشین شدن، آن را هر روز بر پوست بمالید.

مصرف میوه زالزالک، کمبود ویتامین ث بدن را تأمین می‌کند.

جهت رفع سوءهاضمه و اسهال، توصیه شده است آن را سوزانده و مصرف نمایید.

زالزالک به دلیل آن که دارای مقدار زیادی تانن است، بسیار قابض بوده و می‌توان آن را جهت درمان اسهال‌های خونی به کار برد.

ویتامین B و C موجود در زالزالک هنگام استفاده باعث کاهش چربی و کلسترول خون می‌شود.

کاهش کلسترول بد خون از دیگر خواص زالزالک بوده، به طوریکه مصرف این میوه، کلسترول بد را در جریان خون کاهش داده و همچنین منجر به کاهش تولید کلسترول در کبد افرادی که رژیم غذایی سرشار از کلسترول دارند، می‌شود. سرکه زالزالک از عوامل اصلی کاهش کلسترول و تری‌گلیسیرید در بدن می‌باشد.

از مهم ترین خواص زالزالک، کمک به کاهش وزن و لاغری است، مصرف این میوه، در فرایند سوزاندن چربی‌ها موثر بوده و کالری اضافی تحمیل‌ شده بر بدن را از بین می‌برد.

خوردن چای زالزالک آرام بخش است؛ بنابراین افرادی که دچار مشکلات بی‌خوابی و انقباضات مکرر عضلانی می‌شوند، می توانند از آن استفاد کنند.

زالزالک ضد اسکلروز است و مصرف آن برای تقویت معده بسیار مفید است.

مصرف میوه نارس و کال زالزالک، در بهبود و رفع التهاب معده و صفرا موثر است. 


مضرات زالزالک (موارد احتیاطی و منع مصرف) 

استفاده از زالزالک همزمان با مصرف داروهای قلبی، فشارخون و گوارشی باعث تشدید بیماری می‌شود. همچنین مصرف زیاد این گیاه باعث بروز عوارضی مانند سرگیجه، سردرد، تهوع، خواب آلودگی و تپش قلب در افراد می‌شود. مصرف زالزالک در دوران بارداری و شیردهی بایستی با احتیاط همراه باشد و استفاده از هسته این میوه به دلیل سمی بودن و بروز آسیب جدی به بدن، بایستی زیر نظر پزشک باشد.


منبع: سایت ستاره
نسخه چاپی