ازگیل و یک دنیا خاصیت

میوه ازگیل

میوه ازگیل، گلابی شکل و کمی بزرگ تر از آلوستکه رنگ زرد یا نارنجی دارد و برخی قسمت های آن به رنگ قرمز می باشد.

این میوه مزه ی خوشایندی دارد و طعم آن چیزی بین طعم انبه و هلو است. این میوه را می توان به صورت تازه یا خشک شده مصرف کرد.

میوه های ازگیل دارای مواد مغذی هستند که برای سلامتی مفید می باشند. این میوه حاوی مقادیر زیادی ویتامین B2 ،B1 ، C و A است و نیز از آن برای خواص دارویی آن استفاده می شود. این گیاه حاوی تانن، پروتئین، اسیدهای آلی طبیعی و پکتین با مقدار کمی کربوهیدرات است.

مواد معدنی مانند کلسیم، پتاسیم، آهن و منیزیم نیز در این میوه یافت می شود که به تقویت سلامت سیستم ایمنی کمک می کند.

مصرف روزانه این میوه برای افراد مبتلا به بیماری های کلیوی و کبدی مفید است. با سم زدایی و آبرسانی اندام ها و بدن سلامتی را تقویت می کند.

ازگیل و یک دنیا خاصیت
 

طبع ازگیل

طبیعت ازگیل سرد و خشک می باشد و این میوه برای افرادی با طبع گرم و تر مناسب و مفید می باشد و مصرف آن در افرادی که طبع سرد و خشک دارند، سبب بروز عوارضی خواهد شد.

این افراد اگر می خواهند ازگیل مصرف کنند باید این میوه را با مصلح آن ( عسل )، مصرف نمایند تا بدن آن ها با مشکل مواجه نگردد. {1}
 

خواص ازگیل

 
ازگیل سرشار از مواد مغذی
هر 100 گرم از میوه ازگیل دارای 43 کالری، انرژی می‌باشد. 100 گرم از میوه ازگیل همچنین، 5/0 میلی‌گرم روی، 5/0 میلی‌گرم منگنز، 2/7 میلی‌گرم آهن، 39 میلی‌گرم فسفر، 55 میلی‌گرم منیزیم، 73 میلی‌گرم کلسیم و 792 میلی‌گرم پتاسیم دارد.

این ارقام نشان می‌دهد که ازگیل سرشار از مواد معدنی می‌باشد. همچنین ازگیل فاقد هرگونه چربی اشباع و کلسترول است و در آن 75 درصد آب و 21 نوع اسید چرب مانند استئاریک اسید، پالمتیک اسید، لینولئیک اسید و اولئیک اسید وجود دارد. همچنین سرشار از ویتامین C، ویتامین A، ویتامین B1 و ویتامین B2 می‌باشد.
 
ازگیل بر ضد سنگ کلیه
اصلی‌ترین کاربرد ازگیل برای برطرف کردن مشکلات کلیوی می‌باشد؛ زیرا آب مولکولی فراوانی دارد و بدن را سم زدایی می‌کند.

در نتیجه به عنوان همکاری برای کلیه‌ها معرفی می‌شود. مصرف مداوم ازگیل دفع ادرار را تسهیل می‌نماید و سنگ‌های کلیوی را از بین می‌برد.

برای از بین بردن سنگ‌های کلیوی علاوه بر میوه ازگیل، از جوشانده برگ ازگیل، نیز می‌توان استفاده نمود.
 
ازگیل، کاهنده فشارخون
ازگیل یکی از میوه‌هایی است که سرشار از پتاسیم می‌باشد. به همین علت برای افرادی که مبتلا به فشارخون بالا می‌باشند، مناسب است.

بسیاری از مطالعات نشان می‌دهد که افراد مبتلا به فشارخون بالا، باید مصرف مواد غذایی سرشار از سدیم را کاهش دهند و در عوض مصرف مواد غذایی سرشار از پتاسیم، منیزیم و کلسیم را افزایش دهند.

از این رو مصرف میوه‌هایی که سرشار از پتاسیم می‌باشند مانند موز، گوجه‌فرنگی، زرشک، ریواس، ازگیل و ... برای این افراد بسیار مناسب می‌باشد.
 
ازگیل، سرشار از آنتی‌اکسیدان ها
ازگیل سرشار از ترکیبات فنلی می‌باشد. این ترکیبات فنلی در بدن تبدیل به پلی فنل‌ها می‌شوند و برای تولید آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی به کار می‌روند.

تولید پلی فنل‌ها یکی از سیستم‌های دفاع آنتی‌اکسیدانی در بدن برای مقابله با رادیکال‌های آزاد است. ازگیل سرشار از فنولیک اسید و فلاوونوئیدها می‌باشد و به عنوان یکی از قوی‌ترین آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی شناخته شده است.

همان طور که می‌دانید مصرف میوه‌هایی با ظرفیت آنتی‌اکسیدانی بالا مانند ازگیل باعث از بین رفتن رادیکال‌های آزاد و در نتیجه پیشگیری از ابتلا به بسیاری سرطان‌ها می‌شود.
 
سایر اثرات درمانی
1. مناسب برای افراد دیابتی: میوه ازگیل از قند کمی تشکیل شده است و یکی از میوه‌های بسیار مناسب برای افراد دیابتی می‌باشد.

همچنین سرشار از فیبر است که به کنترل قند خون کمک می‌کند.

2. درمان التهاب‌های روده‌ای: برای این منظور بسیاری از منابع توصیه می‌کنند تا این میوه را پوست بگیرید، هسته‌هایش را جدا کنید و قسمت باقیمانده میوه را با کمی شیر مخلوط کرده، سپس مصرف نمایید.

3. مشکلات دستگاه گوارش: میوه ازگیل به منظور درمان اسهال و محدود کردن نفخ معده توصیه شده است.

4. اختلال دفع: ازگیل برای برطرف کردن اختلالات دفعی و به عنوان ادرارآور شناخته شده است.

5. چاق‌کننده: بسیاری از منابع این میوه را چاق‌کننده و اشتهاآور معرفی می‌کنند.

6. بی‌نظمی‌های قاعدگی: مصرف منظم ازگیل باعث نظم بخشیدن به دوره‌های عادت ماهیانه می‌شود.

7. تقویت‌کننده اعصاب.

8. درمان هموراژ. {2}

ازگیل و یک دنیا خاصیت


جوشانده ازگیل چه خواصی دارد؟

1-جوشانیده نیم گرم برگ ازگیل، سالک را درمان می کند.

2-جوشانده برگ ازگیل به صورت بالا،‌پوست های ظریف را تقویت میکند و برفک را معالجه می نماید و به علت داشتن ویتامین ث در کلاژن سازی پوست موثر است.

3-غرغره کردن با جوشانده برگ ازگیل، آبسه دهان و گلو را درمان می کند. اگر هر روز سه بار با جوشانده برگ ازگیل غرغره شود، آنژین را معالجه می نماید. {3}

موارد منع مصرف

نکته احتیاطی که لازم است گفته شود این است که در هنگام مصرف ازگیل مواظب دانه‌های موجود در آن باشید، به این دلیل که دانه‌های ازگیل دارای ماده‌ای سمی به نام هیدروسیانید است و مصرف آن برای بدن مضر است. همچنین در زمانی که مبتلا به یبوست هستید از مصرف ازگیل خودداری نمایید. {4}
 

کاشت ازگیل

۱- میوه ازگیل را با چاقوی تیز پوست بکنید و هسته میوه را از داخل گوشت خارج کنید.

برای اینکه هیچ گوشتی روی هسته باقی نماند، هسته را برای ۲۴ ساعت، داخل ظرفی حاوی آب ولرم در محیط گرم و کم نور قرار دهید تا باقیمانده گوشت میوه به خوبی نرم و از روی سطح هسته (بذر) پاک شود.

۲- در این مدت ۲ مرتبه آب را عوض کنید تا بذر‌ها در آب نگندند.

۳- توجه داشته باشید که هسته ازگیل پوسته سفت و محکمی دارد که می‌تواند مانع از جوانه‌زنی آن شود.

بنابراین بهتر است، برای آماده ساختن بذر‌ها آن‌ها را بلافاصله بعد از بیرون آوردن از میوه در میان موادی که کمی رطوبت نگه می‌دارند مانند پیت خزه، کوکوپیت و … به مدت ۳-۲ ماه در طبقات پایینی یخچال در دمای ۵-۱ درجه سانتی‌گراد نگهداری کنید.

۴- بعد از این مدت، هسته ازگیل را در بستر کاشت مناسب با زهکشی و حاصلخیزی کافی در عمق ۲ سانتیمتری بکارید و آن را در محیطی نیمه سایه و دمای ۲۱ تا ۲۴ درجه سانتی گراد نگهداری کنید.

۵- معمولا بین ۱۵ روز تا یک ماه و در برخی مواقع هم دو ماه، جوانه‌ها از خاک خارج می‌شوند.

حالا کافیست در فصل پاییز که نهال‌های شما خزان کردند، آن‌ها را از گلدان کوچک اولیه در آورده و در گلدان بزرگتری بکارید.
 

شرایط مناسب برای کاشت ازگیل

 
آب و هوا
نخستین عنصر ضروری، آب و هواست که باید گرم و با زمستان‌های ملایم باشد.

ازگیل می‌تواند در جاهایی که آب و هوا بسیار شدید است نیز رشد کند اما در این صورت فقط به شکل گیاه زینتی رشد می‌کند، طعم آن، کیفیت خود را از دست می‌دهد و برای تجارت به کار نمی‌رود.
 
خاک
عنصر مهم دیگر، خاک است.

این میوه می‌تواند در خاک سفت- ماسه‌ای یا رسی- رشد کند اما باید زه‌کشی مناسبی داشته باشد.

اگر این عامل مناسب نباشد، ممکن است اندازه میوه بسیار بزرگ یا بسیار کوچک باشد و خیلی دیر یا خیلی زود برسد.

توصیه می‌شود گیاه را در شرایط نمکی بسیار قرار دهید.
 
آب
تنظیم مقادیر آب برای رشد گیاه، عامل بسیار مهمی است.

باید متعادل باشد.

برای مثال، اگر بارندگی سالانه به بالای ۱۵۰۰ میلی‌مترنرسید، باید آبیاری را افزایش داد تا گیاه به اندازه کافی محصول دهد و شرایط مناسب شود.

اگر مقادیر آب کم باشد، تولید این میوه کاهش یافته و اندازه میوه کوچک خواهد بود.

بارندگی پاییزی می‌تواند به رشد ازگیل آسیب وارد کند، زیرا باعث شکوفه‌های زودهنگام شده که با سرمای زمستان مواجه می‌شوند.

بارش در زمانی که میوه رسیده است نیز می‌تواند باعث آسیب شود زیرا این بارش‌ها می‌توانند کیفیت میوه را کاهش داده و باعث آسیب سطح میوه شوند. {5}

پی نوشت:
1.www.namnak.com
2.www.article.tebyan.net
3.www.salamatweb.ir
4.www.khabarfoori.com
5.www.wiki-view.com
نسخه چاپی