دانستنی های مهم راجع به حساسیت به موز

حساسیت به موز چیست؟

حساسیت به موز درواقع حساسیت به برخی از پروتئین‌های موجود در موز است. اگر سیستم ایمنی بدن فرزند شما نسبت به پروتئین ویژه موجود در موز بیش‌ازحد حساس باشد این آلرژی در او ایجاد می‌شود.

حساسیت به موز در کودک به معنای آن است که به‌محض خوردن موز، بدن کودک با ارسال گلبول‌های سفید برای محافظت از سیستم گوارش به این غذا حمله می‌کند و موجب برانگیخته شدن واکنش حساسیت‌زا در بدن کودک شما می‌شود.

علائم این حساسیت شامل راش، اسهال، استفراغ یا در موارد شدید آنافلاکسیس است. بسیاری از والدین سوال می‌کنند که آیا حساسیت به موز در کودک شایع است یا خیر؟ جواب این سوال این است که حساسیت یادشده به سیستم ایمنی بدن کودک مرتبط است. بااین‌حال، حساسیت غذایی در کودکان بسیار شایع است.1

دانستنی های مهم راجع به حساسیت به موز

علل آلرژی بدن نوزادان به موز

اگر بعد از مصرف موز، فرزند شما دچار استفراغ شد، بثورات پوستی بر روی صورت او ظاهر شد یا جوش‌های قرمز رنگی در داخل و اطراف دهان او به وجود آمد، بدان معنی است که بدن او به دریافت موز واکنش آلرژیک نشان داده است. این مشکل ممکن است به دلایل مختلفی در بدن نوزادان رخ دهد که مهم‌ترین این موارد به شرح زیر می‌باشند:
 
1-عدم تحمل پروتئین
به یاد داشته باشید که اگر کودک شما دارای سیستم ایمنی بسیار حساسی باشد، ممکن است بدن او به مصرف میوه موز واکنش آلرژیک نشان دهد. در واقع، این مشکل زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن نوزادی توانایی تحمل پروتئین کیتیناز موجود در موز را نداشته باشد.
 
2-حضور آمین‌های فعال واسو در بدن نوزادان
گاهی اوقات، آمین-های فعال واسو نیز باعث واکنش آلرژیک بدن نوزادان به دریافت میوه موز می‌شوند. این مواد مشابه هیستامین‌ هستند که به طور طبیعی، در موز وجود دارند. هنگامی که این ماده وارد بدن کودک شما شود، اگر سیستم متابولیسم بدن او توانایی اکسیداسیون آنزیم را نداشته باشد، باعث بروز آلرژی خواهد شد.2


علائم آلرژی بدن نوزادان به موز

اگر برای اولین بار موز را به برنامه روزانه فرزند خود اضافه می‌کنید، مطمئن شوید که بدن او به مصرف این ماده غذایی واکنش آلرژیک نشان نمی‌دهد. لازم است بدانید که علائم آلرژی بدن نوزادان به مصرف هر ماده غذایی جدید می‌تواند در عرض چند دقیقه تا چند ساعت پس از خوردن آن، ظاهر شوند. برخی از مهم‌ترین علائم آلرژی بدن نوزادان به مصرف میوه موز به شرح زیر می‌باشند:
 
1-علائم پوستی
همان‌طور که قبلاً بیان شد، علائم پوستی یکی از نشانه‌های شایع آلرژی بدن نوزادان به مصرف موز است. در واقع، پس از مصرف موز، علائم زیر بر روی پوست نوزاد ظاهر می‌شوند:

بثورات پوستی

جوش‌های سرخ مایل به قرمز

اگزما

احساس خارش پوست بدن و صورت نوزاد

التهاب زبان

تورم صورت

التهاب دهان
 
2-مشکلات دستگاه گوارش نوزادان
برخی از نوزادان ممکن است بعد از مصرف موز، با مشکلاتی در سیستم گوارش خود روبرو شوند. از این رو، ممکن است کودک شما یک یا چند مورد از نشانه‌های زیر را در چند ساعت بعد از خوردن موز تجربه کند.

دل درد

حالت تهوع

استفراغ

اسهال

تحریک روده‌های نوزاد

بروز گاز در معده کودک

دانستنی های مهم راجع به حساسیت به موز
 
3-علائم مربوط به دستگاه تنفسی نوزادان
اگر بدن کودک شما به مصرف موز حساسیت داشته باشد، ممکن است او چند مورد از مشکلات مربوط به دستگاه تنفسی را تجربه کند.

تنگی نفس

تنگی قفسه سینه

گرفتگی بینی

سرفه کردن

آبریزش بینی

بی‌قراری نوزاد

اگر متوجه یک یا چند مورد از علائم آلرژی به موز در بدن نوزاد خود شدید، بلافاصله مصرف این ماده غذایی را متوقف کرده و از پزشک متخصص اطفال درخواست کمک کنید.

همچنین، برای جلوگیری از بروز هر گونه مشکل در روند سلامتی فرزند خود، بعد از معرفی موز به برنامه روزانه او، 3 روز منتظر بمانید تا اطمینان حاصل کنید که بدن کودک به مصرف این ماده غذایی واکنش آلرژیک نشان نداده است.

این روند به شما کمک می‌کند تا بدانید که آیا قرار دادن موز در برنامه روزانه فرزندتان امن است یا نه. علاوه بر این مورد، به کمک این روند، شما می‌توانید به پزشک متخصص اطفال اطلاع دهید که بدن فرزندتان به کدام مواد غذایی حساس است تا او به راحتی، با کمک تست‌های کمتر، مشکلات بدن کودک را تشخیص دهد.2
 

چه زمانی به دکتر مراجعه شود؟

آلرژی به موز اغلب قابل درمان است که با استفاده از آزمایش آلرژی می توان به تعیین مواد مصرفی برای سلامت فرد پی برد. فرد باید علائم واکنش آلرژیک را به یک پزشک گزارش کند که در صورت لزوم ممکن است او را به آلرژیست ارجاع دهد.

نوزادانی که پس از غذا خوردن موز خارش بدن دارند ممکن است در معرض آنافیلاکسی باشند. والدین باید بلافاصله با پزشک تماس بگیرند. بیش از یک چهارم کودکان در سنین بالاتر آلرژی خود را از دست می دهند، بنابراین ممکن است که یک کودک مبتلا به آلرژی موز در نهایت بتواند موز را با خیال راحت بخورد.

دشواری در تنفس، تورم گلو، از دست دادن هوشیاری و سایر علائم آلرژیک جدی، تهدید کننده زندگی است، بنابراین سریعا باید به پزشک مراجعه شود. پزشک ممکن است تزریق اپی‌نفرین (اپی‌پن) تجویز کند تا از علائم خطرناک آینده کاسته شود.3

دانستنی های مهم راجع به حساسیت به موز

توصیه های مهم در ارتباط با کنترل و پیشگیری از آلرژی و حساسیت به میوه موز

در صورت اثبات آلرژی به میوه موز توصیه بر عدم مصرف میوه خام و یا فرآورده های غذایی یا آرایشی و بهداشتی است که حاوی میوه و یا اسانس آن می باشند!

تحقیقات نشان داده است که آلرژی زایی بعضی از پروتئین های حساسیت زای میوه موز در اثر پخته شدن میوه کاهش می یابند، لذا به نظر می آید فرآورده های غذایی حاوی موز پخته شده از آلرژی زایی کمتری برخوردار هستند.

به نظر می آید استفاده از موادی که برای رسیده شدن میوه موز استفاده می گردد باعث افزایش آلرژی زایی موز می شود. بنابراین افراد حساس به موز باید به این نکته توجه داشته باشند!

افراد حساس به موز باید در مصرف آب میوه ها بخصوص آب میوه های مخلوط دقت نمایند. مقادیر اندک موز و یا اسانس آن در اینگونه آب میوه ها ممکن است باعث بروز واکنش های آلرژیک در فرد شود.

توصیه می شود فرد حساس به مواد حاوی لاتکس برای مصرف و یا تماس با میوه موزجانب احتیاط را رعایت نماید!

توصیه می شود فرد حساس به میوه طالبی، کیوی، مانگو و یا آووکادو در مصرف و یا تماس با میوه موز با احتیاط عمل نماید.

فرد حساس به گرده بعضی از گیاهان مانند گرده درخت غان باید در مصرف میوه موز احتیاط نماید. فهرست گیاهانی که گرده آنها با میوه موز واکنش متقاطع دارند را در نوشتار راهنمای جامع واکنش متقاطع مواد حساسیت زای (آلرژن های) غذایی و تنفسی مطالعه کنید!

برای اطفال و کودکان با سابقه آلرژی و حساسیت، مصرف میوه موز باید با احتیاط صورت گیرد! برای اولین بار باید مقدار اندکی موز مصرف شود و در صورت عدم بروز علائم آلرژیک می توان مقادیر بیشتری از میوه موز استفاده نمود. 4

دانستنی های مهم راجع به حساسیت به موز

روش‌های درمان آلرژی بدن نوزادان به موز

به محض اینکه واکنش آلرژیک کودک شما به مصرف میوه موز تشخیص داده شد، شما باید او را تحت مراقبت ویژه قرار دهید. اگر کودک شما در معرض واکنش‌های آلرژیک خفیفی نسبت به موز قرار داشته باشد، پزشک متخصص اطفال به شما توصیه خواهد کرد تا این ماده غذایی را در مقادیر کوچک به وعده‌های غذایی او اضافه کنید.

در چنین شرایطی، شما می‌توانید موز پخته را در وعده‌های کوچکی به برنامه غذایی کودک خود اضافه دهید، زیرا میوه‌های پخته بسیار امن‌تر از نوع خام آن‌ها هستند. در غیر این صورت، شما می‌توانید مواد غذایی مانند هویج بخارپز را به عنوان یک ماده غذایی امن، به جای موز در برنامه روزانه فرزند خود قرار دهید.

در نهایت اطمینان حاصل کنید که مواد غذایی مورد استفاده فرزند خود را از فروشگاهی خریداری می‌کنید که موز نمی‌فروشد، زیرا اگر بدن کودک شما به مصرف این ماده غذایی واکنش آلرژیک شدید مانند تورم صورت، زبان یا بیماری قلبی و عروقی نشان دهد، یک وضعیت سلامتی جدی به شمار می‌رود.1

پینوشتها
1.www.koodaket.com
2.www.mamanam.com
3.www.virtualdr.ir
4.www.allergycomnet.ir
نسخه چاپی