بررسی علل عطسه های مکرر نوزاد

عطسه ی نوزاد

عطسه نوزاد در مواقع عادی و به‌طور روزمره واکنشی است که نوزاد نسبت به وجود ترشحات مخاطی در بینی خود نشان می‌دهد و در واقع کاری است که نوزاد به‌منظور برون راندن آن ترشحات انجام می‌دهد. واکنش‌هایی که بدن نوزادان به ورود گرد و خاک یا به علت تجمع ترشحات در بینی است.

در صورتی‌که عطسه کردن به تنهایی و بدون علائمی مثل سرفه یا آبریزش بینی و یا قرمزی و تورم درچشم‌ها باشد، نیاز به بررسی ندارد. نوزاد دارای راه‌های هوایی حساسی است. لذا ممکن است بیشتر عطسه کند که این موضوع دلیل بیماری او نیست؛ مگر اینکه با آبریزش از بینی و علائم دیگر سرماخوردگی همراه باشد.

همان‌طور که بیان شد عطسه کردن نوزاد به علت تجمع ترشحات داخل بینی و تحریک دیواره بینی است. در چنین شرایطی مراقبت‌های پزشکی بینی می‌تواند مفید واقع شود.

در صورت ترشح مایع شفاف از بینی می‌توان آن را به‌ ویژه قبل از شیر دادن نوزاد با دستمال ‌کاغذی نم پاک کرد و یا با پوآر، ترشحات را به‌آرامی تخلیه نمود. در صورت وجود ترشحات غلیظ سبز یا زردرنگ در بینی نوزاد باید از پزشک وی کمک گرفت.1
 

چرا نوزادان عطسه می‌‌‌کنند؟

عطسه‌‌‌های ناگهانی یکی از رفلکس‌‌‌های بدن انسان، به ویژه نوزادان و بخش اساسی از سیستم دفاع طبیعی بدن آن‌‌‌ها در برابر انواع بیماری‌‌‌ها است. چند دلیل عمده وجود دارد که باعث عطسه‌‌‌های ناگهانی نوزادان می‌‌‌شود. مهم‌‌‌ترین این موارد عبارتند از:
 
1-پاک کردن میکروب‌‌‌ ها و تحریک‌‌‌ کننده ‌‌‌ها از بینی نوزادان
همان‌‌‌طور که قبلاً بیان شد، عطسه‌‌‌های ناگهانی نوزادان یک رفلکس طبیعی برای پاک کردن بینی این فرشته‌‌‌های کوچک از آلودگی‌‌‌های روزانه است. هر چیزی از جمله گرد و غبار، دود، رطوبت و حتی هوای خشک، که به طور تصادفی به بینی نوزاد برسد، می‌‌‌تواند باعث تحریک سیستم تنفسی او شود؛ و حتی هوای خشک به بدن کودک شما کمک می‌‌‌کند تا از شر این تحریک‌‌‌کننده‌‌‌ها و همچنین میکروب‌‌‌های ناشی از آن‌‌‌ها خلاص شود.
 
2-بیرون کردن موکوس از بینی نوزادان
لازم است بدانید که نوزادان قادر نیستند تا بینی خود را مانند بزرگ‌سالان تمیز کنند؛ بنابراین، هنگامی که فرزند شما به دلیل وجود موکوس، دچار گرفتگی بینی شود، عطسه‌‌‌های ناگهانی به عنوان یک واکنش طبیعی - عصبی به کمک او آمده و عصاره‌‌‌های موجود در داخل بینی کودک را از بین می‌‌‌برند.
 
3-از بین بردن انسداد بینی نوزادان
جالب است بدانید که روند تنفس نوزادان به میزان چشمگیری به عملکرد بینی آن‌‌‌ها وابسته است؛ به این معنی که نوزادان عمدتاً به کمک بینی خود نفس می‌‌‌کشند و تنفس از راه دهان را بلد نیستند.

این در حالی است که راه‌‌‌های هوایی بینی کودکان بسیار کوچک بوده و حتی کوچک‌‌‌ترین انسداد در آن‌‌‌ها می‌‌‌تواند روند تنفس سالم فرزند شما را تحت تأثیر قرار دهد. بر این اساس، ممکن است فرزند شما حتی زمانی که بینی خود را در برابر سینه شما (در هنگام شیر دادن) قرار داده است، نیز با عطسه‌‌‌های ناگهانی روبرو شود.2
 

چه موقع عطسه کردن نوزاد طبیعی و عادی نیست؟

اگرچه عطسه به عنوان یک عمل طبیعی در نوزادان به حساب می آید اما گاهی می تواند به معنای بیمار بودن کودک شما باشد. عطسه در یک نوزاد همچنین می تواند نشانگر این باشد که کودک شما از عفونت تنفسی رنج می برد.

اگر کودک شما به طور مکرر عطسه می کند و هر یک از علائم زیر را دارد، سریعاً به پزشک مراجعه کنید تا علل احتمالی دیگر را بررسی کند:

خستگی بیش از حد

سرفه کردن

مشکل هنگام نفس کشیدن

تب

امتناع از خوردن و بی اشتهایی.3
 
تب کردن نوزاد
اگر دمای بدن نوزادی بالای 100.4 درجه فارنهایت (38 درجه سانتی‌‌‌گراد) باشد، به عنوان تب در نظر گرفته می‌‌‌شود. اگر کودک شما با عطسه‌‌‌های ناگهانی و تب روبرو شود، احتمالاً دچار عفونت شده است.
 
سرماخوردگی
علائم سرماخوردگی در بدن نوزادان شامل آبریزش بینی، سرفه، بی‌‌‌حالی و گاهی تب است. سرماخوردگی نیز باعث بروز عطسه‌‌‌های ناگهانی در بدن فرزند شما می‌‌‌شود.
 
سرفه کردن نوزاد و خس خس سینه او
اگر کودک شما سرفه، عطسه و خس خس کردن گلو را در یک دوره مشخصی تجربه کند، ممکن است با چالش‌‌‌های مربوط به آلرژی غذایی یا فصلی روبرو شده باشد؛ احتمالاً یک ماده آلرژی‌‌‌زا از راه گلو، وارد بدن او شده است. این وضعیت باعث می‌‌‌شود تا بدن نوزاد با عطسه‌‌‌های ناگهانی، در کنار سایر علائم آلرژی روبرو شود.
 
خستگی، بی‌‌‌حالی و اشتهای کم نوزاد
اگر نوزاد شما بی‌‌‌حال شده و اشتهایی به خوردن مواد غذایی ندارد، ممکن است به برخی از بیماری‌‌‌های فصلی مبتلا شده باشد.
 
سندرم عطسه‌‌‌ های ناگهانی در نوزادان
استفاده مادران باردار از مواد مخدر می‌‌‌تواند منجر به بروز سندرم عطسه‌‌‌های ناگهانی در نوزادان (NSA) شود. به همین دلیل، پزشکان متخصص زنان و زایمان به مادران جوان توصیه می‌‌‌کنند که مصرف سیگار و هر ماده مخدر دیگر را در 9 ماه دوران بارداری خود ترک کنند.

یکی از علائم سندرم عطسه‌‌‌های ناگهانی، 3 تا 4 عطسه در فواصل زمانی ثابت است؛ به عنوان مثال، کودک هر 3 ساعت یک بار، با 4 عطسه‌‌‌ ناگهانی روبرو می‌‌‌شود.1
 

درمان‌‌‌های خانگی برای عطسه ‌‌‌های ناگهانی نوزادان

اقدامات زیر می‌‌‌تواند عطسه‌‌‌های ناگهانی کودک شما را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. مهم‌‌‌ترین این موارد عبارتند از:
 
1-استفاده از سرنگ بینی
استفاده از سرنگ بینی، باعث می‌‌‌شود که مخاط بینی کودک از سوراخ‌‌‌های آن خارج شود. این روش درمانی، مؤثرترین راهکار برای کاهش عطسه‌‌‌های ناگهانی نوزادان است.

اغلب پزشکان متخصص اطفال، استفاده از سرنگ بینی را به مادران جوان توصیه می‌‌‌کنند؛ این روش، برای تمیز کردن بینی همه کودکان، ایده مناسبی است، به خصوص اگر فرزند شما کمتر از شش ماه سن داشته باشد.

به عنوان یک مادر جوان و بی‌‌‌تجربه به خاطر بسپارید که روش استفاده از سرنگ بینی، بسیار آسان است. آن را وارد سوراخ‌‌‌های بینی فرزندتان کرده، نوک سرنگ را بچرخانید؛ سپس، آن را به آرامی فشار دهید. سرنگ بینی پر از مخاط شده؛ همه آلودگی‌‌‌ها را از بدن کودک خارج خواهد کرد.

هنگام استفاده از سرنگ بینی، کودک خود را در حالت نشسته نگه دارید. همچنین، شما می‌‌‌توانید چند قطره سالین را به بینی کودک بریزید تا مخاط آن را رقیق‌‌‌تر کند. فقط، یادتان باشد که پس از مشاوره با پزشک متخصص اطفال، از این قطره‌‌‌های شور استفاده کنید.
 
2-تأمین رطوبت مورد نیاز دستگاه تنفسی نوزادان
لازم است بدانید که هوای خشک می‌‌‌تواند سوراخ‌‌‌های بینی فرزند شما را تحریک کرده و او را با عطسه‌‌‌های ناگهانی مواجه کند. برای جلوگیری از بروز این شرایط، شما می‌‌‌توانید از یک دستگاه مرطوب‌‌‌کننده هوا استفاده کنید که بخار آب را به هوای خشک منزل تزریق می‌‌‌کند. استفاده از این روش، روند تنفس فرزند شما را راحت‌‌‌تر می‌‌‌کند.
 
3-کودک خود را از انواع مواد آلرژی‌‌‌زا دور نگه دارید
گرد و غبار، دود و آلودگی موجود در هوا می‌‌‌تواند بر روی بینی کودک شما تأثیر گذاشته و باعث بروز عطسه‌‌‌های ناگهانی شود. بر این اساس، آلرژن‌‌‌های موجود در محل زندگی خود را از بین ببرید؛ به خصوص اگر کودک شما به انواع مختلف مواد غذایی آلرژی داشته باشد.

علاوه بر این موارد، اگر بدن نوزاد شما به گرده‌‌‌های موجود در هوا واکنش آلرژیک نشان می‌‌‌دهد، در فصل بهار او را به مکان‌‌‌های سرسبز نبرید. در نهایت، در نظر داشته باشید که اگر کودک شما با مشکل آلرژی روبرو شود، پزشک متخصص اطفال ممکن است داروی آنتی‌‌‌هیستامین را تجویز کند.2

پینوشتها
1.www.delgarm.com
2.www.mamanam.com
3.www.sorsore.com
نسخه چاپی