اطلاعاتی راجع به رشد و نمو نوزاد سه ماهه

رشد نوزاد در ماه سوم

رشد نوزاد سه ماهه از لحاظ مهارت های دستی و توانایی استفاده از دستانش :نوزاد شما بیشتر دست هایش را باز نگه می دارد و همانطور که حتما دیده اید به آن ها نگاه می کند. در این ماه اگر جغجغه در دستش بگذارید آن را می گیرد و حتی چند دقیقه نگه می دارد.1
 

مهارت های دستی نوزاد سه ماهه

از ساده ترین کارهایی که اغلب والدین می توانند برای بالا بردن مهارت های دستی نوزاد سه ماهه انجام دهند و سبب تکامل و تقویت چنگ زدن دستان نوزاد شوند دادن جغجغه به دست نوزاد است.

برای دست ورزی نوزادان سه ماهه بهتر بوده تا اشیای بی خطر و ترجیحا نرم را در بالای تخت نوزاد و یا در اطراف تخت و یا محل خواب نوزاد آویزان کرد تا نوزاد در طول روز سعی به گرفتن این اشیاء همچنین تلاش برای حرکت های جسمی کند.

چنانچه کودک قادر است تا دستان افراد اطراف خود را محکم بگیرد سعی کرده آن را به پشت خوابانده و با کمک گرفتن دست ها نوزاد را در حالتی نیم خیز بلند کنید.
 
به والدین نوزاد سه ماهه توصیه می شود در سومین ماه تولد کودک خود شناسایی و تقویت حس لامسه را تمرین دهند به طوری که در زمان استحمام و یا موقعیت های دیگر دستان نوزاد را در آب فرو برده و نرمی آب را به کودک نشان دهند  یا اینکه اسباب بازی های نوزاد را در جنس های مختلف انتخاب نمایند تا نوزاد از همان ماه های ابتدایی کودک را با مواد سفت و یا نرم آشنا سازند. تکان دادن جغجغه و ایجاد صداهای غیر منتظره در اطراف کودک سبب شده تا کودک دستان خود را تکان دهد.2
 

فعالیت هایی برای رشد ذهنی نوزاد 3 ماهه

- با واکنشی های مناسب به تمام رفتار های کودک پاسخ دهید.

- شعر های کودکانه را با ادا و اطوار برای او بخوانید به طوریکه حرکات شما توجه کامل او را به خود جلب کند.

- از حرکات جسمی بسیار ساده مثل حرکت های ملایم، خم کردن زانو، کشیدن دست و غلغلک دادن پا ها استفاده کنید.

- اسباب بازی های کوچک و محکمی با وزن ها و جنس های مختلف به او بدهید که بتواند آن ها را بگیرد و دستکاری و لمس کند.

- تمام رفتار های کودک را، اعم از حرکات، ژست ها و ابراز احساساتی که نشان می دهد، با حرکاتی اغراق آمیز که نشان دهنده خوشحالی تان باشد، پاداش دهید.1
 

جابه جایی حرکتی در نوزادان سه ماهه

کودکانی که سه ماه اول تولد را پشت سر می گذارند این توانایی را داشته تا گردن خود را به  اندازه ای محکم نگه داشته و یا در حالت دمر سر را بالاتر از تنه قرار دهند در چنین دورانی به والدین پیشنهاد می شود با قرار دادن اشیاء نرم در نزدیکترین محل اطراف کودک او را ترغیب نموده تا یک دست را تکیه گاه خود قرار داده و با دست دیگر برای گرفتن اشیاء تلاش کند. این روش می تواند راهی باشد برای آنکه نوزاد بیاموزد که چطور دستان خود را دراز کرده و کشش هایی را انجام دهد.2
 

نکاتی حیاتی برای مراقبت از نوزاد سه ماهه

 
1. شیر مادر سالم ترین غذای نوزاد سه ماهه
لازم است بدانید که هنوز هم شیر مادر، سالم ترین ماده غذایی برای تضمین سلامتی و تامین نیازهای بدن نوزاد سه ماهه شما است. بر این اساس، می توان ادعا کرد که شیردهی منظم به نوزاد 3 ماهه، بخش مهمی از مراقبت های روزانه به شمار می رود.

علاوه بر این مورد، در ماه سوم بعد از تولد، نوزادان تمایل به مصرف سایر مواد غذایی دارد؛ در این مرحله از قرار دادن آب، شیر گاو یا هر ماده غذایی جامد دیگر در برنامه روزانه فرزند خود خودداری کنید.

اگر یک مادر شاغل هستید، برای مراقبت از سلامت نوزاد سه ماههتان، شیر خود را با کمک یک پمپ سینه مخصوص داخل بطری ریخته و آن را در یخچال نگهداری کنید. در نظر داشته باشید که شیر مادر می تواند تا 48 ساعت در یخچال دوام داشته باشد.

به فردی که از نوزاد سه ماهه شما مراقبت می کند، توصیه کنید تا در هنگام دور بودن شما، شیر موجود در یخچال را با استفاده از شیشه شیر به نوزاد بدهد.
 
2. مراقبت از نوزاد سه ماهه با خواب کافی و به موقع
جالب است بدانید که یک نوزاد سه ماهه تمایل دارد تا به طور مداوم، پنج تا شش ساعت بخوابد. بنابراین، سعی کنید نوزاد خود را در ساعات اولیه شب بخوابانید.

در این مورد، مطمئن شوید که نوزاد به پهلو خوابیده و دمر نیست ،این روش برای مراقبت از روند خواب نوزاد 3 ماهه، ایده مناسبی است. حتی اگر نوزادان سه ماهه در هنگام شب بیدار شوند و گریه کنند، باز هم تمایل دارند تا بعد از مدتی دوباره به خواب بروند.
 
3. نوزاد سه ماهه می خواهد با شما ارتباط برقرار کند
در ماه سوم بعد از تولد، نوزاد شما نسبت به گذشته بسیار فعال تر شده و به صداها و حرکات اطراف خود پاسخ می دهد. در این دوران، حرکات ساده ای را برای سرگرم کردن فرزند خود انجام دهید. برای جلب توجه او از صداها و آهنگ های ملایم استفاده کنید.

از آنجایی که نوزاد سه ماهه شما تمایل به گرفتن اشیا در دستان خود دارد، برای مراقبت از او می توانید اسباب بازی های ایمن و نرم را در دستانش قرار داده و به نوزاد اجازه دهید تا آن ها را کشف کند.

به عنوان یک مادر جوان و بی تجربه به خاطر بسپارید که چنگ زدن به اسباب بازی های نرم، هر نوزاد 3 ماهه-ای را خوشحال کرده و او را سرگرم می کند. با همه این توصیفات، شما باید در هر شرایطی، زیرچشمی، مراقب فرزند خود باشید.
 
4. نوزاد سه ماهه بیرون رفتن از خانه را دوست دارد
در ماه سوم بعد از تولد، نوزاد شما بسیاری از تغییرات رشدی مانند جویدن و مکیدن را یاد می گیرد. حتی اگر یک نوزاد سه ماهه دندان نداشته باشد، باز هم دوست دارد تا چیزی را در دهان خود بگذارد؛ این شرایطی است که می تواند فرشته کوچک شما را سرگرم کند.

همچنین، نوزاد شما دوست دارد تا به بیرون از خانه برود و محیط اطراف خود را تماشا کند. بنابراین، شما می توانید مدت زمانی را برنامه ریزی کنید تا هر روز، فرزند سه ماهه خود را به پارک ببرید.
 
5. حالا دیگر باید بیشتر مراقب نوزادتان سه ماههتان باشید
حالا نوزاد سه ماهه شما حالا باهوش شده؛ او اشیایی را که می بیند، مستقیماً در دهان خود می گذارد. بنابراین، شما باید بیش از حد مراقب او باشید و اقدامات بیشتری را برای تامین ایمنی نوزاد انجام دهید.

محیط اطراف خود را بررسی کنید؛ تمام داروها، اسباب بازی های سفت و سایر مواردی را که ممکن است نوزاد شما را اذیت کند، از محیط زندگی او خارج کنید.

هر حیوان خانگی را از فرزند خود دور کرده، اتاق نوزاد خود را ضدعفونی نموده و مرتباً آن را تمیز کنید. در نهایت، اطمینان حاصل کنید که صندلی ماشین نوزادتان در صندلی عقب خودرو قرار دارد، زیرا این برای شما امن ترین حالت خواهد بود. با این کار، اطمینان حاصل کنید که نوزاد در هنگام حرکت اتومبیل در حالت ایمن قرار دارد.3
 

موضوعات نگران کننده در نوزادان سه ماهه

با توجه به روند پیشرفت رشد ذهنی و جسمی نوزاد سه ماهه گاهی اوقات ممکن است مشکلات احتمالی بروز دهد که در صورت رخداد هر یک از این مشکلات توصیه شده در اسرع وقت کودک به متخصص اطفال ارجاع داده شود.
 
نوازد هیچ گونه  صدایی از خود در نیاورد
لازم بوده تا نوزاد سه ماهه صداهایی از قبیل غان غان یا بوووو از خود دربیاورد.
 
_ نوزاد به چهرهای آشنا واکنش نشان ندهد
اگر کودک نسبت به چهره های آشنا مانند چهره والدین واکنش نشان نداده و احساساتی را از خود بروز ندهد این حالت می تواند برای والدین کودک نگران کننده بوده و نشانی از تاخیر رشد ذهنی کودک باشد.
 
_ کودک در سه ماهگی کنترل سر و گردن نداشته باشد
در سومین ماه تولد لازم بوده تا نوزادان کنترل و اختیار سر و گردن خود را به دست داشته باشند. اگر نوزاد سه ماهه این توانایی را به دست نداشته باشد رشد ذهنی و جسمی کودک به تاخیر افتاده است.
 
_ کودک قدرت نگه داشتن اشیاء را در دست نداشته باشد
نوزاد می بایست در سن سه ماهگی قدرت نگه داشتن و چنگ زدن به اشیاء را داشته باشد.
 
_ کودک صداها و اجسام را با چشمان و سر خود دنبال نکند
تمامی نوزادان سه ماهه در حالت نرمال و تکامل یافته رشد ذهنی می بایست حرکات نیم دایره و دایره ای اجسام را به خوبی دنبال کنند و به اکثر صداهای ایجاد شده در اطراف خود واکنش هایی از قبیل لبخند زدن، گریه کردن و ترسیدن را نشان دهد.
 
_ قد و وزن ایده ال و مناسبی نداشته باشد
نوزادان سه ماهه معمولا رشد قدی و وزنی سریعی داشته که این رشد می بایست کاملا با چشم دیده شود. اندازه دور سر کودک لازم بوده تا بالا رفته و نشان دهنده رشد مغزی کودک باشد. در صورتی که هر یک از معیارهای  رشد مانند وزن، قد و دور سر متوقف شده باشد لازم بوده تا کودک به متخصص اطفال ارجاع داده شود.
 
_ چشمان کودک از حالت طبیعی خارج باشد
اگر چه در هفته های ابتدایی تولد نوزاد ممکن است چشمان کودک از حالت طبیعی خارج بوده و مردمک چشم دقیقا در وسط عنبیه قرار نداشته باشد اما در نوزادان سه ماهه می بایست چشمان کودک حالت کاملا طبیعی داشته و هر حرکت و چرخشی را به اطراف داشته باشد.2

پینوشتها
1.www.namnak.com
2.www.beytoote.com
3.www.mamanam.com
نسخه چاپی