با علت و دلایل تعریق شدید آشنا شوید

عرق کردن زیاد نشانه چیست ؟

اختلال هیپرهیدروز شرایطی است که منجر به تعریق بیش از حد می شود.

این تعریق می تواند در شرایط غیرمعمول، مانند آب و هوای خنک تر یا اصلاً بدون هیچ گونه محرک رخ دهد.

همچنین می تواند ناشی از سایر شرایط پزشکی مانند یائسگی یا پرکاری تیروئید باشد.

هیپرهیدروز می تواند ناراحت کننده باشد. با این حال ، چندین گزینه درمانی می تواند کمی تسکین دهد.
 

با علت و دلایل تعریق شدید آشنا شوید

علت عرق کردن زیاد

عرق کردن یک واکنش طبیعی به شرایط خاص مانند هوای گرم، فعالیت بدنی، استرس و احساس ترس یا عصبانیت است.

با وجود هیپرهیدروز، بیش از حد معمول عرق می کنید بدون هیچ دلیل مشخص. علت اصلی بستگی به این دارد که کدام نوع هیپرهیدروز دارید.
 
هیپرهیدروز کانونی اولیه
عرق کردن عمدتا در پاها، دست ها، صورت، سر و زیر بغل اتفاق می افتد. معمولاً از کودکی شروع می شود.

30 تا 50 درصد افراد مبتلا به این نوع ، سابقه خانوادگی تعریق بیش از حد دارند.
 
هیپرهیدروز کانونی ثانویه
هیپرهیدروز ثانویه تعریق ناشی از یک وضعیت پزشکی یا به عنوان یک عارضه جانبی برخی از داروهای خاص است. عموماً در بزرگسالی شروع می شود.

با این نوع ، شما ممکن است در تمام بدن یا فقط در یک منطقه عرق کنید. ممکن است هنگام خواب نیز عرق کنید.
 
شرایطی که می تواند باعث این نوع شود شامل موارد زیر است:

بیماری قلبی

سرطان

اختلالات غده آدرنال

سکته مغزی

پرکاری تیروئید

یائسگی

آسیب های نخاعی

بیماری ریه

بیماری پارکینسون

بیماریهای عفونی مانند سل یا HIV
 
چندین نوع داروی بدون نسخه و با نسخه می توانند باعث هیپرهیدروز نیز شوند.

در بسیاری موارد، عرق کردن یک عارضه جانبی نادر است که بیشتر افراد آن را تجربه نمی کنند.

با این وجود، تعریق بیش از حد یک عارضه جانبی برخی داروها مانند:

نورپرامین

نورتریپتیلین  

افرادی که پیلوکارپین را برای خشکی دهان یا روی به عنوان یک مکمل غذایی معدنی مصرف می کنند نیز می توانند عرق کردن بیش از حد را تجربه کنند. 1
 

چند سوال معمول درباره عرق کردن

 
کاهش تعریق ضرر ندارد؟
تمام درمان ها در کم کردن تعریق خلاصه می شود و برای بسیاری این سوال پیش می آید که آیا تعریق کم ضرر ندارد؟

اول باید بگویم که ضرری ندارد و نکته دیگر این که این کم کردن تعریق در سطح وسیع نیست یعنی وقتی تعریق کف دست یا پای فرد کم شود این به این معنا نیست که تعریق جاهای دیگرش نیز کم می شود.
 
چگونه عرق بدون بو می شود؟
وقتی پزشکی برای فرد داروهای آنتی باکتریال خوراکی و موضعی تجویز می کند در واقع می خواهد میکروب ها را از بین ببرد و در نتیجه فرد عرق می کند ولی بوی بد عرقش کم می شود.
 
مام زیر بغل باعث خارش می شود؟
خب از آنجا که درجه حساسیت افراد متفاوت است، امکان بروز چنین حساسیتی با هر ترکیبی وجود دارد و لازمه درمان این مشکل، قطع مصرف محصول و درمان اختصاصی است.

شایع ترین عارضه ای که ممکن است ایجاد شود، درماتیت های (التهاب های) موضعی ناشی از تحریک پوستی توسط این مواد است که این مورد بیشتر در ارتباط با نمک های آلومینیوم است که در نواحی زیر بغل و گاه دست ها و پاها (محل های مصرف) ایجاد می شود.

با کاهش دفعات مصرف یا استفاده از ترکیبات ملایم تر و نیز استفاده از آن در پوست بدون عرق و به خصوص شب ها که عرق کردن کمتر است، ضمن این که موجب اثر بیشتر و عوارض کمتر می شود، آسیب کمتری نیز به البسه وارد می کند.
 
از کدام ضد عرق استفاده کنیم؟
در همه اسپری ها و ضدعرق ها از صابونی گرفته تا ژلی و... ترکیباتی از آلومینیوم با غلظت های بسیار پایین وجود دارد که تعریق را کم می کنند، علاوه بر این ترکیباتی از آنتی باکتریال ها دارند که میکروب های ایجاد کننده بوی بد را از بین می برند.

بین مدل های مختلف این ضدعرق ها از صابونی تا رولی یا اسپری یا... تفاوت چندانی بین مواد اصلی و موثر وجود ندارد بنابراین این که کدام را انتخاب کنید کاملا وابسته به سلیقه خودتان است.

گاهی می شنویم بعضی می گویند این ضدعرق ها باعث تحریک غدد لنفاوی و سرطان سینه و... می شوند، در این مورد جای هیچ گونه نگرانی نیست به شرط این که از آن دسته دئودورانت ها و مام رولت هایی استفاده کنیم که مجوز وزارت بهداشت دارند این مجوز نشان می دهد که روی این مواد آزمایش های لازم انجام شده و از فیلترهای خاصی گذشته اند و فاقد هرگونه احتمال سرطان زایی هستند پس با انتخاب درست جای هیچ نگرانی نیست.
 
چرا تعریق لباس را زرد می کند؟
روی پوست میکروب هایی وجود دارد و این میکروب ها موادی از عرق را تجزیه می کنند که در بافت پارچه نفوذ می کند و باعث ایجاد رنگ زرد در لباس می شود، اگر از داروهای آنتی باکتریال استفاده شود این میکروب ها کم می شود و در نتیجه نه لباس بو می گیرد و نه رنگ، البته استفاده از ضد عرق ها نیز به دلیل وجود مواد آنتی باکتریال تا حدی موثر است بهترین زمان برای استفاده از مواد خوشبوکننده و ضد تعریق زیر بغل، بعد از استحمام است تا مجاری غدد بسته شود و با کاهش تعریق و از بین رفتن میکروب ها دیگر لباس شما رنگ نگیرد، البته استفاده از مواد خوشبوکننده برای بچه ها توصیه نمی شود. 2

با علت و دلایل تعریق شدید آشنا شوید

راه های کاهش عرق کردن زیر بغل

 
استفاده از ضد عرق و دئودورانت
بسیاری از افراد قبل از خروج از منزل، برای کنترل عرق و بوی بد آن، ضد عرق و یا دئودورانت استفاده می کنند.

دئودورانت بوی نامطبوع بدن را پوشانده و ضد عرق از موادی تشکیل شده است که جلوی تعریق را می گیرد.

امروزه ضد عرق و دئودورانت های گوناگون با فورمالاسیون های متناسب برای بانوان، آقایان و حتی نوجوانان در بازار موجود است؛ بنابراین، متناسب با شرایط، می توانید کالای مورد نیاز خود را خریداری نمایید.

در ضمن، سعی کنید همیشه از مدلی استفاده کنید که جدیدتر و محکم تر بوده و حاوی ترکیبات آلومینیومی بیشتری باشد تا میزان تعریق شما را بهتر کنترل کند.
 
توجه به مقدار تعریق
اگر با اینکه از ضد عرق استفاده می کنید، همچنان زیر بغل تان مثل سونا می ماند؛ پس باید یک نسخه قوی تری را به کار بگیرید.

بنابراین، بهتر است از یک ضد عرقی استفاده کنید که دارای ترکیبات کلرید آلومینیوم قوی تر و متراکم تری باشد.

ضد عرق های معمولی معمولا بین 10 تا 25 درصد حاوی کلرید آلومینیوم هستند، در حالیکه این اندازه در ضد عرق های قوی تر به 30 تا 45 درصد افزایش می یابد.
 
تنظیم کارهای روزانه
پوست زیر بازوها و زیر بغل معمولا شکننده و نازک می باشد. متاسفانه استفاده طولانی مدت از ضد عرق به خصوص آن هایی که کلرید آلومینیوم بیشتری دارند باعث خارش و سوزش پوست می شود.

بنابراین با انجام یکسری از کارها از این صدمات تا جای ممکن جلوگیری کنید. مثلا، طی یکی دو روز بعد از اصلاح، هرگز از ضد عرق استفاده نکنید.

همچنین قبل از استفاده از ضد عرق، با آب داغ دوش نگیرید، زیرا آب گرم منافذ پوستی را باز کرده و باعث می شود تا کلرید آلومینیوم آسیب بیشتری وارد کند.
 
همیشه ضد عرق را به پوست کاملا خشک و خنک بمالید
همچنین می توانید شب ها قبل از خواب از آن استفاده کنید، زیرا به طور کلی افراد در شب کمتر عرق می کنند؛ در نتیجه، غده های زیر بغل به خوبی کلرید آلومینیوم را جذب کرده و روز بعد میزان تعریق کاهش می یابد.
 
دقت در انتخاب لباس
لباسی که می پوشید در میزان تعریق شما بسیار موثر است. آنها می توانند به شما احساس راحتی بدهند و یا در مقابل، منافذ پوستی را بزرگ تر کرده و تعریق را افزایش دهند.

بنابراین، سعی کنید همیشه از لباس های تهیه شده از الیاف طبیعی مثل کتان، پنبه، پشم، کنف و یا ابریشم استفاده کرده تا پوست تان بهتر نفس بکشد.
 
کنترل اضطراب
اضطراب باعث تحریک غدد تعریق شده و میزان آن را افزایش می دهد.

بنابراین، سعی کنید با روش های مختلفی مثل تنفس عمیق، تغذیه مناسب، تفکر مثبت و خواب کافی، میزان اضطراب خود را کاهش دهید.
 
اتخاذ سبک زندگی بدون استرس
شکل زندگی سالم که شامل ورزش و برخورداری از یک رژیم غذایی مناسب و سالم می شود، می تواند مقاومت بدن را در مقابل استرس های طولانی مدت، افزایش می دهد.

بنابراین، در شرایط استرس زا مثل وضعیت بد اقتصادی، فشار کار و یا مشکلات و مسائل احساسی سعی کنید با روش هایی مثل تنفس های عمیق و یا استفاده از دارو تحت نظر متخصص، استرس خود را کنترل کنید.

علاوه بر این، ورزش های هوازی و همچنین یوگا می توانند نقش موثری در کاهش تنش های روزانه شما داشته باشند.

همچنین، بیوفیدبک که یک روشی است برای اندازه گیری لحظه به لحظه عملکردهای خاص مثل ضربان قلب و یا میزان دمای بدن، می تواند به کنترل استرس نیز کمک کند.
 
رژیم غذایی مناسب
از مصرف غذاهایی مثل نوشیدنی های کافئین دار، مشروبات الکلی، سیر، پیاز و خوراکی های پرادویه که عرق تان را بدبو می کنند، پرهیز کنید.

زیرا اکثر این غذاها سیستم اعصاب مرکزی را تحریک کرده و همچنین دمای بدن تان را افزایش داده و بدن بیشتر عرق می کند.
 

درمان های خانگی

فرآیند تعریق از هیپوتالاموس در مغز آغاز می شود. این غده حساس، افزایش دمای مرکزی بدن را تشخیص داده و با ارسال سیگنال به بدن، فرآیند تعریق و خنک سازی را شروع می شود، اما با نوشیدن آب خنک می توان این روند را دور زد. پرآب نگه داشتن بدن، دمای درونی و همچنین میزان تولید سلول های تعریق را کاهش می دهد.

بنابراین، روزانه میزان مصرف آب باید طوری باشد که هرگز علائم تشنگی ظاهر نشود. همچنین می توانید با به کار بردن پودر جوش شیرین زیر بغل خود، از بوی بد عرق پیشگیری کنید.

لیمو ترش هم گزینه خوبی است. قبل از خواب کمی آب لیموترش تازه را به زیر بغل تان بمالید و بگذارید خشک شود.

لیمو ترش دقیقا مانند یک دئودورانت طبیعی عمل می کند.


مراجعه به متخصص

اگر احساس کردید بیش از حد و غیر عادی عرق می کنید، حتما به یک متخصص رجوع کرده تا مطمئن شوید که بیماری پنهانی ندارید.

تعریق بیش از حد می تواند ناشی از بیماری هایی مثل نارسایی های قلبی، پرکاری تیروئید، افت قند خون، سرطان خون، یائسگی، سل و یا اختلالات روحی و روانی مثل استرس یا اضطراب باشد. 3

پی نوشت:
1.www.beytoote.com
2.www.asriran.com
3.www.namnak.com
نسخه چاپی