کنترل قندخون با استفاده از مکمل ها
هیچ قرص جادویی وجود ندارد که بتوان با آن مشکلات انسولین و قند خون بیماران دیابتی را حل کرد و همزمان مشکل اضافه وزن بیمار را نیز برطرف کرد. هیچ مکملی نمی تواند جایگزین تغییرات دائم روزانه شود، تغییراتی که برای تحت کنترل در آوردن قند خون و کاهش وزن بیمار کاملاً ضروری است. همچنین هیچ مکملی هم وجود ندارد که بتوان آن را جایگزین ورزش نمود.

گاهی مکمل های غذایی می توانند با برخی از زیان های قند خون بالا مقابله نمایند و برخی دیگر می توانند در کنترل قند خون نقش پشتیبان داشته باشند. برخی از افراد دیابتی به خاطر وضعیت بیماری و یا عادت های نادرست تغذیه ای که تاکنون داشته اند، دچار کمبود برخی ویتامین ها و مواد معدنی هستند و می بایست با مصرف مکمل ها مطمئن شد که این مواد مغذی اصلی به بدنشان  می رسد.


چرا مصرف مکمل ها توصیه می شود؟

اغلب مکمل هایی که در این جا به آن اشار می شود(نه همۀ آنها )  ، ویتامین ها و مواد معدنی رایجی هستند که تاکنون در مورد آنها زیاد شنیده اید. برخی دیگر نیز مواد ارزشمندی هستند که برای افراد مبتلا به قند خون بالا و عوارض ناشی از آن بسیار مفید است. اگر چه تعدادی از آنها هنوز در علم پزشکی چندان رایج نیستند، اما تحقیقات در حال انجام است تا این کار صورت گیرد.

وجود اختلالات قندخون و انسولین در بیماران نشان می دهد که در نتیجۀ استرس های اکسایشی مربوط به رژیم غذایی پرکربوهیدرات، بیمار سال ها از کمبود مواد مغذی رنج می برده است. هر چند ممکن است بتوان این کمبود را تنها با استفاده از رژیم غذایی نیز برطرف نمود. اما هدف این است که بیمار سلامت خود را با سرعت هر چه بیشتر به دست آورد و اینجا نیاز به استفاده از مکمل ها مشخص می گردد.

هنگامی که مکمل ها را به منظور خاصی استفاده می کنید، باید آنها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید نه اینکه جایگزین آن نمایید.1


ویتامین دی

می‌توان به شکل مکمل یا از طریق فراورده‌های غذایی مانند شیر سویا، شیر گاو، ماهی، تخم مرغ آن را به دست آورد. ویتامین دی برای کمک به بیماران دیابتی نوع ۱ و ۲ مفید است و منجر به تنظیم تولید انسولین می‌شود. مصرف این ویتامین برای کاهش علائم افسردگی و بهبود خلق و خوی نیز مفید است.

کنترل قندخون با استفاده از مکمل ها


بیوتین

مصرف این ویتامین در بیماران دیابتی منجربه حفظ سطح انسولین خون می‌شود و این کار با بهبود سطح گلوکوکیناز آنزیم که مسئول استفاده از گلوکز است صورت می‌گیرد. آنزیم گلوکوکیناز که در کبد وجود دارد، اغلب در مبتلایان به دیابت بسیار کم است. بیوتین در غذاهایی از قبیل بادام و تخم مرغ به میزان زیاد وجود دارد و مکمل‌های آن نیز در دسترس هستند.


منیزیم

افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ و ۲ اغلب دارای مشکلاتی در حفظ طبیعی سطح منیزیم به دلیل افزایش قند خون هستند. این یک مشکل جدی است چرا که منیزیم موجود در غذاهایی مثل حبوبات و آجیل، سبزی‌جات، برنج قهوه‌ای و نان گندم کامل نقش مهمی در پردازش موثر کربوهیدرات‌ها ایفا می‌کند. هنگامی که سطح منیزیم کم است، مقاومت به انسولین و خطر ابتلا به عوارض خطرناک دیابت افزایش می‌یابد.


زینک

روی مانند منیزیم، زمانی که سطح قند خون بالا می‌رود، از طریق ادرار از بدن دفع می‌شود و این خطر ابتلا به کاهش سطح روی را در افراد مبتلا به دیابت بالا می‌برد. روی نقش مهمی را در تولید انسولین دارد و هنگامی که سطح آن کاهش می‌یابد، قند خون می‌تواند خارج از کنترل بالا برود و عوارض جدی دیابت را افزایش دهد. به همین دلیل پزشکان اغلب توصیه به مصرف روی به صورت مکمل یا از طریق مواد غذایی مانند لوبیا، آجیل، دانه‌ها و سویا، به بیماران دیابتی می‌کنند.


آلفالیپوئیک اسید

اسید آلفا لیپوئیک که به عنوان ALA شناخته می‌شود، یک آنتی اکسیدان قوی است که به گفته محققان کلینیک مایو به کنترل علائم نوروپاتی دیابتی کمک می‌کند؛ عارضه عصبی که بسیار جدی است و می‌توان تاثیر عمده‌ای بر وضعیت سلامت بیماران دیابتی بگذارد و حتی منجر به قطع عضو شود. اسید آلفا لیپوئیک برای کمک به نگهداری سطح انسولین و کنترل قند خون مهم است و به طور طبیعی در غذاهایی مانند مخمرها، جگر، اسفناج، کلم بروکلی، سیب زمینی و ... یافت می‌شود. مصرف مکمل‌های این آنتی‌اکسیدان نیز امکان‌پذیر است.


گامالیپوئیک اسید

مانند اسید آلفا لیپوئیک، گامالیپوئیک اسید یاGLAنیز یک آنتی اکسیدان قوی است که به گفته کارشناسان مصرف آن در دیابتی‌ها برای بالابردن عملکرد اعصاب آسیب دیده توسط نوروپاتی دیابتی توصیه می‌شود. علائم وسیع نوروپاتی دیابتی شامل بی حسی اندام، مشکلات گوارشی، مسائل ادراری و حتی اختلال در عملکرد قلب است. با این حالGLAبه صورت مکمل در دسترس است و از طریق غذاهایی مانند روغن گل پامچال، روغن گل گاوزبان و روغن دانه‌های توت می‌توان آن را به دست آورد.


کارنیتین

یکی از خطرناک‌ترین شرایط مرتبط با دیابت، کتواسیدوز دیابتی است یعنی زمانی که بدن نتواند به درستی انسولین تولید کند. هنگامی که این اتفاق می‌افتد، بدن شروع به استفاده از چربی‌ها به عنوان سوخت می‌کند و این فرایند اگر درمان نشود، می‌تواند حتی کشنده باشد. کارنیتین یک اسید آمینه موجود در غذاهایی از قبیل گوشت قرمز، غذاهای دریایی، مرغ و محصولات لبنی است که به جلوگیری از کتواسیدوز دیابتی کمک می‌کند. مصرف کارنیتین باعث جلوگیری از استفاده از چربی‌ها برای تولید انرژی و جلوگیری از وارد شدن اسیدهای خطرناک به جریان خون می‌شود.


کروم

کارشناسان ادعا می‌کنند کروم تاثیرات مثبتی بر دیابت نوع ۱ و دو دارد. هنگامی که سطح کروم در حالت طبیعی است، تحمل گلوکز، کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیرید به راحتی امکان پذیر است. ضمن این که این حالت منجر به افزایش سطح اچ دی ال یا کلسترول خوب خون نیز می‌شود. کروم را می‌توان از طریق مصرف مکمل‌ها یا استفاده از منابع غذایی مانند پنیرها، نان گندم کامل، انواع ادویه به دست آورد.2


ویتامین های B

اضافه کردن مکمل ویتامین B کمپلکس به رژیم روزمره، می تواند به کاهش نوروپاتی دیابتی (آسیب عصبی دیابتی) کمک کند و همچنین به بدن در استفاده موثرتر از چربی، کربوهیدرات و پروتئینی که مصرف می کنید، کمک کند. سعی کنید روی ویتامین B6، B12 و بیوتین تمرکز کنید.


ویتامین C

ویتامین C فقط برای سلامت دستگاه ایمنی شما مناسب نیست، بلکه این ویتامین یکی از بهترین مکمل های دیابت است. ویتامین c تجمع سوربیتول را در کلیه ها، سلول های عصبی و چشم ها متوقف می کند.

کنترل قندخون با استفاده از مکمل ها


کوآنزیم Q10

آنتی اکسیدانی قوی است که برای تقویت سلامت قلب توصیه می شود و مصرف آن می تواند به کاهش عوارض قلبی که ممکن است ناشی از دیابت باشند، کمک کند.


وانادیم

وانادیم ماده ای شیمیایی است که در شوید، تخم مرغ، تربچه و فلفل یافت می شود. این ماده اساسا اثرات انسولین را در بدن تقلید می کند و به این ترتیب به حفظ سطح گلوکز خون در حد طبیعی کمک می کند. وانادیم یکی از بهترین مکمل های دیابت محسوب می شود.


خرفه پرپهن(Purslane)

خرفه پرپهن گیاهی رایج در سراسر جهان است و هرچند این ماده در بعضی مناطق مثل آمریکا جز علفهای هرز محسوب می شود، این منبع غذایی در آسیا و اروپا محبوب است. عصاره خرفه نه تنها به افزایش حساسیت نسبت به انسولین کمک می کند ، بلکه در حالی که انتقال گلوکز از روده به جریان خون را کاهش می دهد، می تواند به سلول های بدن کمک کند تا گلوکز را به طور موثرتر جذب کنند.


بربرین( Berberine)

این مکمل AMPK را که ماده ای شیمیایی است که متابولیسم بدن را تنظیم می کند هدف قرار می دهد. AMPK باعث می شود بدن قند خون بیشتری جذب کند، حساسیت به انسولین را افزایش می دهد و تولید قند خون بیش از حد را در کبد متوقف می کند.


جیمنما سیلوستر( GymnemaSylvestre )

این مکمل از برگ گیاه بومی هند استخراج می شود. برگ های این گیاه غنی از اسیدهای خاصی هستند که سرعت انتقال گلوکز (از روده به جریان خون) را کاهش می دهند و به تنظیم قند خون کمک می کنند.3


پی نوشت:
1.www.diabetestma.org
2.www.fardanews.com
3.www.rastineh.com
نسخه چاپی