علل خستگی و کمبود انرژی بدن
متاسفانه کمبود انرژی در لیست بیماری های پزشکی قرار ندارد و اگر شما به پزشکی مراجعه و درباره خستگی خود با او مشورت کنید، احتمالا به شما خواهد گفت همه ما خسته هستیم و شاید از خودتان بیش از حد انتظار دارید!

اما در واقع کمبود انرژی خطر جدی است و تاثیر مستقیم بر جسم، روان، زندگی فردی و اجتماعی ما می گذارد. اگر ضعف و کمبود انرژی بدون درمان ادامه یابد بدن توان کافی برای بازسازی بافت های خود را نخواهد داشت و این مسئله سبب پیری زودرس و بروز انواع بیماری ها می گردد. از طرفی شما باید انرژی کافی داشته تا در روابط اجتماعی و حتی عاشقانه موفق باشید، با دیگران معاشرت کنید، بخندید و دیگران را بخندانید.

بسیاری از جنبه های شخصیتی، رفتاری و حتی تفکرات ما ارتباط مستقیم با میزان انرژیمان دارد. تصویر زندگی در دید افراد کم انرژی شکلی اشتباه دارد. بعضی از این افراد از آنجا که علاقه و تمایل خود را به انجام فعالیت های اجتماعی از دست می دهند بر این باورند که چرا دیگران وقت و انرژی خود را صرف امور بیهوده می کنند و حتی خود را معنوی می پندارند، اما در واقع این معنویت نیست و از وضعیت خود اطلاعی ندارند که چقدر بی انرژی و افسرده می باشند.

افراد کم انرژی معمولا بی حوصله و حساسند و از آنجا که انرژی کافی برای حل و بررسی مشکلات را ندارند زود عصبی می شوند و همیشه دیگران را برای مشکلات خود مقصر می دانند. کمبود انرژی می تواند تمام بخش های بدن از سیستم اعصاب مرکزی گرفته تا تمایلات جنسی را تحت تاثیر قرار دهد به عبارتی وقتی انرژی کافی وجود ندارد ممکن است هر یک از بخش های بدن فعالیت خود را بدرستی انجام ندهند.1

این‌ها بعضی دلایل رایج احتمالی حس بی‌انرژی بودن و خستگی شما هستند:


به اندازه کافی نمی‌خوابید

خوابیدن فقط استراحت کردن نیست؛ وقتی که شما شب در خواب هستید خیلی اتفاقات در درون شما رخ می‌دهند. مقصود ما هورمون رشد در انسان است.

هورمون رشد پروتئینی است که توسط غده هیپوفیز ساخته می‌شود و باعث ایجاد عضلاتی مقاوم و استخوان‌هایی قوی می‌شود. این هورمون بر چگونگی ذخیره چربی در بدن ما (به ویژه در ناحیه اطراف شکم) اثر می‌گذارد و باعث کمک به متعادل‌سازی نسبت کلسترول خوب به بد می‌شود. همچنین برای عملکرد طبیعی مغز ضروری است.

کمبود این هورمون باعث خستگی، کاهش توانایی و بنیه و بروز علایم افسردگی می‌شود. از آن‌جایی که هورمون رشد وقتی ما خواب هستیم تولید می‌شود، هفت ساعت و نیم تا هشت ساعت خواب با کیفیت و با چشمانی بسته باعث کاهش وزن و درد شما می‌شود و انرژی‌تان را افزایش می‌دهد.


غذا‌های بد زیادی مصرف می‌کنید

ما همیشه به مواد قندی و شیرین به عنوان راهی سریع برای افزایش انرژی نگاه می‌کنیم، در صورتی که با گذشت زمان کاملا برعکس است. همه چیز‌هایی که به «اوز» ختم می‌شوند، مانند گلوکز، دِکستروز، مالتوز و ساکاروز شما را بیشتر کسل و بی‌حال خواهند کرد. تحقیقات نشان می‌دهد که غذا‌های فست فودی هم شما را در یک حرکت آهسته بیولوژیکی قرار می‌دهد.


به اندازه کافی آب نمی‌خورید

خیلی از افراد متوجه این قضیه نمی‌شوند که خستگیشان به دلیل کمبود آب است. یک لیوان آب به جای مواد قندی می‌تواند همان تکانی باشد که شما به آن نیاز دارید. آن‌قدری در طول روز آب بنوشید که دهانتان همیشه مرطوب باشد و این نکته طلایی همیشه یادتان باشد که ادرار شما باید شفاف و روشن باشد. اگر زرد است، باید آب بیشتری بخورید.


کمبود ویتامین B

میتوکندری‌های شما به ویتامین B نیاز دارند تا گلوکز را به انرژی تبدیل کنند. ما به راحتی می‌توانیم در حالت مایع یا به صورت قرص ویتامین B جذب کنیم، اما ۹۹ درصد ما به اندازه کافی از رژیم غذاییمان ویتامین B دریافت نمی‌کنیم.

سعی کنید صبح و شب یک ویتامین B بخورید. این کار باعث می‌شود شما انرژی داشته باشید و همه چیز ایستا باشد. به علاوه این کار هیچ ضرری هم ندارد، چون اگر ویتامین اضافی محلول در آبی باقی بماند از طریق ادرار شما دفع خواهد شد.

اگر با علایم کمبود انرژی مواجه شدید، میزان ویتامین B۱۲ و D خود را چک کنید (درغیر این صورت هم این چکاپ را سالیانه انجام دهید). اگر شما جزء آن افراد محدودی هستید که نمی‌توانند به آسانی این ویتامین را از طریق معده و روده جذب کنند، می‌توانید سالیانه یک آمپول B۱۲ بزنید.2


افسردگی

فقدان انرژی و خستگی مداوم می‌تواند علامت افسردگی باشد. بسیاری از عوامل می‌توانند بر شروع افسردگی تاثیر بگذارند؛ از حوادث استرس‌زای زندگی گرفته تا ژنتیک و سایر شرایط پزشکی. با کمک آزمون غربالگری افسردگی می‌توان این بیماری را تشخیص داد. این آزمون اساسا یک پرسشنامه است که احساسات فعلی شما، الگوهای خواب، اشتها، سطوح انرژی و سایر زمینه های کلیدی را بررسی می‌کند.

علل خستگی و کمبود انرژی


ابتلا به عفونت

بیماری‌های مختلف عفونی از قبیل ویروس اپشتین بار، ویروس هرپس سیمپلکس و ... می‌تواند باعث خستگی شما شود. بیماری‌های عفونی را می‌توان با آزمایش‌های مختلف تشخیص داد.


مشکلات تیروئید

غده تیروئید شما در گردن قرار دارد و هورمون‌های مختلفی تولید می‌کند که بر متابولیسم، رشد و دمای بدن تاثیر می‌گذارند. هیپوتیروئیدیسم یا کم کاری تیروئید زمانی رخ می‌دهد که غده تیروئید شما هورمون‌های کافی تولید نمی‌کند. خستگی مداوم یکی از نشانه‌های کم کاری تیروئید است.


کم‌خونی ناشی از فقر آهن

کم‌خونی یک بیماری است که در آن شما به اندازه کافی گلبول‌های قرمز برای حمل اکسیژن به بافت‌های بدن ندارید. این اختلال باعث احساس خستگی و ضعف در شما می‌شود. کم خونی فقر آهن از شایع‌ترین انواع کم‌خونی است. بدن شما به آهن برای تولید گلبول‌های قرمز نیاز دارد. بدن در عین حال نمی‌تواند به سادگی آهن تولید کند و شما نیاز به مصرف غذاهای سرشار از این ماده معدنی یا درمان دارویی دارید. یک آزمایش خون ساده سطح آهن شما را بررسی می‌کند.


دیابت

 خستگی در واقع شایع ترین علامت دیابت است. پانکراس یا همان لوزالمعده انسولین تولید می کند و آنهم برای کمک به سلول ها جهت جذب گلوکز مواد غذایی. دیابت زمانی اتفاق می‌افتد که چیزی به تولید یا جذب انسولین بدن شما آسیب برساند. پزشک شما می‌تواند انواع مختلفی از آزمایش‌های خون را برای تشخیص دیابت تجویز کند.3


بیماری قلبی تشخیص داده نشده

خستگی می تواند علامت بیماری قلبی نیز باشد، مخصوصا در زنان. محققان می گویند اگر شما با ورزش کردن مشکل دارید، ورزش را از سطح سبک شروع کنید. اما اگر بعد از مدتی حتی با کاهش شدت ورزش، شما همچنان احساس ناراحتی می کردید، ممکن است بیماری قلبی تشخیص داده نشده علت خستگی شما باشد.


آپنه خواب

حتی اگر به طور کامل در طول شب بخوابید، اما مبتلا به آپنه خواب باشید و قطع تنفس را در طول شب برای چند بار تجربه کنید، باز هم در خواب عمیق شما اختلال ایجاد می شود و در طول روز احساس فقدان انرژی می کنید. یکی از راه های مطمئن برای کاهش آپنه خواب، از دست دادن وزن است. ترک سیگار، و مشورت با متخصصان کلینیک های خواب برای استفاده از دستگاهCPAPمی تواند مفید باشد.4


پی نوشت:
1.www.clinicmoo.com
2.www.yjc.ir
3.www.life.irna.ir
4.www.beytoote.com
نسخه چاپی