موارد استفاده و عوارض جانبی آریپیپرازول

موارد مصرف آریپیپرازول (ابیلیفای)

آریپیپرازول یک داروی ضد روان پریشی است و عملکرد مواد شیمیایی مغز را تغییر می دهد.

ابیلیفای برای درمان علائم بیماری های روانی مانند اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی نوع یک مورد استفاده قرار می گیرد (افسردگی مانیک). مشخص نیست که مصرف آریپیپرازول برای کودکان زیر 13 سال با اسکیزوفرنیا یا کودکان زیر 10 سال با اختلال دوقطبی بی خطر است یا خیر.

ابیلیفای همچنین برای درمان اختلالات افسردگی شدید افراد بالغ همراه با داروهای دیگری نیز مصرف می شود.

علاوه بر این ابیلیفای در کودکان 6 سال و 6 سال به بالا که از نشانه های سندرم توره یا علائم اختلال اوتیستیک (تحریک پذیری، نوسانات خلق و خو، کج خلقی و خودآزاری) دارند مورد استفاده قرار می گیرد.


اطلاعات مهم در مورد آریپیپرازول (ابیلیفای)

ابیلیفای برای استفاده در شرایط روانپریشی مرتبط با زوال عقلی توصیه نمی شود. این دارو می تواند خطر مرگ بزرگسالان با حالت های زوال عقلی را افزایش دهد.

برخی از افراد جوان هنگام استفاده از این دارو برای اختلال شدید افسردگی و سایر اختلالات روانپزشکی به خودکشی فکر می کنند. به تغییرات روحی و علائم آن آگاه باشید. هرگونه نشانه جدید یا وخیم را به پزشک خود گزارش دهید.

 پزشک شما لازم است پیشرفت درمان شما را در دوره استفاده از این دارو به طور منظم بررسی کند. خانواده و افراد دیگری که از شما مراقبت می کنند باید به تغییرات روحی شما هوشیار باشند.

به محض داشتن نشانه های زیر استفاده از ابیلیفای را متوقف کرده و با پزشک خود تماس بگیرید:

تب با عضلات سفت و ضربان قلب سریع

حرکات غیرقابل کنترل عضلات

علائم ناگهانی مانند بیحسی یا ضعف، سردرد شدید و مشکلات بینایی، گفتار یا تعادل


پیش از مصرف آریپیپرازول (ابیلیفای)

اگر به آریپیپرازول حساسیت دارید نباید از این دارو استفاده کنید.

ابیلیفای برای استفاده در شرایط روانپریشی مرتبط با زوال عقلی توصیه نمی شود.

ابیلیفای می تواند خطر مرگ بزرگسالان با حالت های زوال عقلی را افزایش دهد.

برای اطمینان از بی خطر بودن ابیلیفای در صورت داشتن هر یک از علائم زیر پزشک خود را مطلع سازید:

بیماری کلیوی یا کبد

بیماری قلبی، فشار خون بالا یا پایین، مشکلات ضربان قلب

کلسترول یا تری گلیسیرید بالا (نوعی از چربی در خون)

سابقه کمبود گلبول های سفید

سابقه حمله قلبی یا سکته مغزی

تشنج و یا صرع

سختی در بلعیدن

سابقه شخصی یا خانوادگی داشتن دیابت

سابقه اختلال وسواس فکری و عملی(OCD)، اختلال کنترل تکانه، یا رفتارهای اعتیاد آور.

برخی از افراد جوان هنگام استفاده از این دارو برای اختلال شدید افسردگی و سایر اختلالات روانپزشکی به خودکشی فکر می کنند. پزشک شما لازم است پیشرفت درمان شما را در دوره استفاده از این دارو به طور منظم بررسی کند. خانواده و افراد دیگری که از شما مراقبت می کنند باید به تغییرات روحی شما هوشیار باشند.

فرم مایع (محلول دهانی) این دارو امکان دارد تا 15 گرم شکر در هر مقدار مصرف دربرداشته باشد. قبل از مصرف محلول دهانی ابیلیفای در صورت داشتن دیابت پزشک خود را مطلع سازید.

ابیلیفای ممکن است باعث قندخون بالا شود. اگر دیابتی هستید قند خون خود را در طول دوره مصرف این دارو به طور منظم بررسی کنید.

قرص های خوراکی این دارو می تواند از فنیل آلانین بیشتر از 3 میلی گرم در هر قرص برخوردار باشد. اگر فنیل کتونوری دارید قبل از مصرف قرص ابیلیفای به پزشک خود اطلاع رسانی کنید.

مصرف داروهای ضد روان پریشی در سه ماهه آخر بارداری ممکن است در نوزادان مشکلاتی ایجاد کند مانند مشکلات تنفسی، مشکلات تغذیه ای، اضطراب، لرزش، و عضلات لمس یا سفت. هرچند اگر در دوره بارداری مصرف داروی خود را قطع کنید ممکن است دچار مشکلات دیگری نیز شوید. اگر باردار هستید بدون دوستور پزشک خود مصرف ابیلیفای را قطع نکنید.

آپریپرازول می تواند وارد شیر مادر شده و به کودک شیرخواره آسیب برساند. در طول دوره مصرف از این دارو نباید به نوزاد  شیر بدهید.


موارد استفاده و عوارض جانبی آریپیپرازول

نحوه مصرف آریپیپرازول (ابیلیفای)

ابیلیفای را دقیقاً مطابق دستورات پزشک مصرف کنید. به تمام دستورالعمل های تجویز شده عمل کنید. امکان دارد پزشکتان هر از گاهی مقدار مصرف شما را تغییر دهد تا اطمینان حاصل شود که بهترین نتایج را می گیرید. از مصرف بیشتر ،کمتر و طولانی تر از مدت توصیه شده پرهیز کنید.

ابیلیفای را می توان بدون غذا یا همراه با غذا مصرف کرد.

برای مصرف قرص های خوراکی
قرص ها را در بسته خود نگه دارید تا زمانی که آماده مصرف آن شوید. بسته را باز کرده و فویل را بیرون آورید. قرص را درون فویل فشار ندهید امکان آسیب زدن به قرص وجود دارد.

با استفاده از دست های خشک قرص را بیرون آورده و در دهان خود قرار دهید.

قرص را به یکباره نبلعید. بدون جویدن منتظر باشید تا در دهان حل شود. اگر خواستید می توانید مایعات بخورید تا به حل شدن قرص کمک کند.

ابیلیفای را به طور منظم استفاده کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید.

نباید مصرف ابیلیفای را ناگهان متوقف کرد. قطع کردن یکباره می تواند شرایط شما را وخیم تر سازد.

دارو را در دمای اتاق و به دور از گرما و رطوبت نگهداری کنید. مایع ابلیفای تا 6 ماه پس از باز شدن امکان استفاده دارد اما پس از تاریخ انقضاء درج شده بر روی برچسب مصرف نکنید.


در صورت فراموش کردن مصرف دارو

نوبتی که فراموش کردید را به محض به یادآوردن مصرف کنید. اگر به مصرف نوبت بعدی نزدیک هستید لازم نیست نوبت فراموش شده را مصرف کنید.


در صورت بروز مصرف بیش از حد (اووردوز)

مراقبت های فوری پزشکی دریافت کنید و یا به اورژانس زنگ بزنید.

نشانه های مصرف بیش از حد میتواند شامل خواب آلودگی، استفراغ، پرخاشگری، سردرگمی، لرزش، ضربان قلب سریع یا کند، تشنج، مشکل تنفس و غش باشد.


در طول  مصرف آریپیپرازول (ابیلیفای)

این دارو ممکن است به تفکر و عکس العمل شما تاثیر بد بگذارد. اگر رانندگی می کنید یا هر کاری که نیاز به هوشیار بودن دارد مراقب باشید. از برخاستن ناگهانی از حالت نشسته یا خوابیده جلوگیری کنید در غیر این صورت ممکن است احساس سرگیجه کنید. سرگیجه یا خواب آلودگی شدید می تواند موجب افتادن، شکستگی و یا آسیب های دیگر شود.

از گرمازدگی و از دست دادن آب زیاد جلوگیری کنید. مایعات زیاد مصرف کنید خصوصاً در آب و هوای گرم و هنگام ورزش. هنگام مصرف ابیلیفای گرمازده شدن و خشک شدن بدن به آسانی صورت می گیرد. 1


موارد استفاده و عوارض جانبی آریپیپرازول

عوارض جانبی آریپیپرازول

داروی آریپیپرازول ممکن است در برخی افراد عوارض جانبی داشته باشد که می تواند خفیف باشد و طی چند روز از بین برود، اما اگر عوارض شدید بود و از بین نرفت می بایست سریعا به پزشک مراجعه کنید.

یکی از عوارض جانبی آریپیپرازول واکنش آلرژیک به این دارو می باشد و اگر در زمان مصرف دارو علائمی چون کهیر، تنفس دشوار، تورم صورت، لب، زبان یا گلو مشاهده کردید سریعا به فوریت های پزشکی مراجعه کنید.

تحریکات شدید، پریشانی یا احساس بی قراری ، افکار خودکشی یا اسیب به خود، مشکل در بلع و مشکلات گفتاری می تواند از عوارض جانبی این دارو می باشد که باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.

برخی از عوارض جانبی داروی آریپیپرازول شامل تعریق، گیجی ، ضربان قلب سریع، افکار خودکشی، آسیب به خود، مشکلات گفتاری، احساس خستگی شدید، لرزش می باشد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم می بایست به پزشک مراجعه کنید.

برخی از عوارض ممکن است رخ دهد و طی چند روز پس از عادت کردن بدن به این دارو از بین می رود این علائم شامل تهوع، استفراغ، خستگی، بزاق زیاد، آبریزش بینی، تاری دید، افزایش وزن، یبوست، سردرد و مشکل در خواب می باشد. اگر این علائم طی چند روز از بین نرفت حتما با پزشک خود مشورت نمایید.

عوارض جانبی رایج آریپیپرازول شامل
حرکات کنترل نشده عضلانی، اضطراب، احساس بی قراری

افزایش وزن

حالت تهوع، استفراغ، یبوست

افزایش اشتها

سردرد، سرگیجه، خواب آلودگی، احساس خستگی

مشکلات خواب، بی خوابی

گرفتگی بینی، گلو

این لیست کاملی از عوارض جانبی این دارو نیست و ممکن است موارد دیگری در برخی افراد رخ دهد که در صورت مشاهده علائم مشکوک حتما به پزشک خود مراجعه کنید. 2


تداخلات دارویی

a) در صورت مصرف همزمان آریپیپرازول با دیگر داروهای تضعیف کننده سیستم اعصاب مرکزی (ضد افسردگی ها) اثر تضعیف کنندگی دارو بر سیستم اعصاب مرکزی تشدید خواهد شد.

b) در صورت مصرف همزمان آریپیپرازول با کتوکونازول به علت مهار متابولیسم آریپیپرازول و افزایش غلظت پلاسمایی آن، باید دوز آریپیپرازول را کاهش داد.

C) در صورت مصرف همزمان آریپیپرازول با کاربامازپین به علت تشدید متابولیسم کبدی آریپیپرازول و کاهش غلظت پلاسمایی آن، باید دوز آریپیپرازول را افزایش داد.

d) مصرف همزمان این دارو با داروهای آنتی هایپرتانسیو ممکن است سبب افزایش احتمال بروز هیپوتانسیون اورتوستاتیک شود. 3


پی نوشت:
1.www.darooy.ir
2.www.shafamag.com
3.hirbodclinic.com
نسخه چاپی