درمان آکنه هورمونی با روش های طبیعی

آکنه هورمونی چیست؟

آکنه به دلیل گرفتگی و ملتهب شدن منافذ پوستی ایجاد می شود. منافذ پوستی سوراخ های ریزی در پوست است که سبوم ترشح می کند. سبوم ماده ای روغنی است و در رطوبت مهر و موم می کند. اگر منافذ توسط سبوم یا مواد دیگر مسدود شود، جوش ایجاد می شود.

عوامل زیادی می توانند در بروز آکنه نقش داشته باشند، از جمله موارد زیر که شایع هستند:

ژنتیک

هورمون ها

داشتن پوست چرب

مصرف برخی داروها

قرار گرفتن در معرض نور خورشید

آکنه هورمونی، اصطلاحی کلی است که مردم برای آکنه استفاده می کنند، که به نظر می رسد در درجه اول از تغییرات هورمونی ناشی می شود. افراد مبتلا به آکنه هورمونی ممکن است متوجه شوند که در موارد زیر بیشتر مستعد ابتلا به جوش هستند:

در دوران یائسگی

در دوران بارداری یا بعد از آن

پس از شروع یا توقف های کنترل بارداری قرص

همیشه نمی توان آکنه را که عمدتا به دلیل هورمون است از انواع دیگر آکنه تشخیص داد. با این حال، برای برخی از افراد، زمان ایجاد آکنه می تواند برای این دلیل یک نشانه باشد.1
 

جوش هورمونی چگونه به وجود می‌آید؟

 جوش هورمونی یک فرآیند چهار مرحله‌ ای است که در هر مرحله یک گام از فرآیند به وجود آمدن جوش انجام می‌شود:
 
مرحله تولید هورمون
قبل از شروع پریود بردن سطح تولید آندروژن را افزایش می‌‌دهد. افزایش سطح هورمون تستسترون بدن را تحریک می‌کند به تولید چربی بیشتری بپردازد و به این ترتیب پوست چرب تر خواهد شد.
 
مسدود شدن فولیکول‌های مو
در مرحله بعدی چربی تولید شده باعث مسدود شدن فولیکول‌های مو خواهد شد که به این ترتیب تعداد جوش سر سفید روی صورت ایجاد می‌‌شوند و در نهایت جوش ‌سر سیاه به وجود می‌آید.
 
عفونت باکتریایی
باکتری درون جوش سر سیاه می‌‌افتد و باعث به وجود آمدن عفونت، درد و التهاب خواهد شد.
 
التهاب
بدن در واکنش به عفونت باکتریایی ایجاد شده باعث می‌شود فولیکول‌های مسدود شده مو قرمز و متورم شده و باعث بروز درد شوند.2
 

علائم جوش هورمونی چیست؟

جوش هورمونی معمولاً در ناحیه پیشانی و بینی و چانه به وجود می‌آید. جوشی که به علت تغییرات هورمونی انجام می‌شود ممکن است در سایر نقاط صورت به وجود بیاید به همین دلیل مشاهده جوش هورمونی در نقاط مختلف صورت از قبیل اطراف لب، روی گونه و چانه بسیار شایع است.

جوش هورمونی می‌‌تواند به صورت خفیف تا شدید به وجود بیاید که جوش هورمونی خفیف معمولاً هیچگونه دردی را ایجاد نمی‌‌کند و به صورت جوش سر سفید یا سر سیاه به وجود می‌آید. در اکثر موارد این نوع جوش هورمونی به صورت خود به خود و بدون نیاز به دارو از بین می‌رود. جوش هورمونی متوسط به صورت یک جوش بزرگ توصیف می‌‌شود که عفونت دارد و به صورت ضایعات ملتهب دیده می‌شود.

جوش هورمونی می‌تواند از متوسط تا شدید به وجود می‌آید که اکثر ضایعات ایجاد شده ملتهب و قرمز و دردناک هستند. جوش هورمونی همانند جوش سر سفید و جوش سر سیاه می‌تواند باعث به وجود آمدن گره‌های متعدد روی سطح پوست شود که حاوی مایع می‌باشند. در صورتی که شما دچار آکنه متوسط تا شدید هستید این نوع جوش را تجربه خواهید کرد که معمولاً برای برطرف کردن آنها به خدمات پزشکی تخصصی نیاز دارید.2
 

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

آکنه آسیب جدی جسمی ایجاد نمی کند. با این حال، می تواند تأثیر قابل توجهی در عزت نفس فرد داشته باشد.

در صورت بروز موارد زیر بهتر است با پزشک یا متخصص پوست صحبت کنید:

آکنه شدید یا بسیار دردناک است.

بر سلامت روان فرد تأثیر می گذارد.

به داروهای بدون نسخه پاسخ نمی دهد.

جای زخم یا زخم بر روی پوست ایجاد می کند.

زنان با وجود آکنه و علائمی مانند افزایش وزن، قاعدگی نامنظم، ریزش مو یا موهای زائد بدن، همچنین باید با پزشک مشورت کنند، زیرا این ممکن است وجود PCOS را نشان دهد.1
 

درمان‌های سنتی برای جوش هورمونی

داروهای بدون نسخه (OTC) معمولا تأثیر چندانی ندارند؛ مگر اینکه جوش هورمونی خفیفی داشته باشید.

این مسئله به این خاطر است که جوش هورمونی معمولا شکل برآمدگی‌های کیستی را به خود می‌گیرند. این برآمدگی‌ها زیر پوست تشکیل می‌شوند و خارج از دسترس بیشتر داروهای موضعی هستند.

داروهای خوراکی می‌توانند برای ایجاد تعادل در هورمون‌ها و پاک کردن پوست از داخل بدن عمل کنند. گزینه‌های رایج عبارت‌اند از: داروهای ضدبارداری و ضداندروژن.
 
۱. داروهای ضدبارداری
داروهای ضدبارداری که به‌طور ویژه برای درمان جوش استفاده می‌شوند، حاوی اتینیل استرادیول همراه با یکی از این موارد هستند:
  1. دروسپیرنون
  2. نورژستیمیت
  3. نوراتیندرون

اتینیل استرادیول در کنار یکی از این مواد، هورمون‌هایی را هدف قرار می‌دهند که می‌توانند در ایجاد جوش مؤثر باشند؛ و به‌طور خاص طی دوران اوج هورمون، همچون زمان تخمک‌گذاری، مفید واقع شوند.

برای خانم‌هایی که سابقه‌ی لختگی خون، فشار خون بالا یا سرطان سینه دارند، داروهای ضدبارداری انتخاب مناسبی نیست. خانم‌هایی که سیگار می‌کشند هم نباید از این داروها استفاده کنند.
 
۲. داروهای ضدآندروژن
داروی ضدآندروژن با کاهش آندروژن هورمون مردانه عمل می‌کنند. هم مردان و هم زنان به مقدار طبیعی این هورمون را دارند، اما آندروژنِ بیش‌ازاندازه ممکن است با تداخل در فولیکول‌های مو که سلول‌های پوست را تنظیم می‌کنند و همین‌طور افزایش چربی، به جوش زدن کمک کند.

اگرچه اسپیرونولاکتون (آلدکتون) عمدتا برای درمان فشار خون بالا استفاده می‌شود، اما تأثیرات ضدآندروژنی هم دارد. به‌عبارت‌دیگر، می‌تواند از ایجاد آندروژن بیشتر در بدن‌تان جلوگیری و سطح هورمون‌هایتان را ثابت کند.
 
۳. رتینوئیدها
اگر جوش هورمونی خفیفی دارید، شاید بتوانید از رتینوئیدهای موضعی هم استفاده کنید. رتینوئیدها از ویتامین A به‌دست می‌آیند.

می‌توانید بسیاری از کرم‌ها، ژل‌ها و لوسیون‌های رتینوئید را بدون نسخه تهیه کنید، اما بهتر است درباره‌ی یک ترکیب دارویی قوی‌تر با پزشک متخصص مشورت کنید. مؤثرترین روش برای پاکسازی پوست، محصولات تجویزی هستند.

اگر رتینوئید موضعی را به رژیم خود اضافه می‌کنید، باید هر روز از کرم های ضدآفتاب مناسب هم استفاده کنید. رتینوئیدها ممکن است آفتاب سوختگی پوست را افزایش دهند.3
 

روش‌های درمانی طبیعی و تغییر سبک زندگی

 اگرچه تغییرات کوچک در سبک زندگی و اصلاح بهداشت صورت برای درمان جوش هورمونی شدید کافی نیست رعایت کردن این موارد در کنار استفاده از داروهای تجویز شده توسط پزشک می‌تواند به درمان جوش هورمونی خفیف تا متوسط کمک کند. شما می‌توانید با رعایت کردن موارد زیر به بهبود سلامت صورت تان کمک کنید:

از خاراندن و دستکاری کردن جوش خود اجتناب کنید زیرا این کار باعث باز شدن جوش و ورود هوا می‌شود که به این ترتیب باکتری‌ها می‌‌توانند وارد منافذ پوست شده و ریسک بروز التهاب و به وجود آمدن ضایعات عفونی را افزایش دهند.

بیش از دوبار در طول روز صورت خود را نشویید مگر آن که به شدت عرق کرده باشید. تعریق شدید باعث التهاب پوست صورت و شدیدتر شدن جوش هورمونی خواهد شد. سعی کنید روزی دو مرتبه صورت خود را بشویید و در صورت عرق کردن یا داشتن فعالیت جسمانی زیاد نیز از شستشوی صورت خود غافل نشوید.

برای شستشوی صورت خود از استفاده از مواد شیمیایی اجتناب کنید. متاسفانه تعداد زیادی از شوینده‌های صورت حاوی ترکیبات شیمیایی قوی هستند که منجر به التهاب پوست خواهند شد. در صورتی که دچار جوش هورمونی هستید از شوینده‌های مخصوص لایه برداری صورت و سایر محصولات مراقبت از پوست استفاده نکنید.

کمتر از لوازم آرایشی استفاده کنید و به طور کلی بهتر است در صورت داشتن جوش صورت از آرایش کردن و استفاده از محصولاتی که بر پایه آب قرار ندارند اجتناب نمایید. همه ما به خوبی می‌‌دانیم که این امر غیر ممکن است اما باید سعی کنید تعداد دفعات آرایش کردن خود را کاهش دهید.

 از لحاظ محیطی نیز می‌توانید با رعایت کردن موارد زیر به بهبود سلامت پوست خود کمک کنید:

از رفتن به اماکن بسیار گرم که باعث عرق کردن می‌شوند خودداری کنید. در صورتی که هوا گرم و مرطوب است و سعی کنید کمتر بیرون بروید زیرا عرق کردن باعث بدتر شدن جوش و افزایش التهاب پوست خواهد شد و عفونت جوش را بدتر می‌کند.

پس از ورزش کردن و داشتن فعالیت جسمانی سنگین که باعث عرق کردن شده است باید فوراً دوش بگیرید تا میزان تماس عرق با پوست شما به حداقل برسد.
 شما می‌توانید از روش‌های طبیعی زیر برای بهبود وضعیت پوست خود استفاده کنید:

سعی کنید هر روز یک یا دو فنجان چای سبز بخورید زیرا طبق تحقیقات انجام شده چای سبز و چای سیاه هر دو دارای ترکیبات ضد التهابی خفیف می‌باشند که استفاده از آنها می‌‌تواند به بهبود جوش هورمونی خفیف تا متوسط کمک کند.

به طور کلی نتایج شما از مصرف چای سبز و سایر روش‌های درمانی طبیعی به دست می‌آورید نسبتاً خفیف است به همین دلیل در صورتی که شما دارای چند عدد جوش کوچک هستید استفاده از این محصولات نمی‌‌تواند کمک چندانی به شما نماید.

از ماسک صورت استفاده کنید. ماسک صورت ضد آکنه معمولاً حاوی آلفا هیدروکسی اسید است که به بهبود سلامت پوست کمک می‌کند.

استفاده از ماسک طبیعی همانند چای سبز نمی‌تواند نتایج بسیار شگرفی را به وجود بیاورد اما می‌‌تواند تا حدی به بهبود وضعیت پوست کمک کند و جوش هورمونی را کنترل نماید.

سعی کنید بیشتر از غذاهای حاوی آنتی اکسیدان استفاده نمایید زیرا عدم استفاده از آنتی اکسیدان می‌‌تواند باعث بدتر شدن التهاب و افزایش تعداد جوش هورمونی شود. استفاده از غذاهای گیاهی سرشار از آنتی اکسیدان ممکن است نتواند به اندازه داروهای شیمیایی موثر باشد اما می‌تواند تا حد قابل توجهی التهاب پوست را کاهش دهد.2
 

جوش هورمونی: رژیم بایدها و نبایدها

رابطه‌ی دقیق بین رژیم و جوش هورمونی به‌طور کامل مشخص نیست. بعضی غذاها به‌ویژه غذاهای ضدالتهابی می‌توانند در جلوگیری از جوش کمک کنند.

غذاهای گیاهی که آنتی‌اکسیدان زیادی دارند، می‌توانند در کاهش التهاب و افزایش شفافیت پوست مؤثر باشند. اسیدهای چرب امگا ۳ هم می‌توانند التهاب پوست را کاهش دهند.

برخلاف باور عمومی، خوردن هله‌هوله و تنقلات به‌تنهایی باعث جوش‌زدن نمی‌شود، اما مصرف بیش‌ازحد بعضی از آنها ممکن است منجر به افزایش التهاب شود.
باید مصرف این مواد را محدود کنید:
  1. شکر
  2. محصولات لبنی
  3. کربوهیدرات های تصفیه‌شده همچون نان سفید و پاستا
  4. گوشت قرمز.

منابع

سایت چطور

نسخه چاپی