نقش رسانه‌ها در گزارش بلاياي طبيعي

بر اساس تحليل محتواي روزنامه‌هاي منتشر شده در زمان زمين‌لرزه بم، بيشترين اخبار منتشر شده از اين واقعه در روزهاي 9، 10 و 11 دي‌ماه در روزنامه‌هاي كشور منتشر شد، از اين ميان روز چهارم پس از زمين‌لرزه بيشترين ميزان خبر را داشته است. در اين گزارش كه در دوره زماني 6 تا 18 دي‌ماه سال وقوع زمين‌لرزه انجام شده آمده است: روزنامه شرق با بيش‌ترين توليد، 370 مطلب داشته‌است و پس از آن كار و
يکشنبه، 17 آذر 1387
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
نقش رسانه‌ها در گزارش بلاياي طبيعي
نقش رسانه‌ها در گزارش بلاياي طبيعي
نقش رسانه‌ها در گزارش بلاياي طبيعي

نويسنده: مينا شهني
بيشترين اخبار از زمين‌لرزه بم 4 روز پس از رخداد در روزنامه‌ها منتشر شد.
بر اساس تحليل محتواي روزنامه‌هاي منتشر شده در زمان زمين‌لرزه بم، بيشترين اخبار منتشر شده از اين واقعه در روزهاي 9، 10 و 11 دي‌ماه در روزنامه‌هاي كشور منتشر شد، از اين ميان روز چهارم پس از زمين‌لرزه بيشترين ميزان خبر را داشته است.
در اين گزارش كه در دوره زماني 6 تا 18 دي‌ماه سال وقوع زمين‌لرزه انجام شده آمده است: روزنامه شرق با بيش‌ترين توليد، 370 مطلب داشته‌است و پس از آن كار و كارگر با 300 مطلب چاپ شده در رتبه دوم قرار گرفته‌است.
ز اين ميان، خبر( 63 درصد) بيش‌ترين سهم را دارد به همين دليل پژوهش‌گران اين تحقيق بر اين نكته تاكيدكرده‌اند كه در حادثه بم بيشتر روي ارائه اطلاعات خام در حد خبر و بدون تامل و مطالعه اتكا شده است.
منبع بيشترين اخبار منتشر شده تلكس بوده و 21 درصد مطالب نيز بدون ذكر منبع بوده‌است.
در همين زمينه و در نشستي كه ديروز در فرهنگسراي رسانه برگزار شد ، مهدي محسنيان‌راد، مدرس ارتباطات، نقش رسانه را به هنگام بروز بلاياي طبيعي به 3 دسته تقسيم كرد.
او معتقد است كه رسانه‌ها قبل، هنگام و بعد از وقوع حوادث وظايفي دارند و بايد به آن بپردازند.
بلاياي طبيعي به آن دسته از پديده‌ها گفته مي‌شود كه انرژي فوق‌العاده زيادي، در مدت زماني كوتاه آزاد شود و خسارت و ويراني را براي انسان‌ها به بار آورد.
محسنيان راد در همايش نقش رسانه در انعكاس بحران‌هاي شهري و اجتماعي، مهم‌ترين ويژگي‌هاي بلاياي طبيعي را تأثير بر ساختارهاي اجتماعي، بروز اختلال در كاركردها و به هم‌ريختگي در نهادهاي اجتماعي ‌ دانسته و افزود: هر چقدر وظيفه ديده‌باني رسانه‌ها از عملكرد منابع قدرت به انحاي مختلف سلب شود، نظارت اجتماعي و حساسيت آن براي بهبود ساختارها كاهش مي‌يابد.
او افزود: رسانه‌ها به جاي اين‌‌كه مجيز دولت و حكومت را بگويند بهتر است ديده‌بان عملكرد سازمان‌هاي جامعه باشند و بررسي كنند كه كدام سازمان كارش را درست انجام نمي‌دهد و با مشاركت مردم به بهبود وضعيت كمك كنند.
او وظيفه رسانه‌ها را هنگام وقوع بلاياي طبيعي آگاه كردن مردم از راه‌هاي صحيح مبتني بر دروازه‌باني مسئولانه خوانده و با انتقاد از عملكرد صدا و سيما به هنگام وقوع زمين‌لرزه بم گفت: صدا و سيما به هنگام وقوع زمين‌لرزه بم با انتشار پي در پي آمار كشته‌شدگان و تحريك حس سوگواري مردم و تكرار شيوه سوگواري دهه عاشورا به تحريك عواطف مردم پرداخت.
به گفته اين استاد ارتباطات نتيجه اطلاع‌رساني و سوگواري تلويزيون پس از زمين‌لرزه بم، بسته شدن راه‌هاي زميني منتهي به بم بود.
به اين دليل كه مردم پس از تحريك عواطف‌شان با هر وسيله‌ نقليه‌اي كه در اختيار داشتند به سوي بم راه‌ افتادند، در نتيجه جاده‌ها مسدود شد و نيروهاي امدادي نمي‌توانستند از راه‌هاي زميني خود را به بم برسانند.
محسنيان راد وظيفه رسانه‌ها را پس از بروز بلاياي طبيعي انتشار گزارش‌هايي مبتني بر روزنامه‌نگاري توسعه عنوان كرد.
او معتقد است: پس از واقعه بم گزارش‌هايي كه تهيه شد با آنچه ادعا شده بود مغاير بود و در واقع جاي پيگيري وعده‌هاي مسئولان در اين گزارش‌ها خالي است حال آن‌كه مردم براي رسيدن به شرايط بهتر نيازمند پيگيري رسانه‌ها در وعده‌هاي مسئولان هستند.
منبع:همشهری آنلاین




نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط