خاطراتی از مبارزات شهید صدوقی


خاطراتی از مبارزات شهید صدوقی
وی در 22 سالگی (1349) به قم هجرت کرد و به دلیل فضایل اخلاقی و امانتداری به سرعت مورد توجه بسیاری قرار گرفت . در قم از محضر آیات عظام; عبدالکریم یزدی، سید صدرالدین صدر، محمد تقی خوانساری، محمد حجت کوهکمرهای بهره برد . معظم له امر تحصیل و تدریس را در اولویت قرار داد و لذا به یکی از اساتید برجسته حوزه علمیه قم مبدل گردید . از جمله بزرگانی که از محضر او خوشهچینی کردند میتوان از آیات عظام و بزرگانی چون فاضل لنکرانی، شهید قدوسی، شهید مطهری، محمد تقی جعفری، احمد جنتی و سیدهاشم رسولی محلاتی یاد کرد (3) .
شهید صدوقی رحمه الله مبارزه را از دوران رضاخان آغاز کرد; عصری که شاه عزم خود را برای نابودی حوزه علمیه قم جزم کرده بود . با ورود امام خمینی رحمه الله به صحنه، مبارزات شهید صدوقی هم شدت بیشتری یافت . او از فدائیان اسلام، مسلمانان لبنان و امام موسی صدر حمایت میکرد .
در بهمن ماه سال 1330 همزمان با رحلت آقا شیخ غلامرضا فقیه خراسانی، با درخواست مردم و توصیه امام رحمه الله، به یزد رفت (4) و دامنه مبارزاتش را گسترش داد . این امر باعثشد تا مردم یزد و شهرهای مجاور به صحنه مبارزه علیه حکومت پهلوی کشانده شوند و در وقایع پانزده خرداد و مبارزه با مظاهر فساد و تمدن منحط غربی، کشف حجاب، تبدیل تاریخ شمسی به شاهنشاهی، جشنهای هنر و ... حضوری موثر داشته باشند . شهید صدوقی هر از چند گاهی به تبعیدیان سر میزد و از آنها دلجویی مینمود .
پس از پیروزی انقلاب، به فرمان حضرت امام، معظم له به امامت جمعه یزد منصوب گردید . ایشان به اقدامات فرهنگی و عمرانی فراوانی دست زد که میتوان به تعمیر 18 مسجد، تاسیس و تعمیر 19 مدرسه علوم دینی، تاسیس سازمانهای خیریه و بنیاد صدوق قم به مساحت 220 هزار متر مربع و . . . اشاره نمود .
وی به دلیل تاثیرگذاری فراوان در جریان انقلاب، به شدت مورد خشم دشمنان انقلاب قرار داشت و چند بار نیز مورد سوء قصد قرار گرفت . سرانجام در رمضان سال 1360 (ه . ش) بعد از نماز پرشکوه جمعه، مورد حمله منافقی سیاه دل قرار گرفت و در سن 75 سالگی شربت وصال محبوب را سرکشید .
امام در پیام تسلیتی چنین فرمودند: «اینجانب دوستی عزیز که بیش از سی سال با او آشنا و روحیات عظیمش را از نزدیک درک میکردم، از دست دادم و اسلام خدمتگذاری متعهد و ایران فقیهی فداکار و استان یزد سرپرستی دانشمند را از دست داد . (5) »
مقام معظم رهبری درباره ایشان فرمودند: «او تسلیم و مطیع امام بود; فکرش و عقیدهاش و عملش در جهت و در خط فکر عقیده و عمل امام بود و هیچگونه رای و فکری را بر رای و فکر امام ترجیح نمیداد . به همین دلیل بود که از اول انقلاب تا آخر، مواضع ایشان یک مواضع صد در صد صحیح و درستبود . (6) » اینک که در آستان سالگشت شهادت این فقیه مبارز قرار گرفتهایم، با گوشههایی کوتاه از زندگی و مبارزات او در راه دفاع از ارزشهای دینی آشنا میشویم .
رویکرد به جوانان
مخالفتبا بهائیان
ساواک فعالیتشهید صدوقی برای اطلاع رسانی در اینباره را چنین گزارش میکند: «شیخ محمد صدوقی، فرزند ابوطالب، پیشنماز مسجد حظیره شهرستان یزد، اعلامیههایی مبنی بر تحریم فراوردههای شرکتهای زمزم و ایران گاز در اختیار دارد و به وسیله چند نفر، بین اهالی توزیع مینماید . . . . (8) »
مقابله با رباخواری
مرزبان دینداری
دفاع فرهنگی
در برابر طاغوت
حمایت از فدائیان اسلام
اعلام بیزاری با صدور بیانیه
اعتراض به جشن های 2500 ساله و . . .
شیوههای اطلاعرسانی
شهادت برای دین
پس از این اعلامیه، وی مجلس شهدای تبریز را در دهم فروردین 57، در مسجد روضه محمدیه یزد برگزار کرد که طی آن، سرکردگان دژخیمان شاه، مردم را به خاک و خون کشیدند . آیت الله صدوقی در عکس العمل به این موضوع، با شجاعت تمام به سخنرانی پرداخت و گفت: «از شهربانی تلفن زده و به من گفتند: «این صحبتها را نکنید» ، مرا تهدید کردهاند که چهها میکنیم! بفرمایید! اما چهار راه بیشتر ندارید; یا مرا تبعید میکنید که هرجا بروم همینم! یا در خانهام محاصرهام میکنید یا به زندانم میبرید یا مرا میکشید و اگر مرا بکشید بدانید که هر قطره خون من; صدوقیها خواهد شد . (19) »
وی این صلابت را همواره در مقابل دستگاه حاکم به کار میبرد . یک بار میگفت: «از طرف ساواک یک کسی پیش من آمد و گفت که مامور مراقبتشما هستم، شما چه نقشهای دارید؟ ! و ما هم علنا نقشه خود را گفتیم و کارهایی را که انجام داده بودیم و اطلاعیهها و تلگرافات را همه نشان دادیم و گفتیم در این راه تا آخر هستیم . هر اقدامی که قرار است از طرف ساواک نسبتبه ما بشود، زودتر انجام بدهید . (20) »
مبارزه با تهاجم فرهنگی طاغوتیان
مبارزه منفی
و از آنجا که بیم آن میرود که این عمل موجب خرداد دیگری; بلکه شدیدتر از آن شود و توپها و مسلسلها و تانکها را برای آماج گرفتن آنها آماده و مهیا نمودهاند و کوچک و بزرگ را به نام خرابکار، مارکسیستبه رگبار مسلسل و زیر تانکها خواهند گرفت و بر احدی رحم نخواهند نمود و خونهایی را خواهند ریخت و مجوز شرعی نخواهند داشت، بهتر بلکه مقتضی است که از این رویه منصرف و همگان از اداری و بازاری و روحانی و مردمان عادی، آنان که به دین و آیین علاقه دارند و فرامین مراجع بزرگ را لازم الاتباع میدانند، همان رویه عقلایی را که مبارزه منفی و موافق نظر بزرگان از مراجع است اتخاذ و پیروی نموده، روز دوشنبه 15 خرداد سال 57 در خانه نشسته احدی بیرون نیاید . . . .»
مخالفتبا سازش
مبارزه با جنگ روانی
پي نوشت ها:
1) پاسداران اسلام، ص12 .
2) گنجینه دانشمندان، ج7، ص443 .
3) مجله نور علم، ش7، ص74 - 78، ش6، ص98 .
4) مجموعه اطلاعیههای شهید صدوقی، ص30; آثارالحجة، ص392 .
5) صحیفه نور، ج16، صص20 و 219 .
6) روزنامه اطلاعات، 13/4/1361، ص2 .
7) شهید صدوقی، صداقت محراب، صص93 - 94 .
8) شهید صدوقی، عملکرد . . . ص109 و 110 .
9) فاجعه دهم رمضان، ص148 .
10) شهید صدوقی، صداقت محراب، ص102 .
11) تشیید المطاعی، و . . ص «ر» مقدمه .
12) زندگینامه شهید آیت الله صدوقی، سید محمد موسوی، صص10 - 11 .
13) همان، ص12; اسناد شهید آیت الله حاج شیخ محمد صدوقی، ص ت . به نقل از فرزند وی .
14) همان .
15) مجله شاهد، ش21، صص6 - 13 .
16) شهید صدوقی، عملکرد . . . ، ص107 .
17) فاجعه دهم رمضان، صص43 - 44 .
18) مجموعه اطلاعیههای شهید محراب آیت الله صدوقی، ص33 .
19) کیهان فرهنگی، ش4، تیر64، صص32 - 35 .
20) اطلاعیهها . . . ، ص30 .
21) مجله شاهد، ش21، صص6 - 13 .
22) فاجعه دهم رمضان، ص147 .
23) شهید صدوقی، عملکرد . . . ، ص255 .
24) همان ، ص 203 و 204 .
/خ