آنالیز ساختار سطحی( بخش دوم)

آنالیز سطحی برای شناخت خواص نانوساختارها و تبیین رابطه خواص سطحی انان با خواص شیمیایی و فیزیکی آنها ضروری است. برای آنالیز سطحی روشهای متفاوتی وجود دارد یکی از روشها استفاده از میکروسکوپهای پویشی است. در این مقاله ما دو نوع از این میکروسکوپها را ببرسی میکنیم.
تعدادکلمات 1200 زمان مطالعه6 دقیقه
.jpg)
میکروسکوپ پویشی
دستگاه هایی چون میکروسکوپ الکترونی عبوری پویشی (SEM)؛ نیز از این روش استفاده می¬کنند.[2] در این مقاله به میکروسکوپ تونلی پویشی و میکروسکوپ نیروی اتمی خواهیم پرداخت .
میکروسکوپ تونلی پویشیSTM
یک روش کارآمد برای تهیه تصویر از سطح نمونهها پویش (اسکن) سطح نمونه توسط یک پرتو الکترونی است.
در دسته دیگری از روشهای تعیین خواص سطحی، از جریان تونلی برای تحریک الکترونهای یک نقطه از سطح استفاده میشود. در این حالت بهطور موقت برخی از خصوصیات آن نقطه از سطح تغییر میکند که باعث میشود این سطوح توسط روشهای دیگر اسپکتروسکوپی ( مانند اسپکتروسکوپی رامان، لومینسانس) قابلشناسایی شوند.

روشهای مبتنی بر استفاده مستقیم از STM در تعیین مشخصات سطوح
مثال دیگر حالتی است که درصدد کسب اطلاع از ترازهای انرژی یا چگالی حالات انرژی الکترونها در یک نقطه از سطح باشیم. در حالت اخیر با ثابت کردن مکان سوزن نسبت به سطح و بررسی تغییرات جریان تونلی برحسب ولتاژ از تابع F آگاه میشویم. با توجه به اینکه F خود تابعی از ترازهای انرژی و LDOS الکترونها است، آگاهی از F معادل آشکارسازی ترازهای انرژی و LDOS الکترونهاست.
میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM)
.png)
نحوه عملکرد AFM
از طرفی به هنگام مجاورت سوزن با سطح نمونه ، نیرویی به سوزن وارد میشود که بزرگی و جهت آن وابسته به فاصله نوک سوزن از سطح و همچنین نوع سطح است. نیروی ناشی از سطح باعث خم شدن تیرک میشود و باریکه لیزر در صفحه عمود بر افق جابجا میشود . درنتیجه با آگاهی از میزان خمیدگی تیرک توسط دیودهای نوری و از طرفی معلوم بودن مکان انتهایی تیرک ، موقعیت فضایی سوزن مشخص میشود. از سوی دیگر میزان خمیدگی تیرک بیانگر فاصله سوزن از سطح است که با توجه به مشخص بودن موقعیت فضایی سوزن، موقعیت فضایی سطح تعیین میشود.
با تغییر پیوسته اختلاف ولتاژهای اعمالشده به پیزو الکتریک، سوزن سطح نمونه را جاروب[8] میکند و با مکانیسم یاد شده موقعیت تکتک نقاط سطح معین میشود و نتیجه در نمایشگر یک کامپیوتر بهصورت یک سطح سهبعدی رسم میشود. در میکروسکوپ AFMاز نیروی بین سوزن و نمونه در مد کاری نیروی ثابت برای تصویر برداری استفاده می شود ؛ بنابراین تنظیم نیروی مناسب در کیفیت تصویر بسیار اثر می گذارد.[9] وقتی میکروسکوپ نیروی اتمی از یک نمونه خشک با سرعت بالایی تصویر برداری می کند،تصاویر شفاف و واضح هستند ؛ اما در محیط مرطوب تصاویر به دست آمده مشوش خواهند بود. این اغتشاشات شدیدا به گرانروی سینماتیکی مربوط هستند. یک راه حل برای این مشکل اعمال یک نیروی بارگذاری به پروب پویشگر است؛ به طوری که این نیرو در جهت خلاف نیروی ایجاد شده در اثر چسبناکی بین پروب و سیال عمل کند.[10]
پی نوشت
[1] http://edu.nano.ir/paper/102
[2] چارلز پی. پول، فرانک جی. اون، مقدمه ای بر نانوتکنولوژی، ایمان فرح بخش، امین نعیمی، عبدالحسین موحدی، امیرجواد احرار، محسن مظفری، نیره صحتی،ص90 موسسه انتشارات یزد،1385.
[3] Work Function
[4] Local Density Of States
[5] «مروری بر فناوری AFM دریچه ای جدید به روی نانوزیست فناوری» فروه احیا،فضای نانو،1378.
[6] Tip
[7] Cantilever
[8] Scanning
[9] « اثرات ناخواسته در هنگام کار با میکروسکوپ پروبی روبشی»،مریم خسروی، فضای نانو،شماره22، ص33، 1388.
10] فضای نانو،شماره21، ص56، 1387.
منابع
http://edu.nano.ir/paper/102
چارلز پی. پول، فرانک جی. اون، مقدمه ای بر نانوتکنولوژی، ایمان فرح بخش، امین نعیمی، عبدالحسین موحدی، امیرجواد احرار، محسن مظفری، نیره صحتی،ص90 موسسه انتشارات یزد،1385
«مروری بر فناوری AFM دریچه ای جدید به روی نانوزیست فناوری» فروه احیا،فضای نانو،1378.
« اثرات ناخواسته در هنگام کار با میکروسکوپ پروبی روبشی»،مریم خسروی، فضای نانو،شماره22، ص33، 1388.
فضای نانو،شماره21، ص56، 1387.