بلند شدن قد کودکان با روش های طبیعی

افزایش قد کودکان در گرو داشتن یک رژیم غذایی سالم است. مصرف پروتیین،روی و کلسیم بطور منظم و کافی می‌تواند از کوتاه قد شدن کودکان پیشگیری کند. در ادامه به بررسی بیشتر این موضوع پرداخته می شود.
يکشنبه، 13 مرداد 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
بلند شدن قد کودکان با روش های طبیعی
قد بلند بودن یکی از معیارهای اساسی زیبایی است. معمولا افراد در سنین بالاتر به روش‌های متفاوتی برای رسیدن به قد ایده‌آل خودشان روی می‌آورند در صورتیکه این روش‌ها یا عوارض به همراه دارد و یا اثرات آن‌ها کوتاه مدت و موقتی است. اگرچه بلند قد بودن بیش از هر چیز دیگری یک امر موروثی است و به ژنتیک هر فرد بستگی دارد اما چنانچه کودکان و نوجوانان در سنین رشد موارد اصولی مثل داشتن تغذیه سالم را رعایت کنند می‌تواند تا حدودی به افزایش قد آن‌ها کمک کند. اگر دوست دارید فرزندتان حسرت همیشگی بلند قد بودن را در بزرگسالی نداشته باشد باید از تمامی راه های افزایش قد کودکان آگاهی داشته باشید.

خانواده‌ها همواره در مورد افزایش قد کودکان و نوجوانانشان نگران هستند خصوصا اگر فرزندشان نسبت به همسن و سال خود کوتاه‌تر باشد. منظور از کوتاهی قد آن است که در یک کودک، اندازه قد در شرایط یکسان از نظر جنس، سن و نژاد از سایر کودکان کوتاه‌تر باشد. راه‌هایی بسیار ساده‌ و ارزانی (مانند تغذیه مناسب) برای کمک به رشد قدی بچه‌ها وجود دارد که متاسفانه به دلیل بی‌اطلاعی به آن توجهی نمی‌شود. در عوض تا دلتان بخواهد درمان‌های هورمونی گران‌قیمت در میان مردم رایج می‌شود. اما فکر می‏‌کنید این درمان‌ها تا چه حد می‌تواند معجزه کند؟ مطالعات جدید نشان داده اغلب کودکان کوتاه قدی که با هورمون رشد درمان می‌شوند، حدود ۵ تا ۷ سانتی‌متر به قدشان اضافه می‌شود؛ با این وجود بیشتر این بچه‌ها - که کمبود هورمون رشد هم ندارند - در نهایت کوتاه‌تر از همسالان خود می‌مانند.


رشد قد به چه عواملی بستگی دارد؟

دانشمندان معتقدند رشد قدی کودک به عوامل هورمونی و ژنتیکی وابسته است و به همین دلیل نباید از درمان هورمونی انتظاری غیرواقعی و بیش از حد داشت. لازم است بدانید هورمون رشد در غده‌ای به نام هیپوفیز ساخته می‌شود و اگر کم باشد می‌تواند موجب عقب‌ماندگی رشد و کوتاهی قد و به تاخیر افتادن بلوغ شود. یادتان باشد اگر چه هورمون رشد، قد را بلند می‌کند اما در عوض بلوغ را جلو انداخته و در نتیجه باعث کوتاه شدن دوره رشد و بسته شدن زودرس انتهای استخوان‌های دراز شده و درنهایت ممکن است موجب محدود شدن رشد و کوتاهی قد شود.


میزان افزایش قد کودکان در سنین مختلف رشد

بچه‌ها به صورت نرمال از بدو تولد تا ۱۲ ماهگی حدود ۲۳ تا ۲۸ سانتی‌متر به قدشان افزوده می‌گردد. در حالی که در سنین ۱ تا ۳ سالگی فقط ۵-۷ تا ۱۳ سانتی‌متر افزایش قد دارند. در اکثر کودکان ۶ تا ۱۸ ماهه، مقدار رشد به صورت نوسانی بالا و پایین می‌رود. اما با رسیدن کودک به سن ۲۴ ماهگی، نمودار رشد او نظم ثابتی به خود می‌گیرد و رشد بدون نوسانات قابل مشاهده‌ای طی می‌گردد.

از ۳ سالگی تا زمان بلوغ، سالانه ۴-۵ تا ۷ سانتی‌متر به قد کودک افزوده می‌شود. زمانی که سن کودک به زمان شروع بلوغ نزدیک می‌شود، مقدار افزایش قد به ۴ سانتی‌متر در سال می‌رسد. به محض شروع سن بلوغ، دوران جهش رشد شروع می‌گردد که در آن زمان رشد قدی به حداکثر سرعت رشد یا به عبارتی به قله‌ رشدی می‌رسد.


پیشگیری و درمان

برای این که کودکان به اختلالات قد و رشد دچار نشوند باید آزمایشات طبی و معاینات و ارزیابی رشد و وزن کودک را به صورت منظم انجام داد و باید شرایطی به وجود آید که مشکلات روحی و روانی کودک و مادر به حداقل برسد و در صورتی که از تغذیه مناسب برخوردار نیستند برنامه غذایی مناسبی برایشان تهیه شود.

استفاده از لبنیات، حبوبات، میوه و به ویژه سبزیجات که تهیه آن مستلزم هزینه زیادی نیست بسیار ضروری است. در ماه‌های اول تولد و تا ۲ سالگی باید درباره رشد کودک، وزن و قد او حساسیت بیشتری نشان داد و او را با همسن و سال‌هایش مقایسه کرد. در صورت مشکوک بودن از نظر قد و سن و نژاد نسبت به سایر کودکان باید به پزشک مراجعه کرد تا به درمان کودک بپردازد.


نقش تغذیه در افزایش رشد کودکان و نوجوانان را جدی بگیرید

یکی از عوامل تاثیرگذار بر رشد قدی تغذیه است. ژاپنی‌ها توانسته‌اند با تغذیه سالم، متوسط قد جوانانشان را افزایش دهند. در کشور ما مصرف بی‌رویه نوشابه، چیپس، پفک و کاکائو باعث کاهش ۴ سانتی‌متری قد نسل جدید شده است. به طور کلی گنجاندن موارد زیر در تغذیه روزانه کمک شایانی به افزایش قد کودکان خواهد داشت:


روی

تحقیقات اخیر اذعان می‌دارد که مصرف روی به مقدار کافی موجب رشد قدی مناسب خواهد شد، در خاورمیانه و خصوصا ایران مصرف کم روی موجب کوتاه‌قدی و قدرت جنسی پایین مردان جوان می‌شود. بنابراین توصیه متخصصان تغذیه برای نوجوانان، مصرف روزانه ۱۵۰ گرم گوشت، نصف تا ۱ لیوان حبوبات پخته، ۲ تا ۳ لیوان شیر و لبنیات دیگر به همراه سبزیجات فراوان است. به گفته پزشکان، استفاده از تخم مرغ در رژیم غذایی افراد بهترین ماده غذایی برای پیشگیری و درمان عارضه کمبود روی است و تا حدودی می‌تواند مشکل کوتاهی قد کودکان را با این ماده مرتفع کرد. بد نیست بدانید تمام ذخیره روی موجود در تخم مرغ در زرده آن وجود دارد و این ماده حیاتی موجود در زرده تخم مرغ با پختن از بین نمی‌رود و ساختمان آن حفظ می‌شود.


پروتئین

در میان مواد مغذی مصرف به اندازه پروتئین‌ها و املاح بسیار اهمیت دارد. یک نوجوان باید پروتئین مورد نیازش را هر روز و به خصوص چند مرحله در طول روز دریافت کند. بهتر است پروتئین مصرفی از منابع پروتئین حیوانی باشد مثل گوشت گوسفند و گاو ، مرغ و ماهی ، تخم مرغ و شیر.


کلسیم

در میان املاحی که برای رشد قدی لازم هستند کلسیم ، فسفر ، منیزیم ، روی و فلوئور از اهمیت ویژه برخوردار هستند. منابع کلسیم شامل: لبنیات مثل شیر ، ماست ، پنیر خامه و بستنی است. فسفر و منیزیم در گوشت و دیگر منابع پروتئین و حبوبات فراوان است. فلوئور نیز در آب موجود است و آب مصرفی بایستی محتوی ppm 1 فلوئور باشد.

برخی از کارشناسان بر این باورند نوجوانانی که در سن رشد قرار دارند و رشد قدی آن‌ها خوب نیست، می‌توانند با مصرف مکمل ویتامین‌ها و املاح و آهن، رشد قدی‌شان را بهبود بخشند. با این حال این مکمل‌ها نمی‌توانند به جای مواد غذایی تازه و پرخاصیت مصرف شوند. پزشکان مصرف هفته‌ای یک بار جگر و دو بار غذای دریایی و نیز آجیل‌هایی نظیر بادام، بادام زمینی و گردو و مواد حاوی روی را برای افزایش قد کودکان و نوجوانان توصیه می‌‏کنند.


ورزش را فراموش نکنید

یک نکته بسیار مهم در افزایش قد کودکان و نوجوانان، انجام فعالیت‌های ورزشی است. هر چه تحرک ما بیشتر باشد گردش املاح استخوانی بیشتر خواهد بود و این مساله به رشد قدی کمک خواهد کرد. ورزش‌هایی مثل بسکتبال، والیبال، شنا، بدمینتون و تنیس برای کمک به افزایش قد بسیار مفید‌ند.


منبع: سایت ستاره


نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.