آشنایی با نکات مراقبت های پیش از بارداری

مراقبت های پیش از بارداری برای جلوگیری از به دنیا آمدن نوزادان بیمار یا ناقص و همچنین محافظت از جان و سلامتی مادر در دورۀ بارداری بسیار ضروری است و اصول ویژه ای دارد که در این مقاله به آن ها خواهیم پرداخت.
چهارشنبه، 16 مرداد 1398
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: کیمیا صادقی گرمارودی
موارد بیشتر برای شما
آشنایی با نکات مراقبت های پیش از بارداری

مراقبت های پیش از بارداری چیست و چرا اهمیت دارد؟

داشتن دورۀ بارداری سالم یکی از مهم ترین مراقبت های بارداری برای داشتن یک زایمان سالم است. داشتن مراقبت های پیش از بارداری احتمال داشتن یک بارداری سالم را افزایش می دهد. مراقبت های بارداری حتی پیش از شروع آن می تواند با مراجعه به پزشک متخصص و آغاز کردن فرایندهای پیش زمینۀ درمانی آغاز شود و توصیۀ همۀ متخصصان هم همین است.
 

برای تکمیل مراقبت های پیش از بارداری چه کارهایی باید انجام داد؟

زنان و مادران می توانند با مراقبت های بارداری زیر، یک بارداری سالم و پر نشاط را تجربه کنند:

1- پزشک متخصص طبق اصول مراقبت های پیش از بارداری، باید برنامۀ کاملی برای سبک زندگی زن تدارک ببیند.

2- بهتر است زنان مصرف روزانۀ اسید فولیک را که یک از ویتامین های ضروری گروه B در دورۀ آمادگی برای بارداری است به حداقل 400 میکرو گرم در روز افزایش دهند.

3- توصیۀ مراقبت های پیش از بارداری توسط پزشک متخصص، باید بر طبق به روز ترین یافته ها و نتایج پزشکی در زمینۀ مراقبت های بارداری انجام شده باشد.

4- اگر زن مبتلا به بیماری دیابت و سایر بیماری های مشابه است، حتماً باید کنترل شود.

5- زن در دورۀ مراقبت های پیش از بارداری باید اکیداً از مصرف کردن دخانیات، نوشیدن الکل و استفادۀ خودسرانۀ انواع داروها خودداری کند.

6- یکی از مهم ترین مراقبت های بارداری که اگر انجام نشود می تواند در دورۀ بارداری خطر آفرین و مشکل ساز بشود، کنترل کردن وزن و رسیدن به یک وزن متعادل و استاندارد است.

7- یکی از چیزهایی که پیش از بارداری باید بدانید این است که سابقۀ سلامت و بیماری در خانوادۀ شریک زندگی شما و خودتان تا چه میزان بوده است.

8- اگر اضطراب، افسردگی و یا سایر مشکلات مربوط به اعصاب و روان دارید، در دورۀ مراقبت های پیش از بارداری باید آن را کنترل کنید و از روان درمانگر مراقبت های بارداری کمک بگیرید.

9- در دورۀ مراقبت های بارداری بسیار ضروری است که از هر گونه تماس با مواد سمی در محل کار یا خانه اجتناب کنید، چرا که می تواند خطر آفرین و آسیب زننده باشد.

10-  علاوه بر همۀ این موارد، بهتر است خود زنان نیز با خواندن کتاب های آموزشی، تماشای فیلم های آموزشی و مستند، صحبت با افراد مطلع و... آگاهی و اطلاعات خود را در زمینۀ مراقبت های بارداری افزایش دهند.
 

مراقبت های پیش از بارداری شامل چه اقدامات پزشکی ای می شود؟

1- معاینۀ کامل جسمی
2- بررسی میزان وزن و چربی
3- تهیه کردن نمونه هایی از ادرار
4- انجام انواع آزمایش های خون
5- انجام سونوگرافی های مرحله ای
6- بحث و گفتگو دربارۀ سلامتی مادر، سلامتی جنین و هر گونه سؤال دیگر دربارۀ بارداری و مراقبت های بارداری
 

مراقبت های پیش از بارداری چه مزایایی می تواند داشته باشد؟

کاهش یافتن میزان خطر عوارض حاملگی
تغذیه بر اساس یک رژیم غذایی سالم و بی خطر، ورزش کردن منظم و اصولی طبق توصیۀ پزشک مراقبت های بارداری، جلوگیری از قرار گرفتن در معرض مواد مضری مثل سرب یا پرتوهای مختلف، همه و همه می تواند به کم کردن خطر احتمال بروز مشکلات در دوران بارداری و ارتقای سلامت جنین یاری برساند. همچنین در مراقبت های پیش از بارداری، کنترل کردن شرایط موجود مادر، مانند میزان دیابت و یا فشار خون بالا از عوارض جدی آن جلوگیری خواهد کرد.
 
کاهش خطر مرگ جنین یا نوزاد
جالب است بدانید که ثابت شده است مصرف دود دخانیات و الکل در دورۀ مراقبت های پیش از بارداری و حین بارداری، خطر سندروم مرگ ناگهانی نوزاد را تا چندین برابر افزایش می دهد. مصرف الکل نیز می تواند منجر به بروز انواع ناهنجاری ها در بدن نوزاد، از جمله بروز ویژگی های غیر طبیعی در ناحیۀ صورت او بشود. از دیگر عوارض مصرف الکل در دورۀ مراقبت های بارداری می توان به ضعف حافظه، ناتوانی ها و عقب ماندگی های ذهنی، مشکلات قلبی و عروقی، مسائل کلیوی یا استخوانی و... در نوزاد اشاره کرد.
 
کاهش خطر ابتلای نوزاد به نقص لولۀ عصبی
با مصرف کردن 400 میکرو گرم اسید فولیک به طور روزانه و طبق اصول مراقبت های پیش از بارداری، خطر و احتمال ابتلای جنین به عارضۀ نقص لولۀ عصبی تا حدود 70 درصد کاهش خواهد یافت. با مراقبت های بارداری باید اطمینان حاصل کنید داروهایی که مصرف می کنید بی خطر است. داروهایی مانند دارو های آکنه و مکمل های گیاهی غذایی و... می تواند به جنین آسیب برساند و اگر مجبور هستید که این نوع داروها را برای یک دورۀ زمانی مشخص مصرف کنید، بهتر است مراقبت های پیش از بارداری و اقدام به بارداری را به تعویق بیندازید. 
 

مراقبت های پیش از بارداری دقیقاً چیست؟

مراقبت های بارداری به مجموعۀ خدمت ها و مراقبت هایی گفته می شود که یک زن بهتر است قبل از بارداری و اقدام به آن دریافت کند. این مراقبت ها معمولاً شانس ایجاد یک بارداری سالم و کم خطر را تا حدود بسیار زیادی افزایش خواهد داد. ویزیت های زود به زود و پی در پی پزشکی قبل و حین بارداری بسیار برای سلامت مادر و جنین ضروری است. طبق آخرین نتایجی که از تحقیقات انجام شده به دست آمده است، زن هایی که به دنبال مراقبت های پیش از بارداری نبوده اند، سه برابر بیشتر از سایر زنان نوزادان کم وزن به دنیا آورده اند. نبود مراقبت های بارداری حتی می تواند خطر مرگ نوزادان را نیز افزایش بدهد.
 

در رژیم غذایی مراقبت های پیش از بارداری چه موادی حضور دارند؟

فیبر
خوردن 10 گرم فیبر به صورت روزانه ضروری است و در موادی مثل انواع غلات، میوه ها و سبزیجات به وفور یافت می شود.

کاهش مصرف قند
مصرف قند و نوشیدنی های قند دار در مراقبت های بارداری باید بسیار کم شود تا خطر ابتلا به دیابت های بارداری نیز کاهش پیدا کند.
 
کاهش مصرف گوشت قرمز
مصرف گوشت های فراوری شده و چربی های حیوانی و کلسترول بیش از حد در دورۀ مراقبت های پیش از بارداری می تواند خطر ابتلا به دیابت بارداری را نیز افزایش دهد.
 
کاهش مصرف پروتئین های حیوانی
در این مراقبت ها بهتر است پروتئین های گیاهی را که در مغز آجیل ها فراون است، جایگزین مصرف پروتئین های حیوانی کنید.
 
آهن
دریافت مقدار کافی از آهن در دورۀ مراقبت های پیش از بارداری جلوی ابتلای مادر به کم خونی را خواهد گرفت. کم خونی عامل اصلی زایمان زودرس، سقط جنین و کم بودن وزن نوزاد متولد شده به شمار می آید.
 

واکسن های مخصوص در مراقبت های پیش از بارداری کدام است؟

ممکن است بعضی مادران بنا به توصیۀ پزشک متخصص خود، لازم باشد که واکسن هایی دریافت کنند. تزریق واکسن سرچه (سرخک آلمانی) و واکسن آبله مرغان (واریسلا) معمولاً قبل از بارداری انجام می شود، ولی از سایر واکسن های بهداشتی و تقویتی می توان در طول مراقبت های بارداری نیز در صورت تجویز پزشک متخصص زنان استفاده کرد.


منبع: www.nichd.nih.gov


مقالات مرتبط
نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.