به گفته متخصصین قلب، در حالی که میزان ایده آل نمک مصرفی در روز برای بزرگسالان، نباید بیش از 1500 میلیگرم باشد، بسیاری از بزرگسالان در روز بیش از 2300 میلیگرم سدیم مصرف مینمایند.
بنابراین، حالا شما میدانید که مصرف بیش از اندازه نمک در طول روز، برای بدن عوارضی به دنبال خواهد داشت. ما در اینجا از اثرات جانبی مصرف غذاهای شور خواهیم گفت:
آب کمتری مینوشید
همه شما فکر میکنید که بعد از خوردن مواد غذایی شور فقط آب مینوشید، زیرا همیشه گفته میشود این دسته از مواد، باعث تشنگی میشود. اگرچه ممکن است این احساس درست باشد، اما خوردن بیش از حد مواد غذایی شور در درازمدت، میتواند موجب نوشیدن کمتر آب شود. این اتفاق چگونه میافتد؟ طبق یک بررسی طولانیمدت در مورد تعادل سدیم، که در آن شرکتکنندگان مرد بین سالهای 2009 تا 2011 مورد بررسی قرار گرفتند، هرچه نمک بیشتری مصرف میکردند، آب کمتری مینوشیدند. گفته میشود این امر به این دلیل است که بدن آنها در حال ذخیره، صرفهجویی و تولید آب بیشتری بود و برای این که بدن این کار را انجام دهد، فرد به انرژی و سوخت بیشتری نیاز دارد که از مواد غذایی دریافت میکند، بنابراین این میتواند منجر به پرخوری شود. یک شیب واقعاً لغزنده!
ممکن است وزنتان زیاد شود
اگر از خوردن غذاهای شور لذت میبرید، به سمت بستههای پرکالری فروشگاهها خواهید رفت. محققان دریافتند که مصرف نمک اضافی میتواند شما را به خوردن غذاهای چرب بیشتر، مشتاق کند.
احساس نفخ میکنید
مصرف هر روزه غذاهای شور میتواند منجر به ایجاد نفخ شود، زیرا بدن شما آب را حفظ میکند. یک مطالعه در ژورنال ژنتیک نشان داد نفخ در افرادی که رژیم غذایی با سدیم بالا میل میکنند در مقایسه با افرادی که رژیم کمسدیم مصرف میکنند بیشتر است. وقتی نفخ دارید، احساس ناراحتی میکنید و در برخی موارد ممکن است دچار درد شوید، پس مصرف وعدههای شور فایدهای ندارد.
پوستتان جوش میزند
شواهد زیادی وجود دارد که این ایده را تأیید میکند که رژیم غذایی و آکنه تأثیر مستقیمی بر یکدیگر دارند. یک مطالعه در این رابطه نشان داد که از 200 شرکتکننده، افراد دارای آکنه، در مقایسه با افراد بدون آکنه بیشتر از غذاهای شور مصرف میکردند.
به سردرد دچار میشوید
طبق یک مطالعه، از میان 400 نفر شرکتکننده، افرادی که غذاهایی با سدیم بالا میخوردند، یکسوم بیشتر از افرادی که غذاهای کمسدیم مصرف میکردند، سردرد داشتند. مطالعه دیگری این ادعا را نیز مورد تأیید قرار داد و دریافت که کاهش سدیم باعث کاهش سردرد در شرکتکنندگان میشود که همگی بیماران مسن و دارای فشارخون بالا بودند.
انگشتانتان متورم میشود
با خوردن غذاهای پرنمک، فقط نفخ شکم را احساس نمیکنید، بلکه اگر زیاد غذای شور مصرف میکنید انگشتان دست شما متورم میشود. همانطور که میدانیم هنگامی که نمک زیادی در جریان خون وجود دارد، ممکن است بدنتان در صورتی که تمام سدیم اضافی از طریق ادرار و توسط کلیهها دفع نشود، مایعات را حفظ کند. در این زمان است که احتباس آب و تورم در انگشتان شما اتفاق میافتد.1
مصرف زیاد نمک و سکته های قلبی
مقدار مصرف نمک با میزان شیوع سکته قلبی در جامعه مرتبط است. علاوه بر اینکه نمک باعث افزایش فشار خون می شود، به نظر می رسد به طور مستقیم و بدون اینکه اثری بر فشار خون داشته باشد، باعث سکته قلبی نیز می شود.
نمک و سرطان معده
کاهش مصرف نمک، خطر شیوع سرطان معده را کاهش می دهد. در مطالعه کشورهای مختلف در جهان، ارتباط نزدیکی بین مقدار مصرف نمک و تعداد افراد مبتلا به سرطان معده آشکار شده است. در مناطقی که مردم نمک کم مصرف می کنند، شیوع سرطان معده کمتر است.
ارتباط مصرف زیاد نمک و پوکی استخوان
نمک زیاد، کلسیم را از استخوان ها جدا می کند و باعث دفع آن از ادرار می شود. به همین دلیل باعث نازک شدن و پوکی استخوان می شود، در نتیجه با افزایش سن، استخوان ها به راحتی می شکنند. برای کاهش خطر پوکی استخوان، مصرف نمک باید کاهش یابد.
مصرف زیاد نمک و آسم
مصرف نمک زیاد، شرایط آسم را تشدید می کند، یعنی اگر مستعد ابتلا به آسم هستید، به طور غیرمستقیم، بیماری شما را وخیم تر می کند. مطالعات متعدد نشان داده اند که کاهش مصرف نمک، همراه با سایر عوامل درمانی آسم، در بهبود این بیماری موثر و مفید است.2
ناراحتی های معده
نمک طعام می تواند برای معده ویران کننده باشد. در حقیقت، مطالعات نشان داده اند که مقدار خیلی زیاد نمک ممکن است منجر به سرطان معده؛ چهارمین سرطان شایع دنیا شود. ریسک ابتلا به سرطان معده به خصوص در کشورهای در حال توسعه، جایی که مصرف افراطی نمک رایج است، بسیار بالاست. علاوه بر آن، مصرف بیش از حد نمک می تواند تقریبا باعث ناراحتی های معده نیز گردد.
امراض ناگهانی
یک مقاله چاپ شده در یکی از مجلات، جزئیات ارتباط سدیم کلرید و امراض ناگهانی را عنوان کرده است. در محیط های بالینی، مقدار زیاد سدیم کلرید نشان نشان از امراض ناگهانی در داخل ورید ها داشت. متقابلا کاهش شدید سدیم در فرآیند کم آبی نیز با خودی خود باعث این امراض می شود.اگر شما همواره به دستشویی می روید چه در روز و چه در شب، تکرر ادرار علامت کلیدی مصرف اضافی نمک است، اما آن مس تواند علامت تعداد دیگری از شرایط بدن نیز باشد، از صفرای بیش فعال گرفته تا عفونت دستگاه ادرار و دیابت نوع دو. در حالیکه که این موارد نگران کننده ای نیستند اما پزشک خود را ملاقات کنید اگر هر تغییری در عادات دفع ادرار خود پیدا کردید.
ممانعت از عملکرد کلیه
یک رژیم غذایی پر نمک می تواند در واقع عملکرد کلیه شما را آهسته تر کند. نمک زید می تواند مقدار باعث افزایش پروتئین در ادرار شما شود. افزایش پروتئین در ادرار شما یک عامل بسیار بالا برای بیماری کلیه است.
نمک چه نقشی در بدن دارد؟
نمک یکی از مواد ضروری برای سوخت وساز مواد غذایی در بدن، انتقال پیام های عصبی و کارکرد صحیح عضلات است. مصرف کمی نمک در زمان اسهال و استفراغ و یا فعالیت شدید بدنی و در هوای گرم ، سبب جبران املاح از دست رفته بدن می شود.
چه مقدار نمک بخوریم؟
مقدار مصرف روزانه نمک بر اساس توصیه سازمان بهداشت جهانی، پنج گرم است اما در کشور ما میزان مصرف نمک 2 تا 3 برابر این مقدار است.3پی نوشت:
1.www.hamshahrionline.ir
2.www.beytoote.com
3.www.namnak.com