بايدها و نبايدهاي تغذيه تحصيلي
تغذيه در دوران مدرسه از اهميت زيادي برخوردار بوده و توصيه ميشود که بچهها از همه گروههاي غذايي استفاده کنند اما در بيشتر آنها امتناع از خوردن برخي موادغذايي ديده ميشود که بهتر است به شکلي نامحسوس اصلاح شوند به اين ترتيب که:
• نخوردن گوشت: برخي از كودكان سنين مدرسه از خوردن گوشت امتناع ميورزند، در حالي كه مصرف گوشت به عنوان منبع عمده پروتئين باكيفيت آهن و روي حايز اهميت است. بنابراين توصيه ميشود گوشت چرخ شده در غذاهايي كه مورد علاقه كودكتان است به او داده شود مثل ماكاروني، كتلت، همبرگر، پيتزا و كباب.
•بيميلي به شير و لبنيات: در اين سنين به دليل رشد و استحكام دندان و استخوانها مصرف اين گروه ضروري است. اگر دانشآموز علاقهاي به خوردن شير ندارد ميتوان مقدار كمي پودر كاكائو (در حد يك قاشق مرباخوري در يك ليوان شير) به آن اضافه كرد. اضافه كردن كمي عسل به شير نيز ممكن است دانش آموز را به خوردن شير علاقهمند كند. ميتوان شير را به صورت غذاهايي مثل فرني و شير برنج به كودكان داد. يادتان نرود که افراط در خوردن شير نيز به اين دليل كه جايگزين ساير غذاهاي اصلي ميشود، كودك را در معرض خطر كمبود هاي تغذيهاي به خصوص كمبود آهن قرار ميدهد.
•زيادهروي در خوردن شكلات و شيريني: مصرف بيرويه شكلات و شيريني به اين دليل كه موجب بياشتهايي و سيري كاذب در كودكان ميشود و آنها را از مصرف غذاهاي اصلي باز ميدارد موجب اختلال رشدشان خواهد شد. از اين رو، بهتر است حداقل، در منزل از نگه داشتن شكلات و شيريني خودداري كنيد و به اين ترتيب، دسترسي دايميشان را به اين نوع مواد كاهش دهيد.
• استرس زياد: در اين دوران، اشتهاي كودك راهنماي خوبي براي دريافت انرژي و مواد مغذي مورد نياز است. استرس ناشي از رفتار اوليا و مربيان يا استرسهاي مربوط به امتحان ميتواند روي اشتهاي كودكان اثر بگذارد. اگر اين تاثير موقت باشد مشكلي ايجاد نميكند ولي ادامه بياشتهايي كودك ميتواند مشكلآفرين باشد. در اين صورت بايد با شناسايي و رفع مشكل به كودك كمك شود. گاهي اوقات استرس موجب زيادخواري كودك ميشود. بنابراين آموزش مناسب و مشاوره با كودكان ميتواند تا حدودي مشكل را كم كند. اما آموزش ديدن والدين نيز چندان بيتاثير نيست زيرا بچهها والدين را الگوي خود قرار ميدهند، به طوري که امتناع والدين از خوردن برخي از غذاها موجب ميشود كه كودكان نيز آن غذاها را نخورند.
پي نوشت ها :
*متخصص اپيدميولوژي تغذيه
منبع:www.salamat.com/م