خواص دارويي بنگ دانه
گياه شناسي:
تاريخچه:
تركيبات مهم:
مقدار آلكالوئيدها در ريشه اين گياه 0/16 درصد، در دانه ها 0/1 درصد و در برگ ها تا 0/08 درصد مي باشد. تركيبات مهم ديگر شامل رزين، تانن، موسيلاژ و آلكالوئيدهاي آپوآتروپين، آتروپين، كوسكوهيگرين، كلوين، اسكوپين، پيريدين، تروپين و اسكوپولين است.
همچنين، تركيبات ديگري از جمله اسيدبوتيريك، كومارين و گلوكوزيد تلخ هيوسي پيكرين در گياه وجود دارد.
داروشناختي و اثرات مهم:
در داستان هاي عربي «هزار و يك شب» از اين گياه ياد شده كه با قراردادن آن بر روي آتش نگهبانان را گيج و خاك آلود مي كردند.
همچنين، از عصاره آن جهت سفتي غدد پستان و درمان كارسينوما، سرطان پاروتيد و زخم هاي سرطاني استفاده مي شده است.
از چاي بنگ دانه نيز به عنوان پايين آورنده قند خون، ضد اسپاسم، ضد نفخ، خواب آور، گشادكننده مردمك چشم، مسكن و مخدر استفاده مي كردند.
اين گياه براي درمان آسم، برونشيت، سرفه و روماتيسم مفيد است. در هندوستان گاه از برگ گياه به همراه گنجا و پودر دانه ها براي تسكين دندان درد به صورت سيگار استفاده مي كردند. در روسيه از مخلوط بنگ دانه، مريم گلي و تاتوره به صورت سيگار براي تسكين آسم استفاده مي كنند.
از دانه هاي گياه جهت تهيه شياف براي دردهاي رحم استفاده مي شود. دانه هاي داراي خاصيت ضد درد و مخدر هستد و قرن ها مورد استفاده بوده اند. پس از استخراج مواد مخدر دانه ها، روغن، صمغ و رزين آن را جدا استفاده مي كنند.
در هوميوپاتي از تنتور اين گياه مي توان براي بهبود درد قفسه سينه، قطع قاعدگي، عفونت چشم، تب، نوعي كوري، التهاب روده باريك، خون دماغ و رفتار جنسي غيرعادي استفاده كرد.
سميت و عوارض جانبي:
بنگ دانه با توجه به وجود آلكالوئيدهاي بسيار سمي، ممكن است موجب مرگ گردد. علائم مسمويت شامل استفراغ، سردرد، افزايش بزاق دهان، تشنج و كما مي باشد. اين علائم با مصرف خوراكي و با كشيدن دود آن مي تواند ايجاد شود و در مراحل پيشرفته باعث مرگ گردد.
در موارد مسموميت آن از محلول خوراكي 4 درصد اسيد تانيك و گاه از كافئين و يا مرفين با احتياط استفاده مي شود.
طريقه و ميزان مصرف:
مهم ترين اثرات گزارش شده:
نكات قابل توجه:
2- با توجه به وجود چندين گونه هيوسياموس در ايران و گسترش آن در نقاط مختلف، لازم است همگان با اين گياه سمي آشنا باشند، چرا كه مسمويت هاي منجر به مرگ، به خصوص در كودكان كه علاقه زيادي به بازي با ميوه آن دارند، گزارش شده است.
3- شناسايي اين گياه براي عموم حداقل با دو مشخصه ميوه كوزه مانند آن (كه در بالا به پنج لبه نوك تيز ختم مي شود و همگي در يك طرف ساقه دارند) و گلبرگ هايي كه سطح آنها را شبكه ظريف بنفش رنگي پوشانده است (گل ها نيز در يك طرف ساقه قرا گرفته و در انتها مجتمع شده اند) و طبق تصوير رنگي ارائه شده آسان مي باشد.
4- گونه هايي از بنگ دانه در نواحي شمالي تهران و راه هاي شمالي ايران به خصوص در ارتفاعات كه مسيرهاي اصلي كوهنوردي و مسافرت عموم مي باشد، وجود دارد كه نسبتا زياد است و بايد مراقب بود.
5- در سال هاي اخير اسپري هايي از عصاره بنگ دانه در اروپا تهيه شده كه براي دفاع شخصي به خصوص خانم ها در برابر افراد مهاجم و مزاحم مورد استفاده قرار مي گيرد. اين اسپري مي تواند باعث گيجي و به هم خوردن تعادل فرد مهاجم گردد.
6- با اينكه در قديم از تنتور، برگ و دانه گياه به اشكال مختلف استفاده مي شد، ولي براي جلوگيري از مسموميت هاي خطرناك و منجر به مرگ بهتر است از داروهاي صنعتي اين گياه كه كاربردهاي فراواني دارد، با دستور پزشك استفاده شود.
منبع: نشريه دنياي تغذيه، شماره 91.
/ج