فتح الفتوح فتح المبین؛ افتخار رزمندگان

می‌گفت یادش به خیر، عیدی خوبی بود، امام دستور داد و رزمندگان از جان مایه گذاشتند، تا جایی موفق شدیم که امام خمینی(ره) پس از آن عملیات گفت: این یک فتح‌ الفتوح است.
دوشنبه، 21 اسفند 1391
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
فتح الفتوح فتح المبین؛ افتخار رزمندگان
فتح الفتوح فتح المبین؛ افتخار رزمندگان

 





 
می‌گفت یادش به خیر، عیدی خوبی بود، امام دستور داد و رزمندگان از جان مایه گذاشتند، تا جایی موفق شدیم که امام خمینی(ره) پس از آن عملیات گفت: این یک فتح‌ الفتوح است.
یکی از عملیات‌های موفقیت‌آمیز در دوران دفاع مقدس عملیات فتح ‌المبین در منطقه عملیاتی فکه بود که باعث پیروزی رزمندگان اسلام شد.

عملیاتی به بزرگی همت ایران

این عملیات بزرگ در منطقه‌ای به وسعت حدود ۲ هزار و۵۰۰ کیلومتر مربع انجام می‌شود. این عملیات با فرماندهی مشترک ارتش و سپاه با استعداد ۳۵ گردان ارتش و ۱۰۰ گردان از سپاه، جمعا به تعداد حدود صد هزار نفر نیرو صورت گرفت و در مقابل ارتش عراق از استعداد ۷ تیپ زرهی، ۲۰ تیپ پیاده، ۱۰ گردان توپخانه معادل با حدود ۸۰ هزار تا ۱۶۰ هزار نیرو برخوردار بود.
درنهایت عملیات با پیروزی قاطع نیروهای ایران و آزادسازی حدود ۲ هزار و۵۰۰ کیلومتر مربع از مناطق اشغال شده توسط عراق به پایان رسید. تلفات نیروهای ایران حدود ۳۰ هزار نفر و تلفات نیروهای عراق ۲۵ هزار نفر به علاوه ۱۵ هزار اسیر بود.

یازهرا، یازهرا

این عملیات بزرگ که در تاریخ دوم فروردین ماه سال61 در غرب دزفول آغاز شد با رمز «بسم‌الله القاصم الجبارین. یا زهرا(س)، یا زهرا(س)، یا زهرا (س)» آغاز شد.
این عملیات بزرگ در تاریخ دوم فروردین ماه سال 1361 در ساعت 30 دقیقه بامداد در غرب دزفول و شوش(بدون آتش تهیه) آغاز می‌شود.
اهداف این عملیات انهدام دشمن، آزادسازی ارتفاعات و مناطق جنوب کشور بود رزمندگان سپاه، بسیج و ارتش جمهوری اسلامی ایران با شنیدن رمز عملیات، از کمین‌ گاه‌ های خود خارج شده و راه رسیدن به دشمن را در پیش می‌گیرند.
برای این مهم چهار محور فجر، قدس، نصر و فتح در نظر گرفته می‌شود، در همان ابتدای عملیات، دو گردان از سپاه و دو گردان از ارتش بدون درگیری با دشمن، از خطوط مقدم نیروهای عراق گذشته و اقدام به دور زدن توپخانه‌ آن‌ها می‌کنند. رزمندگان اسلام چنان هوشیارانه و با احتیاط کامل از روی سنگرهای دشمن عبور می‌کنند که حتی دشمن متوجه آن‌ها نمی‌شود. بدین ترتیب رزمندگان خود را به نزدیک توپخانه عراق می‌رسانند. دشمن مشکوک می‌شود و در محور شمالی شروع به گلوله‌ باران و شلیک منور می‌کند. 90 دقیقه ساعت پس از آغاز حمله، فرماندهان توپخانه دشمن خبر می‌دهند که مورد حمله قرار گرفته‌اند و توپخانه آنان در حال سقوط است، ولی از فرماندهی جواب داده می‌شود هیچ علامتی که نشان از عملیات باشد، مشاهده نمی‌شود. بار دیگر مسئول توپخانه با التماس از فرماندهان رده بالا می‌خواهد که نیروی کمکی به محل اعزام دارند، ولی مجدداً مسئولان رده بالا این ادعا را به تمسخر گرفته و آن را ناشی از مصرف بیش از حد مشروبات الکلی می‌دانند. در خاتمه به توپخانه گفته می‌شود در جلوی شما چند گردان زرهی مستقرند و آن‌ها هیچ گزارشی مبنی بر حمله‌ ایرانی‌ها نداده‌اند، شما چطور ادعا می‌کنید که مورد حمله واقع شده‌اید؟ در ساعت یک و پنجاه دقیقه، اولین خاکریزهای دشمن سقوط می‌کند. هم چنین خمپاره ‌اندازهای دشمن واقع در ارتفاعات کوت‌ کابون محاصره شده و به تصرف در می‌آید.
دو ساعت بعد در ساعت و 2 و 9 دقیقه بامداد دقیقه به تمامی یگان‌ها در حالی که آتش تهیه وجود ندارد و دشمن نیز هم چنان در بی ‌خبری است، دستور سرعت عمل داده می‌شود. ده دقیقه بعد از دستور قرارگاه فرماندهی ایران، دشمن متوجه حمله سراسری ایران شده و به تمامی نیروهای خود دستور آماده‌ باش می‌دهد. در جبهه شمالی(قدس) با هجوم برق ‌آسای رزمندگان اسلام، مواضع دشمن سقوط می‌کند و تانک‌های آن‌ها از مهلکه می‌گریزند و فرصت مناسبی پیش می‌آید تا تحکیم مواضع موقتی انجام گیرد.

جبهه جنوبی سریع‌تر عمل کرد

در جبهه جنوبی (فتح) نیز با حمله سریع نیروها، ارتباط یگان‌های دشمن در منطقه قطع می‌شود و آن‌ها با سردرگمی به هر سو پراکنده می‌شوند تا از آتش رزمندگان اسلام در امان بمانند. در جبهه میانی(فجر) رزمندگان اسلام(سه‌ راه) شلیبیه را محاصره می‌کنند و پس از نبردی سنگین، مواضع دشمن سقوط کرده و فرصت نفوذ به عمق مواضع دشمن فراهم می‌آید. در جبهه شمال شرقی منطقه عملیاتی(نصر) عملیات با موفقیت صورت می‌گیرد و فرماندهان بعثی بدون مقاومت جدی از مهلکه فرار می‌کنند. بدین ترتیب نیروهای عراقی از هر سو مورد هجوم قرار می‌گیرند و مواضع آن‌ها یکی پس از دیگری سقوط می‌کند. عراقی‌ها برای چندمین بار با توپخانه‌های خود تماس می‌گیرند تقاضای اجرای آتش می‌کنند، اما از آتش توپخانه خبری نمی‌شود. صدای تکبیر رزمندگان اسلام چنان رعبی در دل عراقی‌ها می‌افکند که گروه گروه تسلیم می‌شوند. آرپی‌ جی‌ زن‌ها و شکارچیان تانک با اقدامات متهورانه خود، حماسه‌ای فراموش نشدنی خلق می‌کنند.

دشمن تا بن دندان مسلح

دشمن در این عملیات قوای بسیار زیادی داشت و استعداد زیادی برای مقابله با ایران داشت در این قوا حضور گردان‌ها و تیپ زرهی بسیار به چشم می‌خورد.
مسئولیت پدافند از منطقه غرب دزفول به عهده دو لشکر 10 زرهی و یک مکانیزه ارتش عراق بود و به تناسب میزان هوشیاری دشمن و آگاهی از عملیات نیروهای ایران، براستعداد آن‌ها افزوده می‌شد. در مجموع، تمامی یگان‌هایی که قبل از شروع عملیات، در منطقه مستقر بودند؛ و نیز تمام یگان‌هایی که حین عملیات وارد منطقه شدند، عبارت بودند از
لشکر 10 زرهی؛ شامل: تیپ‌های 17، 42، 51 و 60 زرهی، تیپ 24 مکانیزه، تیپ‌های 55، 99، 423 و 505 پیاده، لشکر یکم مکانیزه؛ شامل تیپ‌های 34 و 51 زرهی، تیپ‌های یک و 27 مکانیزه، تیپ‌های 93، 96، 109 و 426 پیاده، لشکر سوم زرهی شامل تیپ‌های ششم و 12 زرهی، تیپ 8 مکانیزه، لشکر ششم زرهی؛ شامل تیپ 25 مکانیزه، لشکر 9 زرهی؛ شامل، تیپ 14 مکانیزه و تیپ‌های 35 و 43 زرهی، لشکر 7 پیاده، شامل: تیپ‌های 19 و 38 پیاده، یگان‌هایی با ماموریت های ویژه تیپ‌های 10، 11، 12، 13، 14، 15، 19، 603، 604، 605، تیپ‌های مستقل تیپ مکانیزه گارد ریاست جمهوری، تیپ 10 زرهی، تیپ‌های 91 و 92 پیاده و تیپ 5 گارد مرزی، کماندو 9 گروهان، توپخانه، 4 گردان از لشکر 10، 4 گردان از لشکر 1، 3 گردان از لشکر 3، گردان 217بود که همگی نشان از استعداد بسیار زیاد عراق در این منطقه برای مقابله سخت با لشکر اسلام دارد.

رزمندگان سرافزار و دلیر

قرارگاه مرکزی کربلا با فرماندهی مشترک نیروی زمینی ارتش و سپاه پاسداران، هدایت کلی عملیات را بر عهده داشت که چهار قرارگاه فرعی زیر تحت امر آن بود قرارگاه قدس هدایت نیروهای ارتش، تیپ 84 پیاده خرم آباد با سوم گردان، تیپ دوم زرهی لشکر 92 زرهی اهواز با 3 گردان، سپاه، تیپ 41 ثارالله علیه السلام با شش گردان، تیپ 14 امام حسین علیه السلام با 9 گردان، عناصری از سپاه ایلام بود.
در این عملیات قرارگاه نصر هدایت نیروهای ارتش تیپ‌های یکم، دوم و سوم از لشکر 21 پیاده حمزه با 10 گردان، تیپ 58 ذوالفقار با 4 گردان، سپاه: تیپ 27 محمد رسول الله (ص) با 9 گردان، تیپ هفت ولی عصر (عج) با 9 گردان را برعهده داشت.
در منطقه‌ای دیگر از این عملیات قرارگاه فجر هدایت نیروهای ارتش لشکر 77 پیاده خراسان با 3 تیپ، سپاه تیپ 33 المهدی (عج) با شش گردان، تیپ 46 فجر با پنج گردان، تیپ 17 علی ابن ابی طالب(ع) با شش گردان امام سجاد(ع) با 11 گردان را برعهده داشت.
در قرارگاه فتح هدایت ارتش تیپ یکم لشکر 92 زرهی، تیپ 55 هوابرد، تیپ 37 زرهی شیراز و سپاه تیپ 25 کربلا، تیپ هشت نجف با هشت گردان حضور داشت.
در مجموع حدود 100 گردان از سپاه و 35 گردان از ارتش در عملیات شرکت کردند و هم چنین واحدهایی از توپخانه، هوانیروز و نیروی هوایی ارتش، مهندسی جهاد سازندگی و مهندسی سپاه و ارتش، پشتیبانی عملیات را بر عهده داشتند.

مرحله دوم عملیات فتح المبین دو روز بعد

ساعت یک بامداد چهارشنبه چهارم فروردین مرحله دوم عملیات فتح با کلمه رمز «یا زهرا» آغاز شد و نیروهای ایران اسلامی در اولین ساعات شروع عملیات، تلفات سنگینی بر قوای دشمن وارد آوردند و به مواضع او در جبهه های غرب شوش و دزفول دست یافتند.
در این مرحله از عملیات تنگه رقابیه و ارتفاعات میشداغ پاک‌سازی شد. تعداد 4 هزار موشک و 13 دستگاه کاتیوشا به دست رزمندگان اسلام افتاد و 20 قبضه توپ سالم به غنیمت گرفته شد و تیپ 96 ارتش عراق از هم پاشید و فرماندهان تیپ‌های 96 و 60 همراه با چند تن از افسران ارشد آن‌ها به اسارت در آمدند. مجموعه اسرای شمارش شده تا مرحله دوم عملیات از مرز 6 هزار نفر گذشت.

مرحله سوم عملیات فتح المبین سه روز بعد

در سومین مرحله عملیات فتح بزرگ «فتح المبین» مهم‌ترین مواضع حیاتی دشمن در غرب شوش و دزفول فتح شد. این مرحله از عملیات که ادامه عملیات فتح محسوب می‌شد، ساعت 22 و 30 دقیقه شب شنبه 7فروردین با نام فتح المبین و با کلمه رمز «یا زهرا» در شمال غربی شوش آغاز شد و رزمندگان ایران اسلامی موفق شدند ضمن انهدام سه تیپ رزمی عراق، حدود 5 هزار تن دیگر از قوای دشمن را به اسارت در آورند.
در این عملیات سنگین که پیروزی عظیمی برای جمهوری اسلامی ایران محسوب می‌شد، مهم‌ترین پایگاه‌های کنترل و دفاع هوایی ایران و حساس‌ترین مواضع حیاتی دشمن در غرب شوش و دزفول از اشغال عراقی‌ها خارج شد و حدود 70 تانک و نفربر به دست قوای اسلام افتاد.
رزمندگان ایران مرکب از دلاورمردان ارتش جمهوری اسلامی، جان برکفان سپاه و بسیج با شکستن نخستین خطوط دفاع دشمن پایگاه های رادار و سایت چهار و پنج واقع در حوالی منطقه ابوصلیبی خات را به محاصره در آوردند.
تعداد هواپیمای سرنگون شده دشمن از آغاز عملیات فتح تا پایان مرحله‌ی سوم عملیات به 14 فروند رسید. در این عملیات تیپ‌های یک پیاده مکانیزه، تیپ پیاده 93 و تیپ 10 نیروهای ویژه‌ی ارتش عراق به کلی متلاشی و اکثر نفرات این سه تیپ کشته، زخمی و یا به اسارت ارتش اسلام درآمدند و علاوه بر نابودی تعداد بسیار زیادی تانک و نفربر، خودرو و مهمات، ده‌ها دستگاه تانک، نفربر و خودرو ارتش متجاوز عراق به همراه مقادیر قابل توجهی مهمات به دست رزمندگان ایران اسلامی افتاد. طی این عملیات هزاران تن از قوای عراق به اسارت درآمدند.

مرحله چهارم عملیات فتح المبین فردای مرحله سوم

در چهارمین مرحله عملیات که سحرگاه روز یکشنبه 8 فروردین با نام فتح و با کلمه رمز «یا زهرا» آغاز شد رزمندگان غرور آفرین ایران اسلامی موفق شدند با عملیات برق آسا و کوبنده خویش مناطق سندال، چنانه و عین خوش (پادگان ارتفاعات عین خوش)، دشت عباس، امام زاده عباس، ارتفاعات تینه و ابوقریب، واوی، و ارتفاعات بسیار مهم و استراتژیک دوسلک (مرکز فرماندهی و تدارکاتی دشمن) در منطقه برغازه را به تصرف در آورند.
هم چنین بعد از ظهر همان روز، تیپ‌های 421 و 96 ارتش عراق پس از عملیات رزمندگان افتخارآفرین ایران اسلامی به طور کامل متلاشی و کلیه نفرات این دو تیپ کشته، مجروح و یا اسیر شدند.
در این مرحله از عملیات مناطق دشت عباس و امامزاده عباس در شمال غربی منطقه شوش و منطقه عین خوش از وجود تجاوزگران عراقی پاک سازی و به کنترل کامل نیروهای ایرانی درآمد و تعداد اسرای شمارش شده‌ی دشمن تا پایان مرحله چهارم عملیات فتح به بیش از 15 هزار تن رسید.
هم چنین در این مرحله صدها تن از قوای دشمن به هلاکت رسیدند، تعداد 200 دستگاه خودرو، هشت دستگاه تانک به همراه مقادیر بسیار زیادی سلاح‌های سبک و مهمات به غنیمت سپاهیان سلحشور اسلام در آمد و ضمناً تعداد هواپیماهای سرنگون شده دشمن به 18 فروند رسید.
ارتفاعات تینه که از بزرگ‌ترین حوضچه های نفتی شمال خوزستان می‌باشد از وجود نیروهای دشمن پاک شد و چاه‌های نفت ابوقریب به کنترل کامل رزمندگان اسلام در آمد.
آنچه در این عملیات بسیار حایز اهمیت است آن است که امام خمینی(ره) پس از پیروزی کامل در این عملیات آن را فتح‌الفتوح نامید و این نشان از اوج موفقیت در این عملیات است.
منبع: خبرگزاری فارس



 

 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط