پرسش :

درباره روابط زناشويي در دوران بارداري توضیح دهید.


پاسخ :
در اين دوران، نيازهاي جنسي زنان و مردان به صورتهاي متفاوتي ممکن است ظاهر شود. بسياري از زنان طي ماههاي بارداري، محبت و ناز و نوازش را به روابط زناشويي ترجيح مي دهند. در عده اي نيز ممکن است در اثر تغييرات فيزيکي بدن و رضايت خاطر از اين تغييرات، علاقه به برقراري روابط بيشتر گردد.
مردها، غالباً تحت تأثير احساس ترس ناشي از امکان آسيب رساندن به جنين و يا همسر قرار داشته و خواه ناخواه تمايلات جنسي آنها کاهش مي يابد. از سوي ديگر، طي اين ماهها، زن براي مرد نوعي موجود روحاني و مقدس به حساب مي آيد و اين نيز خود از عوامل مؤثر درکاهش اين تمايلات محسوب مي گردد. در بعضي از مردها نيز نوعي احساس حسادت ناشي از اين امر که شايد ديگر همسرشان مانند قبل تنها به او تعلق ندارد و همه چيزش را وقف انديشيدن به فرزندش کرده، تأثير منفي مي گذارد.
سه ماهه اول بارداري که معمولاً همراه با حالت تهوع، احساس خستگي و ناراحتي هاي احتمالي ديگر است، پديدار گرديده احساس ناخوشايندي در زن باردار نسبت به خودش و از آنجايي که انرژي زيادي را صرف غلبه بر اين حالات مي کند، بر احساس او نسبت به همسرش تأثير گذاشته و ناخودآگاه علاقه چنداني به داشتن روابط جنسي ندارد.
گاه ترس از سقط جنين مانع بزرگ ديگري طي سه ماه نخست بارداري به شمار مي آيد.
جهت اطلاع بيشتر بد نيست بدانيد که اولاً سقط هاي ناگهاني، بالاخص در سه ماهه نخست، غالباً ناشي از وجود نوعي نقص در رشد تخمک بارور شده و يا هنجاري کروموزومي آن و همچنين غير طبيعي بودن حالت رحم است و علت آن به هيچ وجه داشتن روابط جنسي نيست.
ثانياً انقباضات رحمي ناشي از هيجانات روحي در زن باردار حتي تا ماه آخر هيچ صدمه اي به جنين وارد نمي آورد.
ثالثاً کيسه آب که در واقع محافظت از جنين را به عهده دارد، کاملاً محفوظ بوده و هيچ ميکروارگانيسم و يا اسپرمي قادر به نفوذ به درون آن نيست. بنابراين ترس از احتمال بروز عفونت رحم در اثر نزديکي و سرايت آن به جنين کاملاً بي مورد است.
در سه ماهه دوم با پايان سه ماهه نخست و پشت سرگذاشتن حالت تهوع و نيز ساير ناراحتي هاي احتمالي، زن باردار از روحيه بهتري برخوردار است. سلامت جسمي مادر همراه با احساس لذت بخش صاحب فرزند شدن بر تمايلات جنسي طرفين تأثير مثبتي مي گذارد. در اين مرحله، افزايش جريان خون در ناحيه لگن، عامل ديگري در افزايش اين تمايلات محسوب مي شود.
در سه ماهه آخر نيز چنانچه بارداري با مشکل خاصي مواج نبوده و همه چيز طبيعي و نرمال است، روابط زناشويي مي تواند همچنان ادامه داشته باشد، اما در صورت مشاهده و ورم زياد، خستگي مفرط و يا اضطراب و نگراني طبيعي است که علاقه به برقراري اين روابط تا حدي کاهش مي يابد.
همچنين در صورت مشاهده خونريزي هر چند کم يا هرگونه ترشحات ديگري از کيسه آب، بايستي سريعاً با پزشک معالج مشورت کرده و از داشتن هرگونه روابط جنسي بپرهيزيد.
بر طبق نتايج به دست آمده از بررسيهاي محققين دانشگاه شيکاگو:
بين زايمان هاي زودرس ناشي از پاره شدن غشاء کيسه آب و روابط زناشويي درآخرين ماه بارداري (چهار هفته آخر)، رابطه بسيار نزديکي وجود دارد.
توجه داشته باشيد در صورت وجود انقباضات پي در پي و بيش از حد در ناحيه رحم، وجود هر گونه مشکلي در فرم طبيعي رحم ( که در اين صورت پزشک متخصص زنان شما را در جريان آن قرار خواهد داد.) و نيز عفونتهاي قارچي ( پس از درمان با داروهاي تجويز شده، روابط زناشويي را مجدداً مي توان به طور طبيعي ادامه داد.) از داشتن روابط زناشويي منع مي گرديد.
منبع:کتاب کودک من
نسخه چاپی