دوشنبه، 31 فروردين 1394

پرسش :

چرا پيامبر اسلام(ص) براي خلافت امام علي (ع) اقدامي صريح و واضح نكرد؟

پاسخ :
پيامبر (ص) در خصوص ولايت امام علي (ع) صريحاً اقدام نمود . شيعيان باور دارند كه پيامبر (ص) در جريان غدير رسماً علي (ع) را به عنوان رهبر و جانشين خود معرفي نمود: «من كنت مولاه فهذاعلي مولاه...» (1) اين اقدام پيامبر در پي دستور خداوند صورت گرفت، زيرا خداوند دستور داد كه پيامبر علي (ع) را به عنوان رهبر مسلمانان معرفي نمايد: «اي پيامبر آنچه از طرف پروردگارت بر تو نازل شده است برسان و اگر نكني رسالت او را انجام نداده اي ...».(2)
البته اقدامات پيامبر (ص) درخصوص رهبري امام علي (ع) تنها در جريان غدير صورت نگرفت، بلكه آن حضرت جريان ولايت امام را در مناسبت هاي مختلف مطرح نمود. پيامبر (ص) با بيان فضايل و ويژگي هاي علي (ع) بستر و زمينه رهبري آن حضرت را فراهم كرد. پيامبر خطاب به علي (ع) فرمود: «آيا راضي نيستي كه نسبت تو به من، همچون هارون نسبت به موسي باشد؟ جز اينكه پس از من پيامبري نيست».(3) اين حديث كه در اصطلاح دانشمندان به آن «حديث منزلت» مي گويند تمام مناصبي كه هارون داشت براي علي (ع) ثابت كرد، جز نبوّت كه باب آن براي ابد بسته شد.(4)
پيامبر (ص) در حديث ثقلين همگان را به پيروي از قرآن و عترت فراخواند.(5)

پی نوشتها:
1 – پيام قرآن، ج9، ص 194.
2 – سوره مائده، آيه 77 ر.ك: تفسير نمونه، ج5، ص 4 به بعد.
3 – فروغ ولايت ، ص 117 – 118.
4 – همان.
5 – پيام قرآن، ج9، ص 94.
منبع:سایت انوار طاها