يکشنبه، 6 ارديبهشت 1394

پرسش :

آيا همه منابع تعداد ياران امام حسين عليه‌السلام در كربلا را 72 نفر نوشته‌اند يا قول ديگري هم هست؟

پاسخ :
تعداد ياران امام در كربلا بسيار متفاوت و به صورت‌هاي زير نقل شده است:
1. ششصد نفر:‌ متشكل از پانصد سواره و يكصد پياده. اين تعداد را «مسعودي» در «مروج الذهب» نقل كرده است.[1]
2. يكصد و چهل و پنج نفر: در روايتي از امام باقر عليه السلام نقل شده كه: تعداد ياران امام حسين(ع) در كربلا يكصد و چهل و پنج نفر بودند . از اين تعداد 45 نفر سواره و يكصد نفر پياده بودند.[2]
3. يكصد نفر: به نظر برخي تعداد ياران امام در كربلا حدود يكصد نفر بود.[3]
4. هفتاد و دو نفر: ابو مخنف تعداد ياران امام را 72 تن ذكر كرده است. اين لشكر كوچك امام متشكّل از 32 نفر سواره و40 نفر پياده بود.[4]
هر چند اين قول اخير توسط منابع بسياري مورد تاييد قرار گرفته و بسياري بر آن تاكيد كرده‌اند اما نمي‌توان به آن پايبند شد و بايد گفت تعداد ياران امام بيش از اينها بوده است. مويد اين سخن اسامي نام برده شده از شهدا در زيارت ناحيه مقدسه است. در اين زيارت‌نامه تعداد شهداء بيش از اين تعداد (72نفر) است.[5]

پی نوشتها:
[1] . مسعودي، مروج الذهب و معادن الجوهر، (تحقيق اسعد داغر، قم، دار الهجرة، چ دوم، 1409ق) ج3، ص61.
[2] . طبري، تاريخ الامم و الملوك، (محقق: محمد ابوالفضل ابراهيم، بيروت، روائع التراث العربي، بي‌تا) ج5، ص389.
[3] . طبري، تاريخ الامم و الملوك، ج5، ص392-393.
[4] - بَلاذُري، انساب الاشراف، (محققين: سهيل زكار و رياض زركلي، بيروت، دار الفكر، چ اول، 1417 ق)ج3، ص395؛ طبري، تاريخ الأمم و الملوك، ج5، ص422؛ شيخ مفيد، الارشاد، (تحقيق: موسسة آل ‌البيت(ع)، قم، المؤتمر العالمي لألفية الشيخ المفيد، چ اول، 1413ق)ج2، ص 95؛ دِيْنَوَرِي، الاخبار الطوال، (محقق: عصام محمد الحاج علي، بيروت، دار الكتب العلمية، چ اول، 1421 ق)ص 378؛ ابن‌اعثم، كتاب‌الفتوح، (محقق: علي شيري، بيروت، دار الأضواء، چ اول، 1411 ق) ج5، ص101؛ ابن‌اثير، الكامل في التاريخ، (تحقيق: مكتب التراث، بيروت، دار إحياء التراث العربي، چ چهارم، 1408ق)ج2، ص560؛ خوارزمي، مقتل الحسين، (محقق: محمد سماوي، نجف، مطبعة الزهراء، 1367 ق) ج2، ص4؛ ابن‌كثير، البداية و النهاية، (تحقيق: مكتب تحقيق التراث، بيروت، دار احياء التراث العربي و موسسة التاريخ العربي، 1413 ق) ج8، .
[5] . دائره المعارف تشيع، ج10، ص110، كلمه شهداي كربلا .
منبع:سایت انوار طاها