يکشنبه، 6 ارديبهشت 1394

پرسش :

چرا عزاداري براي امام حسين(ع) از اول محرم شروع مي شود در حالي كه شهادتش بعد از عاشوراست؟

پاسخ :
اولا: اين نحوه عزاداري از ائمه اطهار (عليهم السلام) انجام مي شود و آن بزرگواران نيز از ابتداي محرم شروع به عزاداري مي كردند چنانكه امام رضا (عليه السلام) مي فرمايند: كان أبي إذا دخل شهر المحرم لا يري ضاحكا و كانت الكآبة تغلب عليه حتي يمضي منه عشرة أيام فإذا كان يوم العاشر كان ذلك اليوم يوم مصيبته وحزنه وبكائه ويقول: هو اليوم الذي قتل فيه الحسين صلي الله عليه.
يعني: وقتي ماه محرم فرا مي رسيد در پدرم امام كاظم (عليه السلام) آثار شادي ديده نمي شد و همواره غمگين بودند، روز دهم، روز مصيبت و اندوه و گريه او بود و مي فرمود: در اين روز بود كه حسين (عليه السلام) را به شهادت رساندند. (1)
ثانيا: اينگونه نيست كه بعد از عاشورا و شهادت امام حسين (عليه السلام) عزاداري نشود يا كمتر شود بلكه اين عزاداري ها نه تنها تا آخر محرم بلكه تا اربعين امام حسين(عليه السلام) نيز ادامه دارد و در اربعين به اوج شكوه و عظمت خود مي رسد به طوري كه حتي گاها عزاداريهاي اربعين از ايام محرم هم بيشتر مي باشد. تا آنجا كه زيارت امام حسين (عليه السلام) در اربعين و اقامه عزا در كنار آن حضرت جزو نشانه هاي يك شيعه واقعي لقب مي گيرد. چنانكه در روايتي امام حسن عسكري (عليه السلام) بدان اشاره كرده و مي فرمايد: «علامات المؤمنين خمس: صلاةُ الإحدي و الخمسين، و زيارةُ الاربعين، والتـَختم في اليَمين، و تـَعفيرُ الجبين، و الجهر بِبِسم الله الرحمن الرحيم: علامات مؤمن پنج چيز است: اقامه پنجاه و يك ركعت نماز در شبانه روز (هفده ركعت واجب و سي و چهار ركعت نافله)، زيارت اربعين، انگشتر به دست راست كردن، جبين را در سجده بر خاك گذاشتن، در نماز بسم الله الرحمن الرحيم را بلند گفتن.»(2)

پي نوشتها:
1. امالي صدوق، ص 78 و بحار الانوار، ج 44 ص 284.
2. تهذيب الاحكام، شيخ طوسي، ج۶، ص۵۲؛وسائل الشيعه، شيخ حر عاملي، ج۱۰، ص۳۷۳، ح1
منبع:سایت انوار طاها