پنجشنبه، 11 مرداد 1397

امکان دسترسى به مقام عصمت

پرسش :

طبق عقاید اسلامى، آیا کسى مى‌تواند به مقام عصمت پیامبران و امامان علیهم السلام یا فوق آنان برسد؟

پاسخ :

از آنجا که منشأ عصمت «اراده و اختیار» آدمى است1؛ هر انسان صاحب اراده اى، مى تواند با ریاضت شرعى و تهذیب نفس، به مقام عصمت دست یابد. «عصمت» منحصر به پیغمبران و امامان معصوم علیهم السلام نیست2؛ چنان که حضرت مریم علیهاالسلام، حضرت فاطمه علیهاالسلام و مخلصینى دیگر3 ـ که نه نبى بودند و نه امام ـ به مقام شامخ عصمت دست یافته اند.

اما مقصود از عصمتِ پیامبران و امامان علیهم السلام، تنها عصمت از گناهان ـ آن هم پس از سنین متعارف بلوغ و تکلیف نیست ـ؛ بلکه عصمت از سهو و خطا و از زمان طفولیت را نیز در بر مى گیرد. روشن است چنین عصمتى در امت اسلام، منحصر در چهارده معصوم علیهم السلام است.4

با «تهذیب نفس» مى توان در آینده، مصون ماند و نیز ممکن است گذشته را با کفّارات و... جبران کرد؛ اما نمى توان آن را به گونه اى ترمیم نمود که نسبت به گذشته، عصمت تحصیل شود؛ چون نمى توان واقع شده را تغییر داد. بلى اگر انسانى بتواند قبل از بلوغ نیز در سایه تعلیم، تربیت، تهذیب و تزکیه به جایى برسد که در هنگام بلوغ نیز معصوم باشد عصمتش فراگیر خواهد بود.

اگر افرادى در مقام وقوع نیز به چنین مقام ویژه اى نایل آیند؛ براساس روایات و ادعیه، باز با هدایت و یارى پیامبران و امامان علیهم السلام به این مرتبه نایل مى شوند: «بکم فتح الله و بکم یختم».5 از آنجا که آنان منشأ خیر و سبب وصول آدمى به مراتب بالا ومقامات انسانى اند، باز در این جهت بر تمامى انسان هاى برتر، مقدم اند.6

زآنکه منبع او بُده ست این رأى را
سر امام آید همیشه پاى را
اى مقلد تو مجو پیشى بر آن
کاو بود منبع زنور آسمان7

پی‌نوشت‌ها:
1. حسن یوسفیان، پژوهشى در عصمت معصومان، تهران، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامى، چاپ اول، 1377، فصل سوم، صص 72 ـ 43.
2. عبدالله جوادى آملى، تفسیر موضوعى قرآن کریم، ج 9، صص 20ـ22؛ علامه طباطبایى، ولایت نامه، ترجمه همایون همتى، تهران، امیرکبیر، چاپ اول، صص 48 ـ 58.
3. علامه طباطبایى، المیزان، بیروت، مؤسسه الاعلمى للمطبوعات، ج 3، ص 205.
4. جزوه راه و راهنماشناسى، امیرکبیر، تهران: 1375، صص 675 و 676.
5. زیارت «جامعه کبیره».
6. انسان و خلافت الهى، صص 125 ـ 155.
7. مثنوى، دفتر سوم، ابیات 1548 و 1549.

منبع: راهنماشناسى، محمدرضا کاشفى، قم: نهاد نمایندگى مقام معظم رهبرى در دانشگاه‌ها، دفتر نشر معارف، چاپ هشتم، بهار 89.

در این زمینه حتما بخوانید:

آیا پیامبران در دوره کودکى نیز از عصمت برخوردارند؟ چرا؟

اگر عصمت پیامبران و امامان، موهبتى الهى است؛ چرا ما مشمول این عنایت نشدیم؟