شنبه، 24 شهريور 1397

ناخن جویدن در زمان اضطراب

پرسش :

من در حالت اضطراب و نگرانى ناخن‌هاى دست و پایم را - با اینکه درد شدیدى دارد - از ته مى‌کشم؛ مرا راهنمایى کنید.

پاسخ :
راه کارهاى زیر تأثیر به سزایى در درمان این بیمارى دارد:

1. سعى کنید با خود کنترلى، میزان و دفعات ارتکاب به این عادت را روز به روز کاهش دهید و با یادداشت نمودن آن، کاهش تدریجى آن را دنبال کنید.

2. زمان ها و موقعیت هایى که این حالت بروز مى کند، شناسایى کرده و در آن موقعیت ها خود را به اعمال و افکار دیگر (مانند مطالعه و کارهاى ظریف) مشغول سازید.

3. عوامل اضطراب و ناخن جویدن را شناسایى کرده و آنها را کاهش دهید و از صحنه زندگى حذف کنید. براى مثال اگر به هنگام شنیدن اخبار، این عادت بروز مى کند، در این موقع به کارهاى دستى (مانند خطاطى، بازى با قلم و تمرین خط و گفتن ذکر و شمردن آن به وسیله تسبیح و...) مشغول شوید و مدت زمان گوش دادن به اخبار را کاهش دهید.

4. اگر از به کارگیرى این دستورالعمل ناتوان و یا آن را کم تأثیر مى دانید، از دست کش و یا کیسه استفاده کنید به محض بروز این حالت، دست خود را در کیسه یا دست کش قرار دهید.

5. شخصى را بخواهید تا هرگاه مشاهده کرد شما به این عادت مشغول شده اید، دست شما را بگیرد و یا با یک روش آزار دهنده (مانند فشار دادن به دست شما) رفتار شما را کنترل کند. کافى است چندین روز این عمل را انجام دهید تا این عادت فراموش گردد.

6. هر روز به صورت مرتب ورزش کنید، به خصوص به هنگام صبحگاه.

7. هنگام ورزش چندین بار نفس عمیق بکشید و اکسیژن خون خود را افزایش دهید.

8. قرآن زیاد بخوانید و به صورت مرتب و منظم چند وعده در روز قرآن بخوانید.

9. ذکر «لاحول ولا قوة الا باللّه» را زیاد بگویید.

10. هنگام گفتن ذکر تسبیح در دست بگیرید و این ذکرها را با تسبیح بگویید.

11. سر انگشتان خود را با موادى تلخ و بدبو آلوده کنید که به محض گذاشتن در دهان تلخى و بوى بد آن شما را اذیت کند.

12. هنگام گوش دادن به درس یا تماشاى تلویزیون دست هاى خود را زیر چانه یا کنار گوش خود نگذارید؛ یا تسبیح دست بگیرید و دست هاى خود را مشغول کنید یا روى نشیمنگاه بنشید و دست ها را دور پاها درهم قفل کنید.

منبع: اختلالات رفتارى، ابوالقاسم بشیرى؛ نهاد نمایندگى مقام معظم رهبرى در دانشگاه ها، قم: دفتر نشر معارف، 1387.

در این زمینه حتما بخوانید:

علل ناخن جویدن در کودکان

ناخن جویدن و راه مبارزه با آن

راه‌های متوقف ساختن جویدن ناخن