چهارشنبه، 2 اسفند 1396

حکم گرفتن شیر بها

پرسش :

در بعضى از محیط ها، مرسوم است که خانواده عروس پولى را به عناوین مختلف (مانند شیربها) از داماد مى گیرند، حکم آن چیست؟

پاسخ :
همه مراجع: اگر آن را به عنوان جعاله در مقابل عمل مباحى دریافت کنند ـ مانند اینکه پدر یا برادر دختر براى وساطت، پول مى گیرند تا رضایت او را کسب کنند و یا اینکه خود داماد مبلغى را با رضایت کامل به آنان مى بخشد ـ در این صورت دریافت آن حلال است. اما اگر داماد آن را به عنوان بخشى از مهریه به دختر مى دهد و یا این که با میل و رضایت نمى دهد، بلکه براى این است که خانواده عروس مانع ازدواج آنان نشوند؛ در این صورت دریافت آن حرام است.[1]

پی‌نوشت‌:
[1]. فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 1497؛ امام، تحریرالوسیله، ج 2، فصل فى المهر، م 9؛ صافى، هدایة العباد، ج 2، فصل فى المهر 9 ؛ سیستانى، منهاج الصالحین، ج 3، م 300 و 301؛ نورى، استفتائات، ج 2، س 626 ؛ مکارم، استفتائات، ج 1، س 854 و 855 ؛ تبریزى، استفتائات، س 1628 و دفتر: بهجت، وحید وخامنه اى.

منبع: مجموعه پرسش‌ها و پاسخ‌هاى دانشجویى؛ دفتر بیست و یکم (احکام ازدواج، مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)، سید مجتبى حسینى، قم: دفتر نشر معارف، 1385.

مطالب مرتبط:

آیا شیربهایى که داماد به خانواده عروس داده است، مى تواند بعد از عقد باز پس گیرد؟

جهیزیه اى که پدر به دخترش داده؛ آیا مى تواند پس بگیرد؟

معناى باکره چیست؟

منظور از دختر بالغ رشیده چیست؟ معمولاً در چه سنى به این حد مى رسد؟

مقدار «مهرالسنه» را بیان کنید.

مهر المسمّى چیست؟

مهر المثل چیست؟