يکشنبه، 12 فروردين 1397

کودکم هنوز نسبت به مرگ پدرش عکس‌العمل نشان نداده، چه باید بکنم؟

پرسش :

به نظر می‌رسد، کودکم هنوز نسبت به مرگ پدرش عکس‌العمل نشان نداده است. این مدت، چه موقع سپری می‌شود؟

پاسخ :
زمان مشخص و دقیقی وجود ندارد. گاهی ممکن است هفته‌ها طول بکشد تا کودک علائم غم و اندوه را از خود نشان دهد. بدین معنی نیست که کودکتان تحت تأثیر قرار نگرفته است، چون ممکن است در ابتدا شوکه شود و نتواند احساساتش را بیان کند.

غم و اندوه، هم برای کودکان و هم برای بزرگ‌ترها در ابتدا به صورت حالت بهت‌زدگی یا شوکه‌شدن است، و به دنبال آن تکذیب و انکار این اتفاق و حسرت‌خوردن و غمگین‌بودن و افسرده‌شدن، عصبانیت، احساس گناه و بالاخره پذیرفتن و باورکردن آن است. مدت زمانی‌که هر مرحله طول می‌کشد با هم تفاوت دارد.

منبع: کودک شما (مجموعه پرسش و پاسخ از یک سالگی تا پیش دبستانی)، دکتر کارول کوپر، مترجم: ملیحه وفایی، ناشر: کتاب سعدی، چاپ اول (1384).

پرسش و پاسخ مرتبط:

اگر کودکم بعد از مرگ پدرش، رفتارش عوض شود و بدتر شود، چه کار می‌توانم بکنم؟

چگونه می‌توانم به کودکم که پدرش فوت کرده کمک کنم؟

چگونه به کودکم کمک کنم تا با مرگ پدرش کنار بیاید؟

پدرم بیمار است و ممکن است بمیرد. چگونه این موضوع را به کودکم بگویم؟

کودکم با سقط جنین یا مرده به دنیاآمدن نوزاد چگونه کنار بیاید؟

آیا اشکالی دارد که احساساتم را در برابر کودکم به علت مرگ نزدیکانم بروز دهم؟

آیا کودکان کم‌سن و سال باید در مراسم تدفین حضور داشته باشند؟

یک کودک در چه سنی می‌تواند مفهوم مرگ را درک کند؟

من و همسر قبلی‌ام به کودکم حرف‌های ضد و نقیض زده‌ایم. چه کار می‌توانم بکنم؟