يکشنبه، 17 تير 1397

در مورد یادگیری زبان توسط کودک، چه نکاتی را باید بدانیم؟

پرسش :

در مورد یادگیری زبان توسط کودک، چه نکاتی را باید بدانیم؟

پاسخ :

الگوی فراگیری زبان:

• در هفته ششم بدو تولد، نوزاد صداهای نامفهومی از خود درمی‌آورد.

• بین 2 تا 6 ماهگی، آغون واغون می‌کند و زیر لب می‌خندد، به ویژه هنگامی‌که به او توجه می‌کنید.

• کودک شما از 6 تا 12 ماهگی از بازی‌های آوازدار لذت می‌برد، چیزهایی را با خود بلغور می‌کند، و جویده جویده حرف می‌زند و صداهایی را ادا می‌کند.

• بین 12 تا 18 ماهگی کلمات یک‌بخشی را ادا می‌کند. هر کلمه‌ای را به تنهایی به کار می‌برد، اما ممکن است همان صدا یا کلمه را برای گفتن اسم چیز دیگری هم به کار ببرد. کودکانی که زبان مادری‌شان متفاوت است، صداهای مختلفی را ادا می‌کنند.

• بین 18 تا 24 ماهگی چیزهایی را تکرار می‌کند و می‌تواند بگوید «غذا» یا «آب می‌خواهم». کلمات را در جلمات کوتاه به کار می‌برد.

• بین 2 تا 2/5 سالگی می‌تواند جملات زیادی به کار ببرد. ابتدا ضمایر شخصی «من»، «به من» و «تو» را یاد می‌گیرد و سپس «او» را.

• بین 2/5 تا 3 سالگی جملات حداقل سه کلمه‌ای را ادا می‌کند و می‌تواند کارهای پیچیده و دشواری که از او خواسته می‌شود تا انجام دهد را بفهمد. 500 تا 1000 کلمه، البته با در نظرگرفتن حروف اضافه، می‌داند.

• بین 3 تا 4 سالگی، کنترل و تسلط بر زبان مادری‌اش را کامل می‌کند. یعنی دستور زبان را تکمیل می‌کند. اما تلفظ او هنوز ناقص است.

• بین 4 تا 5 سالگی دامنه لغات او گسترده‌تر می‌شود. از لحاظ مهارت درک و فهم و تلفظ او پیشرفت می‌کند. حروف الفبا را می‌داند و ممکن است بتواند بعضی از آن‌ها را بنویسد. صدای او هنوز بچه‌گانه به نظر می‌رسد، اما تا حالا دیگر باید بچه‌گانه حرف‌زدن را کنار گذاشته باشد.

منبع: کودک شما (مجموعه پرسش و پاسخ از یک سالگی تا پیش دبستانی)، دکتر کارول کوپر، مترجم: ملیحه وفایی، ناشر: کتاب سعدی، چاپ اول (1384).

پرسش و پاسخ مرتبط:

چه چیزی موجب پدیدآمدن تفاوت‌های مربوط به رشد کودک می‌شود؟

از لحاظ ذاتی دخترها با پسرها چه تفاوتی دارند؟

چرا کودکم هنوز حرف نمی‌زند؟ چه مشکلی می‌تواند پیش آمده باشد؟

چه موقع کودکم می‌تواند بخواند؟

آیا تلویزیون به رشد قدرت تکلم کمک می‌کند یا به تأخیر می‌اندازد؟

کودکم لکنت زبان دارد. چه می‌توانم بکنم تا او بتواند بهتر حرف بزند؟

چگونه می‌توانم جلوی کودکم را بگیرم تا از کلمات رکیک استفاده نکند؟

ما یک خانواده‌ی دوزبانه هستیم، آیا صحبت‌کردن کودکم به تأخیر می‌افتد؟

چه موقع کودکم می‌تواند کلمات را درست ادا کند؟

چگونه کودکم را تشویق کنم که حرف بزند؟