دوشنبه، 20 فروردين 1397

شیوع اضطراب امتحان

پرسش :

شیوع اضطراب امتحان چگونه است؟

پاسخ :
1- برخی مطالعات نشان داده اند که اضطراب امتحان با افزایش سن بیش تر می شود. به نظر می رسد اضطراب امتحان بین سنین 10 تا 11 سالگی شکل می گیرد و ثبات می یابد و تا بزرگ سالی ادامه می یابد.

2- رابطه ی منفی بین اضطراب و عملکرد تحصیلی برای زنان بالاتر از مردان است که در مورد مؤلفه ی نگرانی بیش تر از مؤلفه ی هیجان پذیری بوده است.

3- در امتحانات شفاهی تفاوت معنی داری بین دو جنس مشاهده نشده است.

4- اضطراب امتحان بیش ترین تأثیر منفی را در عملکرد در میان مردان دارای توانایی متوسط در مقایسه با مردان دارای توانایی بالا و پایین دارد، ولی در زنان بیش ترین تأثیر منفی اضطراب امتحان برای دختران دارای توانایی بالا نشان داده شده است، در صورتی که اضطراب بر عملکرد دختران دارای توانایی پایین تأثیر مثبت دارد.

5- بین نوع اضطراب امتحان (تسهیل کننده - بازدارنده) و جنس رابطه وجود دارد، به طوری که پسران بیش تر از دختران اضطراب امتحان تسهیل کننده دارند. پسران دارای اضطراب امتحان بالا در موقعیت استرس آمیز عملکرد ضعیفی نشان می دهند و دختران دارای اضطراب امتحان بالا بهتر عمل می کنند. برخی مطالعات حدود 20 درصد دانش آموزان را دچار اضطراب امتحان شدید و 16 درصد را دچار اضطراب امتحان متوسط اعلام کرده اند.

6- در یک مطالعه 15 درصد از دانشجویان آمریکا مبتلا به اضطراب امتحان شدید بودند، به نحوی که در عملکرد تحصیلی آن ها اثرات نامطلوبی گذاشته بود (هیل، 1984).

7- انجمن اضطراب امتحان آمریکا میزان اضطراب امتحان بالا بین دانش آموزان را 16 تا 20 درصد (شایع ترین آسیب دوران مدرسه) و میزان اضطراب امتحان متوسط را 18 درصد اعلام کرده است. میزان عملکرد دانش آموزان با اضطراب امتحان بالا حدوداً 12 درصد کم تر از دانش آموزان با اضطراب امتحان پایین است.
این دانش آموزان دچار توقف یا انسداد فکری هنگام امتحان می شوند. کارکرد حافظه و میزان آگاهی شان کاهش و میزان اشتباهات افزایش می یابد و نهایتاً سطح نمره ی امتحانات شان پایین می افتد.

8- در اغلب مطالعات انجام شده شیوع اضطراب امتحان را از 10 تا 30 درصد گزارش کرده اند.

9- در یک مطالعه در زاهدان (لشگری پور، 1384) شیوع اضطراب امتحان در دانش آموزان مقطع راهنمایی 42 درصد گزارش شد.

10- در یک بررسی در بین دانشجویان دانشگاه شهید رجایی 30 درصد دختران و 26 درصد پسران اضطراب امتحان داشتند.

منبع: اضطراب امتحان: پیامدها و راه های کنترل آن، نجف طهماسبی پور، تهران: نشر قطره، چاپ اول (1390).

در این زمینه بیشتر بخوانید:

تغذیه در افزایش بازده فکری و کاهش اضطراب امتحان چه نقشی دارد؟

والدین برای کاهش اضطراب امتحان فرزندشان بهتر است چه رفتارهایی داشته باشند؟

توصیه‌های مفید به دانش آموزان و دانشجویان در خصوص شرکت در یک امتحان کدام‌اند؟

قبل از شروع مطالعه یا شرکت در جلسه امتحان چه مسائلی می‌بایست در نظر گرفته شود؟

راه‌های غلبه بر اضطراب امتحان بر اساس نظریه RET (عقلانی-هیجانی) کدام‌اند؟

برای غلبه بر افکار نگران کننده در خصوص امتحان چه باید کرد؟

برای مهار اضطراب امتحان و تنش‌های بدنی چه اقداماتی به عنوان پیشگیری مطرح هستند؟

آمادگی برای امتحان چه کمکی در جهت کاهش اضطراب امتحان می‌کند؟

روش‌های پیشگیری از اضطراب امتحان کدام‌اند؟

پژوهش‌های انجام گرفته در خارج از کشور درباره اضطراب امتحان چه نتایجی ارائه کرده است؟

پژوهش‌های انجام گرفته در داخل کشور درباره اضطراب امتحان چه نتایجی داشته است؟