دوشنبه، 13 فروردين 1397

روش‌های پیشگیری از اضطراب امتحان

پرسش :

روش‌های پیشگیری از اضطراب امتحان کدام‌اند؟

پاسخ :
روش های پیش گیری در مقایسه با درمان اثربخش تر، سهل تر و به صرفه تر هستند. با پیش گیری به موقع از وقوع اضطراب شدید می توان عملکرد دانش آموزان و دانشجویان را به میزان مطلوبی بالا برد. این موضوع مستلزم آگاهی والدین و مدیران مؤسسات آموزشی از علل و عوامل مؤثر در بروز اضطراب امتحان و کسب مهارت های لازم در خصوص کنترل مناسب آن می باشد.

با افزایش سن و پایه های تحصیلی میزان شیوع اضطراب امتحان افزایش می یابد، لذا مجموعه عوامل محیطی، به خصوص نظام آموزشی حاکم در مدارس و دانشگاه ها، نگرش و رفتارهای والدین و طرز تلقی و اهمیتی که جامعه به تحصیلات و مدارک می دهد، از عوامل اساسی بروز و تشدید اضطراب امتحان به شمار می روند. در زیر به برخی از مواردی که به پیش گیری از بروز اضطراب امتحان شدید کمک می کند، اشاره می شود:

1) ارزیابی واقع بینانه و بدون اغراق از امتحان

2) قرار ندادن اضطراب امتحان در مدار توجه (و بالعکس جایگزینی تصویری از تجربه های موفقیت آمیز قبلی)

3) رفتارهای سازنده مثل مشورت و تمرین (مطالعه ی بیش تر، مشورت با دیگران، تمرین سؤالات امتحانات قبلی)

4) ایجاد آمادگی برای غلبه بر اضطراب امتحان از طریق حساسیت زدایی منظم

5) برطرف کردن محرک های نامطلوب که در امتحان مزاحم دانش آموز یا دانشجو می شود:

- احساس تقصیر و رنجش پنهانی (نمره ی پایین قبلی)
- ترس از محرومیت و عدم امنیت در خانواده
- ترس از برچسب های نادرست و حرف های زشت
- ترس از مقررات امتحان، نمره ی پایین، پیام ها و هشدارهای مراقبین.

6) خود رهنمون بودن (در جهت افزایش اعتماد به نفس)، این افراد با موقعیت ها به طور مثبت و با دیدی باز برخورد می کنند.

7) داشتن برنامه ای منظم جهت رسیدن به موقع به تکالیف درسی و مدیریت زمان.

8) توجه به تغذیه ی مناسب، ورزش و اوقات فراغت

منبع: اضطراب امتحان: پیامدها و راه های کنترل آن، نجف طهماسبی پور، تهران: نشر قطره، چاپ اول (1390).

در این زمینه بیشتر بخوانید:

شیوع اضطراب امتحان چگونه است؟

چگونه یک فرد می تواند تشخیص دهد که اضطراب امتحان شدید دارد؟

اضطراب امتحان در دختران و پسران چه تفاوتی دارد؟

اهمیت کنترل اضطراب امتحان در چیست؟

علایم و نشانه‌‎های اضطراب امتحان کدام‌اند؟

علل و عوامل مؤثر بر اضطراب امتحان کدام‌اند؟

ماهیت اضطراب امتحان چیست؟ آیا همیشه مضر است؟

اضطراب امتحان چیست؟

چگونه به مهارت کنترل اضطراب امتحان دست یابیم؟