يکشنبه، 12 فروردين 1397

آمادگی برای امتحان و کاهش اضطراب امتحان

پرسش :

آمادگی برای امتحان چه کمکی در جهت کاهش اضطراب امتحان می‌کند؟

پاسخ :
عدم آمادگی برای امتحان یا استفاده از روش های نامناسب و ناکارآمد مطالعه نقش قابل توجهی در ایجاد یا تشدید اضطراب امتحان دارند. لذا آمادگی برای امتحان مستلزم توجه به موارد ذیل می باشد:

الف) توصیه های عمومی

1- حضور مستمر، منظم و با آمادگی قبلی در کلاس و یادداشت رئوس مطالب یا خلاصه ی آن ها
2- جمع بندی مطالب تدریس شده در طول ترم و طبقه بندی و مقایسه کردن آن ها
3- پرهیز از خواندن عجولانه ی دروس (شب امتحانی) و آماده کردن خود در طول ترم.
4- استفاده از روش صحیح مطالعه (علاقه مند کردن خود به موضوع و دوری از فاکتورهای مختل کننده ی تمرکز)
5- استفاده از کلیه ی منابع موجود برای یادگیری بهتر مطالب درسی (اساتید، کتب، هم کلاسی ها، تدریس خصوصی)
6- در نظر گرفتن اولویت ها
7- مرور سؤالات امتحانی سال های قبل
8- طرح سؤالات امتحانی و پاسخ به آن ها و ایجاد موقعیتی شبیه امتحان واقعی
9- در نظر گرفتن آخرین فرصت ها و تنظیم وقت برای مطالب مهم

ب) ویژگی های محیط مطالعه

1- کنترل سر و صدا (خصوصاً صداهایی که باعث حواس پرتی می شوند.)
2- وضعیت نور (زرد+ سفید، 75 وات)
3- درجه ی حرارت (محیط خنک)
4- نظم و ترتیب در مکان مطالعه
5- ایجاد راحتی (میز و صندلی) و وجود وسایل لازم

ج) برنامه ریزی برای مطالعه

1- برنامه ریزی به نحوی باشد که برای فراگیری همه ی مطالب درسی تنظیم شود.
2- حداقل 2 هفته مانده به امتحان تدوین و اجرا شود.
3- برای مطالعه ی دروس مشکل تر وقت بیش تری را در برنامه بگنجانید.
4- در نظر داشتن فرصت برای آرامش دهی
5- در نظر داشتن خواب کافی در برنامه
6- در نظر داشتن پاداش بعد از هر امتحان

د) مرور کردن دروس

1- توجه و دقت به کلیه ی عناوین بزرگ و کوچک
2- یادگیری کلیه ی کلمات یا عباراتی که با حروف برجسته، کج یا با رنگی دیگر نوشته شده اند. (سرنخ)
3- مرور خلاصه نویسی ها و پرسش های پایان هر فصل
4- بازخوانی مطالبی که قبلاً زیر آن ها خط کشیده شده.
5- مرور مفاهیم اصلی با صدای بلند

ه ) حفظ آمادگی جسمانی

1- خواب کافی
2- تغذیه ی مناسب
3- ورزش (حتی بیست دقیقه پیاده روی در روز به طور منظم)
4- برنامه های تفریحی و فعالیت های اجتماعی

و) آمادگی روانی

1- جلسات مطالعه قبل از اوقات خوشایند روز مثل وعده های غذایی، فعالیت های دلخواه یا برنامه های جذاب تلویزیونی باشد.
2- در مواقعی که سرحال و پر انرژی هستید، مطالعه کنید.
3- دادن پاداش بعد از هر دوره مطالعه و پس از هر امتحان
4- کنار گذاشتن نگرانی های پس از امتحان

منبع: اضطراب امتحان: پیامدها و راه های کنترل آن، نجف طهماسبی پور، تهران: نشر قطره، چاپ اول (1390).

در این زمینه بیشتر بخوانید:

روش‌های پیشگیری از اضطراب امتحان کدام‌اند؟

علل و عوامل مؤثر بر اضطراب امتحان کدام‌اند؟

ماهیت اضطراب امتحان چیست؟ آیا همیشه مضر است؟

علایم و نشانه‌‎های اضطراب امتحان کدام‌اند؟

علل و عوامل مؤثر بر اضطراب امتحان کدام‌اند؟

ماهیت اضطراب امتحان چیست؟ آیا همیشه مضر است؟

اضطراب امتحان چیست؟

چگونه به مهارت کنترل اضطراب امتحان دست یابیم؟