شنبه، 30 تير 1397

دلایل نزول یکباره قرآن

پرسش :

چه دلایلی بر نزول دفعی و یکبارۀ قرآن وجود دارد؟

پاسخ :

ظاهر برخی آیات، از نزول کلّ قرآن حکایت دارد، نه بخشى از آن. مفسّران، این آیات را از جمله دلایل نزول یکبارۀ تمام قرآن بر پیامبر(ص) در کنار نزول تدریجی آن می دانند. این آیات عبارت اند از:

۱. آیۀ ۱۸۵ سورۀ بقره:  شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِی أُنْزِلَ فِیهِ الْقُرْآںُ؛ ماه رمضان که قرآن در آن فرو فرستاده شده است.

چون نزول تدریجی قرآن در ماه های دیگر هم بوده است، باید مراد، نزول همۀ قرآن به صورت دفعی باشد تا برای ماه رمضان، ویژگی و امتیاز شمرده شود.

۲. آیۀ یکم سوره قدر:   إِنَّـا أَنْزَلْنَاهُ فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ؛ ما آن را در شب قدر فرو فرستادیم.

۳. آیات دوم و سوم سورۀ دخان: وَ الْکِتَابِ الْمُبِینِ * إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِی لَیْلَةٍ مُبَارَکَةٍ إِنَّا کُنَّا مُنْذِرِینَ ؛ سوگند به کتاب روشنگر. ما آن را در شبى فرخنده فرستادیم. ما بیم دهنده ایم.

موارد دوم و سوم، به نزول قرآن در «یک شب» اشاره دارند، چنان که در مورد دوم، خداوند به «کتاب مبین» سوگند یاد کرده است و این نشان مى دهد که کلّ قرآن، مراد است و همۀ قرآن، پیش تر نازل شده است؛ زیرا سوگند به بخشى از آن، خلاف عرف غالب و ظاهر است. بنابراین، قرآن، افزون بر نزول تدریجی، نزول یکباره نیز در شب قدر داشته است.

منبع: از قرآن بیشتر بدانیم، مهدی خسروی سرشکی، قم، دارالحدیث، چاپ اول، ۱۳۹۴

بیشتر بخوانید:

حالت روحی و جسمی پیامبر اکرم (ص) هنگام نزول وحی، چگونه بوده است؟

آیات کلام الله مجید، چگونه بر پیامبر اکرم (ص) نازل شد؟

منظور از «نزول قرآن» چیست؟

آخرین سوره کاملِ نازل شده چیست؟

«کاتب وحی» به چه معناست؟

نخستین آیه یا سوره نازل شده قرآن کریم چیست؟

آخرین آیه یا آیات نازل شده قرآن کریم چیست؟

احادیث نزول قرآن بر هفت حرف در منابع شیعه و اهل سنت چگونه است؟