شنبه، 30 تير 1397

مدت نزول آیات قرآن

پرسش :

وحی قرآن، از جهت مدّت نزول آیات، به چند شکل بوده است؟

پاسخ :

در این اختلافی نیست که قرآن کریم، در مدّت رسالت پیامبر(ص)، به تدریج در مکّه و مدینه بر قلب ایشان نازل شده است. به این نزول، «نزول تدریجی» می گویند. در این حالت، قرآن، با توجّه به اوضاع، اتّفاق ها و مناسبت های گوناگون، به صورت تدریجی نازل شده است.

در این که قرآن به صورت دفعى و یکباره نیز نازل شده باشد، میان قرآن پژوهان اختلاف است. در این باره دو نظریّۀ مهم وجود دارد: ۱. نزول دفعی و تدریجی؛ ۲. نزول تدریجی.

برای هر یک از این نظریّه ها، دلایل قرآنی، روایی و عقلی ارائه شده است. بسیاری از قرآن پژوهان، با بررسی ادلّه و شواهد مختلف دو دیدگاه، نظریّۀ «نزول دفعی و تدریجی» که دو نزول برای قرآن قائل است را ترجیح داده اند. بنابراین، قرآن به دو شکل فرو فرستاده شده است: الف. نزول تدریجی؛ ب. نزول دفعی.

منبع: از قرآن بیشتر بدانیم، مهدی خسروی سرشکی، قم، دارالحدیث، چاپ اول، ۱۳۹۴

بیشتر بخوانید:

چه دلایلی بر نزول دفعی و یکبارۀ قرآن وجود دارد؟

حالت روحی و جسمی پیامبر اکرم (ص) هنگام نزول وحی، چگونه بوده است؟

آیات کلام الله مجید، چگونه بر پیامبر اکرم (ص) نازل شد؟

منظور از «نزول قرآن» چیست؟

آخرین سوره کاملِ نازل شده چیست؟

«کاتب وحی» به چه معناست؟

نخستین آیه یا سوره نازل شده قرآن کریم چیست؟

آخرین آیه یا آیات نازل شده قرآن کریم چیست؟