يکشنبه، 28 مرداد 1397

نقش زمان و مکان در فقه امام خمینی

پرسش :

سیر تطور فتاوای امام خمینی در رابطه با موسیقی چگونه است؟

پاسخ :

در رابطه با امر موسیقی از نظر امام خمینی(س) آنچه شایان ذکر می باشد اینکه در برخورد با رویکردهای فقهی صادر شده از سوی ایشان توجه به اهداف عالیه انسانی- اسلامی مبنای تصمیم گیری امام بزرگوار بوده است. در مسأله موسیقی و سیر تطور نظر امام خمینی(س) در این رابطه باید گفت ایشان این بحث را با توجه به اهداف و انگیزه های استعماری ترویج موسیقی حرام و همچنین پیامدهای ناگوار آن برای جامعه به خصوص نسل جوان مورد بررسی و دقت نظر قرار می دهد. به طوری که ایشان "موسیقی حرام" را عامل تخدیر جامعه و مغفول نمودن جامعه از دستیابی به اهداف انسانی و اسلامی می داند.

در منابع و مدارکی که در دست است، پیش از انقلاب و اوایل انقلاب، امام خمینی(س) در باب موسیقی، تنها به بیان حرمت آن پرداخته اند، و اشاره ای به دو گونه بودن آن «مطرب» و «غیر مطرب» و مانند آن نکرده اند. ولی پس از آن در مواردی چند ، ایشان سخن از دو گونه بودن موسیقی کرده اند، به عنوان مثال سرود راجع به شهید مطهری را تایید کردند و یا در نظر خواهی هایی در مورد فیلم ها و برنامه های رادیو و تلویزیون بوده است، آن ها را بی اشکال دانسته اند‏‎.‎

‏‏سپس در پاسخ پرسش هایی که راجع به موسیقی و آلات آن شده است به صراحت آن را به دو دسته تقسیم کرده اند ( صحیفه امام، ج 21، ص 151 و ص 149 همچنین ج 20، ص 447 ) و همچنین در پاسخ به استفتاء می فرمائید: موسیقی مطرب حرام است و صداهای مشکوک مانع ندارد.» (استفتائات ، ج5، صص 577-579)‏

بیشتر بخوانید:

مؤلفه‌های پیروزی ملت ایران در انقلاب و جنگ تحمیلی از دیدگاه امام خمینی (ره) چیست؟

جنگ نرم در اندیشه امام خمینی (ره) چیست؟

یک جوان مسلمان ایرانی، چه وظیفه‌ای در قبال نهضت امام خمینی (ره) دارد؟

نظر امام خمینی درباره اعلامیه جهانی حقوق بشر چیست؟

شاخص‌ترین توصیه‌های حضرت امام خمینی به جوانان در قالب چه محورهایی است؟

نهاد خانواده از دید امام خمینی (ره)، چه خصوصیاتی دارد و چگونه قابل تعریف است؟

ویژگی‌ها، چالش‌ها و راهکارهای پیش روی جهان اسلام از منظر امام خمینی چگونه قابل تبیین و توضیح است؟

توصیه امام خمینی به نیروهای مسلح چیست؟

نقش و جایگاه مردم در اندیشه امام خمینی چگونه قابل تبین است؟‏