پنجشنبه، 18 بهمن 1397

شأن نزول آیه (67) سوره «عنکبوت»

پرسش :

شأن نزول آیه (67) سوره «عنکبوت» چه می باشد؟

شرح پرسش :
آیه 67 سوره عنکبوت در پاسخ به گروهى از مشرکان نازل شد که می گفتند: به این دلیل ایمان نمی آورند که می ترسند مشرکان عرب آنها را بربایند (و به سرعت نابود کنند).
پاسخ :
پاسخ اجمالی:
آیه 67 سوره عنکبوت در پاسخ به گروهى از مشرکان نازل شد که می گفتند: به این دلیل ایمان نمی آورند که می ترسند مشرکان عرب آنها را بربایند (و به سرعت نابود کنند).

پاسخ تفصیلی:
در آیه (67) سوره «عنکبوت» می خوانیم: «أَ وَ لَمْ یَرَوْا أَنّا جَعَلْنا حَرَماً آمِناً وَ یُتَخَطَّفُ النّاسُ مِنْ حَوْلِهِمْ أَ فَبِالْباطِلِ یُؤْمِنُونَ وَ بِنِعْمَةِ اللّهِ یَکْفُرُونَ»؛ (آیا ندیدند که ما حرم امنى [براى آنها] قرار دادیم در حالى که مردم را در اطراف آنان مى ربایند؟! آیا به باطل ایمان مى آورند و نعمت خدا را کفران مى کنند؟)
شأن نزول:
در «تفسیر درّ المنثور» ذیل آیه مورد بحث از «ابن عباس» چنین نقل شده: «گروهى از مشرکان گفتند: اى محمّد! اگر ما داخل در دین تو نمى شویم تنها به خاطر این است که مى ترسیم، مردم ما را بربایند (و به سرعت نابود کنند) چون جمعیت ما کم است و جمعیت مشرکان عرب بسیارند، به محض این که به آنها خبر رسد که ما وارد دین تو شده ایم، به سرعت ما را مى ربایند، و خوراک یک نفر از آنها هستیم!
در اینجا آیه «أَ وَ لَمْ یَرَوا...» نازل شد و به آنها پاسخ گفت».(1)

پی نوشت:
(1). «درّ المنثور»، ج 5، ص 149؛ «المیزان»، ج 16، ص 153؛ «لباب النقول» سیوطى، ص 152.

منبع: شان نزول آیات قرآن(برگرفته از تفسیر نمونه)، محمد جعفر امامی، مدرسه الامام علی بن ابی طالب(ع)، چاپ اول ، ص 353.

مطالب مرتبط:
نزول کامل قرآن در شب قدر به چه صورت بوده است؟
نخستین وحی و آیات نازل شده از قرآن، کدام بوده اند؟
آخرین آیه نازل شده بر پیامبر اکرم (ص) کدام است؟