جمعه، 19 بهمن 1397

شخصیت حضرت فاطمه (س) در کلام محمدبن طلحه شافعی

پرسش :

محمدبن طلحه شافعی درباره شخصیت حضرت فاطمه (سلام الله علیها) چه می گوید؟

پاسخ :
پاسخ اجمالی:
محمد بن طلحه شافعى درباره شخصیت حضرت فاطمه (سلام الله علیها) گوید: پیشوایان پاکی غیر از پیوند نسبى با پیامبر(ص)، مزیتی از طریق حضرت فاطمه(ع) دارند، و به واسطه آن حضرت، خداوند شرافتى برتر را برای آنان مقدر ساخته است. خداوند در آیه مباهله می فرماید: «ما فرزندان خود را دعوت کنیم، شما هم فرزندان خود را ما زنان خویش را دعوت نماییم، شما هم زنان خود را ما از نفوس خود دعوت کنیم، شما هم از نفوس خود». خداوند او را بین پیامبر(ص) و حضرت على(ع) قرار داده و از پیش رو و پشت سر اطرافش را گرفته تا بدین وسیله مقام و رتبه او را بازگو نماید.

پاسخ تفصیلی:
علامه محمد بن طلحه شافعى گوید: بدان، پیشوایان پاکى که در این نوشتار سخن از فضائل آنانست، و رهبران نیکوکارى که در این کتاب مى خواهیم ویژگیهایشان را باز گوئیم، غیر از پیوند نسبى با رسول خدا مزیتى دیگر بخاطر پیوند از طریق حضرت زهراء (علیهاالسلام) دارند، به واسطه آن حضرت، خداوند رتبه اى افزونتر و شرافتى برتر، ارزشى والا، جایگاهى برین و برترین جایگاه، ریشه اى پاک، و پاکیزگى ریشه را برای آنان مقدر ساخته است، پس در پرتو روشن بینى خود- خداوند تو را با هدایتش یارى فرماید- به مفهوم این آیه شریفه: «فقل تعالوا ندع ابنائنا و ابنائکم و نساءنا و نساءکم و انفسنا و انفسکم ثم نبتهل فنجعل لعنه الله على الکاذبین»؛(1)؛ ( به آنها بگو: بیایید ما فرزندان خود را دعوت کنیم، شما هم فرزندان خود را ما زنان خویش را دعوت نماییم، شما هم زنان خود را ما از نفوس خود دعوت کنیم، شما هم از نفوس خود آن گاه مباهله کنیم و لعنت خدا را بر دروغگویان قرار دهیم).(2) و سبک عبارات و چگونگى اشاراتش به مقام والاى فاطمه (علیهاالسلام) در درجات شرافت و بزرگوارى نگاه کن، خداوند مقام حضرتش را بیان کرده و سرّ و رمز دقیق آن را در اینجا آورده که او را بین حضرت رسول و حضرت على قرار داده و از پیش رو و پشت سر اطرافش را گرفته تا بدین وسیله مقام و رتبه او را بازگو فرماید.(3)

پی نوشت:
(1). سوره آل عمران، آیه 61.
(2). ترجمه آیت الله مکارم شیرازی(دامت برکاته).
(3). مطالب السوول ، ص 6و 7، جاپ ایران.

منبع: فاطمه زهرا (سلام اله علیها) شادمانی دل پیامبر(صلی الله علیه و آله)، احمد رحمانی همدانی، ترجمه: سیّد حسن افتخار زاده، دفتر تحقیقات و انتشارات بدر، قم، 1376هـ ش، چاپ سوّم، ص55-56.

مطالب مرتبط:

منظور از حجت بودن حضرت فاطمه زهرا (س) بر سایر معصومین (ع) چیست؟

آیا این روایت معتبر است که شب قدر همان فاطمه زهراست؟

دلیل بر عصمت حضرت زهرا (س) چیست؟

قاتل حضرت زهرا (سلام الله علیها) کیست؟

حضرت فاطمه (سلام الله علیها) چه رودهایی را مهریه خود کرده بودند؟