شنبه، 20 بهمن 1397

سخن گفتن حضرت فاطمه (س) در رحم مادر از زبان علمای اهل سنت

پرسش :

تاریخ نویسان اهل سنت درباره احوال حضرت فاطمه (علیها السلام) در رحم مادر چه روایاتی را نقل کرده اند؟

پاسخ :
پاسخ اجمالی:
در کتب اهل سنت روایاتی در ارتباط با سخن گفتن حضرت فاطمه(س) در رحم مادر وجود دارد. به عنوان نمونه محب طبرى مى نویسد: «پیامبر(ص) فرمود: جبرئیل سیبى از بهشت آورد. آن را خوردم و آنگاه با خدیجه آمیزش کردم و او فاطمه را باردار شد. خدیجه (مى) گفت: هرگاه تنها مى شوم کودکى که در رحم دارم با من تکلم مى کند ...» هم چنین قندوزی در ینابیع از حضرت خدیجه(س) روایت کرده که: «هنگامی که فاطمه را باردار شدم، او در رحم با من صحبت می کرد ...».

پاسخ تفصیلی:
در این باره روایاتی از علمای اهل سنت نقل شده که ما به اختصار به سه مورد اشاره می کنیم:

1- محب طبرى مى نویسد(1): ملّا در سیره ى خود روایت کرده که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) فرمود: «جبرئیل سیبى از بهشت نزدم آورد. آن را خوردم و آنگاه با خدیجه آمیزش کردم و او فاطمه را باردار شد. خدیجه (مى) گفت: بارم خفیف است، هرگاه از نزدم مى روید (و تنها مى شوم) کودکى که در رحم دارم با من تکلم مى کند ...».

2- قندوزی حنفی در ینابیع(2) از حضرت خدیجه(علیها السلام) روایت کرده که: «هنگامی که فاطمه را باردار شدم، از او احساس سنگینی نمی کردم، او در رحم با من صحبت می کرد ...».

3- هنگامی که کافران از پیامبر(صلی الله علیه و آله) خواستند تا شکافته شدن ماه را به آنان نشان دهد، چند روزی بیشتر به تولد فاطمه نمانده بود. خدیجه می گفت: ای وای! چه قدر زیانکار است آن کسی که محمد را تکذیب کند، او بهترین فرستاده خداست. در این هنگام فاطمه از درون شکم او را صدا زده و گفت: «مادرم غمگین و محزون مباش و نترس! همانا خداوند با پدرم است...» .(3)

پی نوشت:
(1). ذخائرالعقبى، ص 44.
(2). ینابیع الموده، ص 198
(3). الروض الفائق، ص 314.

پرسش‌های مرتبط با حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها:
چرا دختر رسول خدا (صلی الله علیه وآله) «فاطمه» نامیده شد؟
آیا حدیث «نحن معاشرالانبیاء لانورث ما ترکناه صدقة» با سنّت نبوی موافقت دارد؟
چه روایاتی از رسول خدا (صلی الله علیه وآله) درباره برتری حضرت فاطمه (علیه السلام) برهمه زنان عالم نقل شده است؟
چه روایاتی دربارۀ اینکه ازدواج حضرت علی (علیه السلام) با حضرت فاطمه (علیها السلام) به دستور خداوند بوده، نقل شده است؟
در منابع اهل سنت چه روایاتی از پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) دربارۀ ثمرۀ پاکدامنی حضرت فاطمه (علیها السلام) نقل شده است؟