شنبه، 20 بهمن 1397

روایات اهل سنت درباره اینکه فرزندان فاطمه (س)، فرزندان پیامبرند

پرسش :

در منابع اهل سنت چه روایاتی دربارۀ اینکه فرزندان حضرت فاطمه (علیها السلام)، فرزندان رسول خدا (صلی الله علیه وآ له) هستند آمده است؟

پاسخ :
پاسخ اجمالی:
حاکم در مستدرک به نقل از جابر مى نویسد: رسول خدا(ص) فرمود: «تمام فرزندان هر مادرى به پدرانشان منسوب مى شوند جز دو فرزند فاطمه، که من ولى آن دو و پدر ایشان می باشم». خطیب بغدادى، متقى، هیثمى و ابو نعیم نیز، روایاتی با این مضمون آورده اند.

پاسخ تفصیلی:
1- حاکم، در مستدرک،(1) به نقل از جابر مى نویسد: رسول خدا(صلی الله علیه وآله) فرمود: تمام فرزندان هر مادرى به پدرانشان منسوب مى شوند جز دو فرزند فاطمه، که من ولى آن دو و پدرایشان می باشم.
حاکم، نوشته است که: سند حدیث صحیح مى باشد.

2- خطیب بغدادى،(2) با دو سند از فاطمه دخت رسول خدا(صلی الله علیه وآله) نقل مى کند که: رسول خدا فرمود: هر یک از فرزندان آدم به پدر خویش منسوب مى شود مگر فرزندان فاطمه، که همانا من پدر و خویش پدریشان هستم.

3- متقى در کنزالعمال(3) سه حدیث نقل مى کند: حدیث اول؛ رسول خدا فرمود: هر دختر زاده ای به پدرش منسوب می شود مگر فرزندان فاطمه که همانا منم ولى آنها و خویش پدریشان.

این حدیث را به نقل از طبرانى از فاطمه ى زهرا(علیها السلام) روایت مى کند.

حدیث دوم؛ پیامبر فرمود: فرزندان هر مادرى منسوب به خویشان پدرى خود هستند، مگر فرزندان فاطمه، که همانا منم ولى ایشان و منم خویش پدریشان.

حدیث سوم؛ رسول خدا می فرماید: فرزندان هر زنى را خویشاوندانى باشد از طرف پدر، مگر فرزندان فاطمه، که همانا من پدر ایشان و خویش پدریشان هستم.
وی این حدیث را به نقل از طبرانى از عمر روایت کرده است.

4- همچنین وی در کنزالعمال (4)چنین آورده است: هر فرزندی به پدرش منسوب می شود مگر فرزندان فاطمه، که من ولى ایشان و پدرشان هستم، آنها از گِل من سرشته شده اند، واى بر کسانى که فضل ایشان را تکذیب کنند، دوستدار ایشان را خداوند دوست دارد و دشمن آنها را خداوند، دشمن دارد.
او مى نویسد ابن عساکر به نقل از جابر- (از رسول خدا(صلی الله علیه وآله)) این حدیث را نقل کرده است.

5- هیثمى (5)به نقل از طبرانى و ابویعلى، از فاطمه(علیها السلام) روایت مى کند که: رسول خدا(صلی الله علیه وآله) فرمود: فرزندان هر مادرى به خویشان پدریشان منسوبند مگر فرزندان فاطمه، که همانا من ولىّ ایشان و خویش پدریشان هستم.

6- ابو نعیم (6)به نقل از احمد، در مناقب، از عمر روایت مى کند که: رسول خدا(صلی الله علیه وآله) فرمود: فرزند هر پدرى به خویشان پدری اش منسوب است مگر فرزندان فاطمه، که همانا من پدرشان و خویش پدریشان هستم.

پی نوشت:
(1). مستدرک الصحیحین، ج 3، ص 164.
(2). تا ریخ بغداد، ج 11، ص 285.
(3). کنزالعمال، ج 6، ص 220.
(4). کنزالعمال، ج 6، ص 216.
(5). مجمع الزوائد، ج 9، ص 172.
(6). ذخائرالعقبى، ص 121.

پرسش‌های مرتبط با حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها:

چرا دختر رسول خدا (صلی الله علیه وآله) «فاطمه» نامیده شد؟

آیا حدیث «نحن معاشرالانبیاء لانورث ما ترکناه صدقة» با سنّت نبوی موافقت دارد؟

چه روایاتی از رسول خدا (صلی الله علیه وآله) درباره برتری حضرت فاطمه (علیه السلام) برهمه زنان عالم نقل شده است؟

چه روایاتی دربارۀ اینکه ازدواج حضرت علی (علیه السلام) با حضرت فاطمه (علیها السلام) به دستور خداوند بوده، نقل شده است؟

در منابع اهل سنت چه روایاتی از پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) دربارۀ ثمرۀ پاکدامنی حضرت فاطمه (علیها السلام) نقل شده است؟