سه‌شنبه، 23 بهمن 1397

معناى مولى در بیان على(ع)

پرسش :

بیان امیرالمؤمنین(علیه السلام) از معناى «مولى» در حدیث غدیر چیست؟

پاسخ :

پاسخ اجمالی:
حضرت علی(ع) در زمان عثمان در احتجاج خود، معنای مولا را از زبان پیامبر(ص) این گونه بیان فرمودند: ولایت علی(ع) مانند ولایت من است؛ هر کس که من بر او أولویّت دارم على(ع) نیز بر او أولویّت دارد.

پاسخ تفصیلی:
در روایت شیخ الاسلام حموینى آمده است(1): حضرت امیر مؤمنان(علیه السلام) در زمان عثمان در احتجاج خود فرمود: پیامبر خدا(صلى الله علیه وآله) خطبه اى ایراد کرده، فرمود: اى مردم! آیا مى دانید که خداى عزّوجّل مولاى من است و من مولاى مؤمنین و نسبت به آن ها سزاوارتر از خودشان هستم؟ گفتند: آرى اى پیامبر خدا! فرمود: اى على بایست و من ایستادم. آنگاه فرمود: «هر کسى که من مولاى او هستم، على نیز مولاى اوست. خدایا دوست بدار دوستدار او را و دشمن بدار دشمن او را». در این لحظه سلمان برخاست و عرض کرد یا رسول الله! چگونه ولایتى است؟ فرمود: «ولاءٌ کَوِلای؛ من کنتُ أَولى به من نفسه فعلیٌّ أَولى به من نفسه»؛ (ولایتى مانند ولایت من؛ هر کس که من بر او أولویّت دارم على(علیه السلام) نیز بر او أولویّت دارد).
گمان نمى رود وجدان آزاد، به سازگارى همه اینها با یک معناى بیگانه از معناى خلافت و اولویت (مانند دوستى) حکم کند.

پی نوشت:
(1). حموینی در فرائد السمطین، ج 1، ص 312، ح 250؛ و کتاب سلیم بن قیس، ج 2، ص 636، ح 11.

منبع: گزیده ای جامع از الغدیر، علامه شیخ عبدالحسین امینی، ترجمه محمد حسین شفیعی شاهرودی، موسسه میراث نبوت، چاپ سوم، ص 124.

مطالب مرتبط:

آیا نظر آلوسى نسبت به شأن نزول آیه اکمال دین صحیح است؟

ارتباط آیه تبلیغ با واقعه غدیر چیست؟

عمار چگونه به حدیث غدیر علیه عمرو عاص استدلال نموده است؟

آیا غدیر از اعیاد اسلامى است یا اختصاص به شیعیان دارد؟