سه‌شنبه، 23 بهمن 1397

نپذیرفتن حدیث غدیر، به بهانه عدم نقل آن توسط مسلم و بخارى!

پرسش :

چگونه مى توانیم حدیث غدیر را بپذیریم، در حالى که «بخارى» و «مسلم» آن را در دو کتاب خود نقل نکرده اند؟

پاسخ :

پاسخ اجمالی:
بسیاری از احادیث مورد قبول اهل سنت، توسط مسلم و بخارى نقل نشده؛ بلکه در دیگر منابع معتبرشان آمده است. کما اینکه حدیث غدیر درچهار کتاب صحیح دیگرشان آمده؛ و افرادی همچون حاکم، ذهبی و ابن حجر نقلش نموده اند. و هیچ بعید نیست بخارى و مسلم در خفقان محیط نتوانسته خلاف مذاق زمامداران صریحاً حدیث غدیر را در کتاب خود بیاورند.

پاسخ تفصیلی:
این ایراد از عجائب است؛ زیرا:

اوّلاً ـ بسیارى از احادیث معتبر وجود دارد که دانشمندان اهل تسنن آنها را پذیرفته اند، اما در «صحیح بخارى و مسلم» نیست و این نخستین حدیثى نیست که این وضعیت را به خود گرفته.

ثانیاً ـ مگر کتاب معتبر نزد آنها منحصر به این دو کتاب است، با این که در سایر منابع مورد اعتماد آنها حتى بعضى از «صحاح سته» (شش کتاب معروف و مورد اعتماد اهل سنت) مانند «سنن ابن ماجه»، (1) و «مسند احمد حنبل»، (2) این حدیث آمده است و دانشمندانى مانند «حاکم»، «ذهبى» و «ابن حجر» با تمام شهرت و تعصبى که دارند به صحیح بودن بسیارى از طرق این حدیث، اعتراف کرده اند، بنابراین، هیچ بعید نیست «بخارى» و «مسلم» در آن جوّ خاص و خفقان آلود محیط خود، نتوانسته و یا نخواسته اند چیزى را که بر خلاف مذاق زمامداران وقتشان بوده است، صریحاً در کتاب خود بیاورند.

پی نوشت:
(1). جلد اول، صفحات 55 و 58 (صفحات 43 و 45، دار الفکر بیروت، تحقیق: محمّد فؤاد عبدالباقى).
(2). جلد اول، صفحات 84، 88، 118، 119، 152 و 331 و جلد 4، صفحات 281، 368، 370، 372، 373، و جلد 5، صفحات 347، 366، 370 و 419 (دار صادر بیروت، 6 جلدى).

منبع: تفسیر نمونه، آیت الله العظمی مکارم شیرازی، دارالکتب الإسلامیه، چاپ سی و نهم، ج 5، ص 31.

مطالب مرتبط:

آیا صحابه بر واقعه غدیر گواهى داده اند؟

بیان امیرالمؤمنین(علیه السلام) از معناى «مولى» در حدیث غدیر چیست؟

تفسیر پیامبر(صلى الله علیه وآله) از معناى مولى در حدیث غدیر چیست؟

از صحابه پیامبر(صلى الله علیه وآله) چه کسانی حدیث غدیر را نقل کرده اند؟